Στην Ανδραβίδα, την άλλοτε πρωτεύουσα της εύρωστης Σταυροφορικής Ηγεμονίας του Φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαΐας που ιδρύθηκε το 1205 μ.Χ., με το ένδοξο μεσαιωνικό παρελθόν, εορτάστηκε πανευλαβικά η λαμπρή και χαρμόσυνη Σύναξη προς τιμὴν των Αρχιστρατήγων Μιχαὴλ καὶ Γαβριὴλ και «πασών των τιμίων, επουρανίων, θείων, αΰλων, νοερών δυνάμεων Ασωμάτων». Πρόκειται για την εορταστική εκείνη Σύναξη δηλαδή την συνάθροιση των πιστών για να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή στους λειτουργούς του Θεού, στις Ασώματες επουράνιες Δυνάμεις και μεγάλους Φύλακες Αγγέλους της ζωής της ανθρωπότητας και δικούς μας, φυσικά προστάτες.
Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι (οι οποίοι είναι αόρατα αγαθά και αΰλα πνεύματα κοντά στον Θεό) στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή, σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη Θεία θέληση. π.χ. Άγγελος ανήγγειλε στον Ιωακείμ και στην Άννα την γέννηση της γυναίκας που έμελλε να γίνει η μητέρα του Θεού και των ανθρώπων, της Παναγίας. Άγγελος ευαγγελίστηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο την σύλληψη και γέννηση του Θεανθρώπου, εγκαινιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, το σχέδιο της Θείας Οικονομίας. Άγγελος ανήγγειλε στον υπέργηρο Ζαχαρία την γέννηση του Προδρόμου του Κυρίου Ιησού, Ιωάννου του Βαπτιστού. Άγγελοι ήταν οι πρώτοι που ανήγγειλαν το κοσμοχαρμόσυνο και σωτήριο μήνυμα της γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ. Άγγελος εμφανίστηκε κατ’ όναρ τω Ιωσήφ προτρέποντάς τον να καταφύγουν, με την Μαρία και το βρέφος, στην Αίγυπτο για ν’ αποφύγουν το μένος του Ηρώδου. Άγγελος ειδοποίησε τους Μάγους να φύγουν, δι’ άλλης οδού, για να παραπλανήσουν την εγκληματική περιέργεια του βασιλέως Ηρώδου. Άγγελος ανήγγειλε το μέγιστο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, την Ανάσταση του Χριστού, στις εκστασιασμένες Μυροφόρες. Στην μνήμη, λοιπόν, αυτών και του έργου πού επιτελούν οι άγγελοι, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όρισε την γιορτή της 8ης Νοεμβρίου.
Οι Λατρευτικές εκδηλώσεις τελέσθηκαν εις τον φερώνυμο Ιερό Ναό. Την παραμονή της εορτής κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πλαισιούμενος από χορεία Ιερέων της Αρχιερατικής Επιτροπείας Λεχαινών. Κηρύσσοντας δε τον Θείον Λόγον αναφέρθηκε εκτενώς στην δημιουργία των Αγγελικών ταγμάτων και στο έργο τους.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ορθοτομώντας και τον Θείον Λόγον, συνεπικουρούμενος από τους οικείους Ιερείς. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, καθώς επίσης με την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων, φιλέορτοι Χριστιανοί του Δήμου Ανδραβίδος-Κυλλήνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τίμησαν με την ευλαβική παρουσία τους, τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.