24.9 C
Pýrgos
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Κώστας Τζαβάρας: Προσηλωμένη στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο (βίντεο)

spot_img

Προτεινόμενα

«Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος μέσα από τον οποίο θα πρέπει δημοσίως να διατυπώνεται με απόλυτη ελευθερία οτιδήποτε έχει σχέση με τη γνώση, με τη μάθηση και με τη σκέψη της αλήθειας. Αυτό το απροϋπόθετο, αυτό το άνευ όρων αφορά την ελευθερία και την ελεύθερη πρόσβαση στην αλήθεια, για λογαριασμό όμως αυτών που συμμετέχουν σε αυτόν τον χώρο», δήλωσε κατά τη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής της ΝΔ, βουλευτής Ηλείας και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Όπως τόνισε «κανένας, μα κανένας, σε αυτή την Αίθουσα δεν έχει την πρόθεση να προκύψει από αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε σήμερα η δυνατότητα του να βιαστεί η ελευθερία της διδασκαλίας και της γνώσης εντός του χώρου του πανεπιστημίου, αλλά αντίθετα να προστατευθεί για λογαριασμό αυτών που συμμετέχουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και που είναι φορείς και δικαιούχοι αυτής της ελευθερίας».

Σημείωσε ότι η Βουλή έχει την υποχρέωση να αποδώσει στη κοινωνία μια νομική ρύθμιση που θα εμποδίζει την οποιαδήποτε παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, χωρίς ιδεοληψίες και κυρίως χωρίς να χρησιμοποιείται το άσυλο με μια τοτεμική λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, ο Ηλείος βουλευτής τόνισε ότι η όποια επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο γεγονός ότι ο χώρος είναι προστατευόμενος από το κράτος και από όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως και από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ως χώρος στον οποίο ανθούν η κριτική, η γνώση και η διδασκαλία με όρους ελευθερίας.

«Το άρθρο 16 του Συντάγματος, έτσι όπως είναι διατυπωμένο, δεν αναφέρεται σε άσυλο. Αυτό που αναφέρεται είναι η απόλυτη προστασία της ελευθερίας στη διδασκαλία, στην έρευνα και στη γνώση. Με αυτήν την έννοια η διάταξη του νομοσχεδίου είναι απολύτως προσηλωμένη και στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος», είπε ο Κώστας Τζαβάρας «γιατί δεν προστατεύει αυτό που λέμε “άσυλο” μόνο από τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις του κράτους, του δογματισμού, του σκοταδισμού, αλλά τις προστατεύει και εναντίον όποιου θέλει να καταλύσει ή να περιορίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία, είτε προέρχεται έξω από το πανεπιστήμιο, αλλά είτε είναι και κάποιος ο οποίος ζει μέσα στο πανεπιστήμιο.»

Ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου ουσιαστικά επαναφέρει «ίσως την πιο επιτυχημένη ρύθμιση, που έγινε το 2007, από την κ. Μαριέττα Γιαννάκου με τον νόμο 3549, στην οποία διατυπωνόταν η άποψη ότι το άσυλο δεν είναι μία οντότητα αλλά είναι πλέγμα εγγυήσεων που έχουν σκοπό να προστατεύσουν την ακαδημαϊκή ελευθερία αλλά μόνο εκείνων που συμμετέχουν στη διαδικασία της έρευνας, της μάθησης, της διδασκαλίας».

Αναφερόμενος στο σχετικό άρθρο του σχεδίου νόμου που εισάγει ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Κώστας Τζαβάρας υποστήριξε ότι, «για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η Αρχή θα πρέπει όσοι συμμετέχουν να είναι πρόσωπα εγνωσμένης ανεξαρτησίας, και στο φρόνημα και στη λειτουργία τους και στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, δηλαδή, να είναι αντικειμενικά διαπιστωμένο ότι δεν υπόκεινται σε καμία εξωτερική παρέμβαση και σε καμία πολιτική επιρροή. Αυτό ακριβώς είναι και το περιεχόμενο της Οδηγίας 1/2009, αυτή είναι η βάση, αυτή είναι η αιτιολογία της», αντικρούοντας τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορεί πλέον πρόσωπα που είναι αποδεδειγμένο ότι συμμετείχαν σε σχέση υπηρεσιακής εξάρτησης και απασχολούνταν σε γραφεία πολιτικών προσώπων, πολιτικών αξιωματούχων και κυβερνητικών παραγόντων, διοριζόμενα στη διοίκηση αυτής της Αρχής, να εξαγνιστούν μόνο από το γεγονός ότι τα επέλεξε ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ και κατέληξε: «Αυτή η Επιτροπή έχει σπουδαίο έργο για να αντιμετωπίζεται ως επιστροφή του δώρου που έλαβε κάποτε ο πρωθυπουργός από την αμισθί και δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών της κ. Θάνου. Το δώρο ενέχει την υποχρέωση της ανταπόδοσής του και επομένως ανταπέδωσε το δώρο αυτό στην κ. Θάνου ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας την για τις υπηρεσίες που του προσέφερε, διορίζοντάς την στη συγκεκριμένη θέση. Αυτό δεν μπορεί να εξακολουθήσει ακριβώς γιατί η εξακολούθησή του παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον, που εξυπηρετείται με το να υπάρχουν και να υπηρετούν σε αυτές τις αρχές αμερόληπτα πρόσωπα, και η παραβίαση αυτή είναι σπουδαίο γεγονός και αντικειμενικά διαπιστώσιμο.»

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα