Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας προς τους αρμόδιους υπουργούς
Κ. Τζαβάρας: «Να μετατεθεί η αποπληρωμή της επιστρεπτέας και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης»
Τη λήψη πρόσθετων υποστηρικτικών μέτρων και την μετάθεση της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής για τουλάχιστον έξι μήνες ή ένα έτος ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού επιδρούν ανασταλτικά στην ταχεία ανάκαμψη σε κλάδους αιχμής, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Επικαλούμενος στοιχεία των πανελλαδικών συνομοσπονδιών, ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει πως η εφαρμογή των νέων αποφάσεων που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οδήγησε στην πτώση του τζίρου της εστίασης σε ποσοστό από 30% έως και 50%, ενώ στο εμπόριο αφενός περιορίζουν την αγοραστική κίνηση στις μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και αφετέρου δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της εξαίρεσης ορισμένων επιχειρήσεων από τα περιοριστικά μέτρα.
Ο Ηλείος βουλευτής σημειώνει πως είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα από τα συνεχόμενα «lockdown» και να καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, μεταξύ αυτών και η επιστρεπτέα προκαταβολή, της οποίας η εξόφληση είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.
Όπως αναφέρει, οι επαγγελματίες της Ηλείας είναι σε ακόμα δυσχερέστερη θέση, καθότι έχουν να αντιμετωπίσουν τις πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις της θερινής πυρκαγιάς αλλά και των δανείων που χορηγήθηκαν το 2007 με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, γνωστών και ως «πυροδανείων», τα οποία παραμένουν αρρύθμιστα με ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων, με συνέπεια να στερούνται ρευστότητας και να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Για τον λόγο αυτό, ο Κώστας Τζαβάρας υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης πρόσθετων οικονομικών μέτρων, στον βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, καθώς και τη μετάθεση της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής για τουλάχιστον έξι μήνες ή ένα έτος, έως ότου οι επιχειρήσεις μπουν σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης και βελτιώσουν τη ρευστότητά τους.
«Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού αναπόφευκτα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων σε κλάδους κομβικούς για την οικονομία, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο. Ειδικά στην Ηλεία, οι επαγγελματίες είναι αντιμέτωποι με συσσωρευμένα χρέη και με περιορισμένη ρευστότητα, συνδυασμός που επιβάλλει την πρόσθετη στήριξή τους από την πολιτεία. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ πως η κυβέρνηση οφείλει να μεταθέσει το συντομότερο δυνατόν την έναρξη της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής για το καλοκαίρι ή για τον χειμώνα του 2022, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην αγορά και να ανασάνουν οι επιχειρήσεις, και να εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων», δήλωσε.