Λαμπρή η εορτή του Αγ. Γεωργίου, στο Β΄ Κοιμητήριο Πύργου

spot_img

Προτεινόμενα

Μέσα στην πανευφρόσυνη, Αναστάσιμη και Πασχαλινή ατμόσφαιρα, την οποία ζούμε αυτή την ιερή και ευλογημένη περίοδο και στο κλίμα της Αναστάσιμης χαράς, η οποία είναι δώρο του Αναστάντος Χριστού προς τους αγαπώντας Αυτόν, με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια, εορτάσθηκε  την Κυριακή  και την Δευτέρα του Πάσχα 2019,  στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου (Β’ Κοιμητήριο Πύργου), η Ιερή μνήμη ενός εκ των πλέον λαοφιλών και μεγάλων Μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, του Πολύαθλου Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος με την ζωή του και το μαρτύριο του, αποδείχθηκε γνήσιο τέκνο της Αναστάσεως του Κυρίου μας!

Οι εορτές των Αγίων της Εκκλησίας μας,  αποτελούν ευκαιρίες για εντρύφηση στη θαυμαστή και αγιασμένη ζωή τους και αφορμές αποφάσεων για την καθημερινή ζωή. Και όπως αναφέρει ο όσιος Νικόδημος Αγιορείτης μεταφράζοντας τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης: «Κάλλος πανηγύρεως είναι, ή λόγος σωτηριώδης, ή έργον και πράξις ένθεος». Ιδιαίτερα οι άθλοι των μαρτύρων, που παρουσιάζουν κάποια αναλογία με το πάθος του Χριστού, θυμίζουν στους Ορθοδόξους Χριστιανούς το Σταυροαναστάσιμο ήθος της Εκκλησίας. Όπως ο Χριστός οδηγήθηκε εκουσίως στο Σταυρό «ως αρνίον άκακον», χαρίζοντας στους ανθρώπους τη λαμπροφόρο Ανάσταση, έτσι και οι μάρτυρες ομολογώντας πίστη στον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριο, αρνούμενοι να θυσιάσουν στα πάσης φύσεως είδωλα και υπομένοντας φοβερά βασανιστήρια, εμπνέουν στους πιστούς ανδρείο φρόνημα ανασταίνοντας την ελπίδα της αιώνιας ζωής. Ο  δε Άγιος Γεώργιος προτίμησε το μαρτυρικό θάνατο έναντι της πρόσκαιρης ζωής, διότι προγευόταν την χαρά της Αναστάσεως. Υπέμεινε καρτερικά τα μαρτύρια του τροχού, του λογχισμού, των θανάσιμων φαρμάκων, του ασβέστη, του ξυλοδαρμού, της φυλακής, όπως αναφέρουμε παρακάτω, αλλά και κάθε στέρηση και κακουχία αντί των τιμών και της εγκόσμιας δόξας, διότι η καρδιά του, καταυγαζόταν από το ανέσπερο Φως της Λαμπρής. Αντιστάθηκε στις κολακείες των διωκτών του και στις υποσχέσεις για μεγάλα αξιώματα, διότι τα θεωρούσε «σκύβαλα», προκειμένου να κερδίσει τον Κύριον Ημών Ιησούν Χριστόν!

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Αναστάσιμος Πανηγυρικός Εσπέρινος (Αγάπη), μετ’ αρτοκλασιών υπό του Αιδεσιμοτάτου Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου π. Νικολάου Κατσηδήμα, ενώ τον Θείον Λόγον κήρυξε επίκαιρα ο κ. Παναγιώτης Κουής, Καθηγητής Θεολόγος. Ανήμερα της εορτής την Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών, τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πλαισιούμενος από τον Αιδ. π. Νικόλαο Κατσηδήμα, ορθοτομώντας επίσης και τον Θείον Λόγον με  εύστοχες αναφορές στην Ανάσταση του Χριστού και τον εορταζόμενο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο.

Παρέστησαν δε  συμπροσευχόμενοι οι Αιδεσιμότατοι π. Βασίλειος Λαγκαδινός και π. Αυγερινός Τσουκαλάς,   αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Σ. Πύργου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, ο τέως Διοικητής του ΙΚΑ και τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Διονύσιος Καλαματιανός, οι υποψήφιοι για τον Δήμο Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπολος, κ. Ευστάθιος Καννής και κ. Νώντας Κυριαζής, καθώς επίσης και  φιλακόλουθοι Χριστιανοί μας.

Εν συνεχεία ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του εορταζομένου Αγίου, καθώς επίσης και της Αναστάσεως του Κυρίου, στην Ενορία του Σπυρίδωνος, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «Απόλλων», υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Στάθη Θεοδόση.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα