33.7 C
Pýrgos
Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Λαμπρή η επετειακή εκδήλωση του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ- ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΥΡΓΟΥ «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ»

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

«Ἑλλάς, Φῶς, Ἑλλάδα προχώρα μὲ βήμα γοργὸ ἀκλόνητη μὲς τοὺς καιρούς, οἱ δοῦλοι πῶς γίνονται ἐλεύθεροι νὰ διδάσκεις ἐσὺ τοὺς λαούς…».

Με υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια, πατριωτισμό, αλλά και λεβεντιά, όπως άλλωστε αρμόζει στους ένδοξους Ηρωϊκούς προγόνους μας, οι οποίοι πολέμησαν “Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία” κατά την Εθνική Παλλιγγενεσία του 1821, τίμησαν για μία ακόμη φορά “της Λευτεριάς το ξημέρωμα και της Παναγιάς την μέρα” τα μέλη των χορευτικών ομάδων του δραστήριου Λαογραφικού και Χορευτικού Ομίλου Πύργου «Ηλείων Παράδοσις», ο οποίος αποτελεί φάρο πολιτισμού για την πόλη του Πύργου αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ενώ πάντα δίνει το παρόν στις ιστορικές μνήμες και θρησκευτικές εορτές , καθοδηγώντας παράλληλα με αίσθημα ευθύνης, σ’ αυτές τον μέλλον της Ελλάδας τα παιδιά μας!

Η επετειακή αυτή λαμπρή εκδήλωση η οποία γνώρισε για μία ακόμη φορά εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στο κατάμεστο και πάντα φιλόξενο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, το οποίο ευγενικά παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, σημαίνοντας έτσι και το τέλος των τριήμερων λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων για την 198η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821!

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε με μία θαυμάσια εποικοδομητική και φλογερή πατριωτική ομιλία ο κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Γουμέρου και Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου με θέμα: «Την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, την Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821 και τους Ηλείους Οπλαρχηγούς μας, Αναγνώστη Παπασταθόπουλο και Αλέξιο Μοσχούλα».

Ο εκλεκτός ομιλητής όπως πάντα με απλό και γλαφυρό έκανε μία εύστοχη και ιστορικά τεκμηριωμένη αναφορά στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, επικεντρώνοντας την ομιλία του κυρίως στο βίο και την προσφορά στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 των Οπλαρχηγών Αναγνώστη Παπασταθόπουλου και Αλέξη Μοσχούλα, όσο και στα διαχρονικά μηνύματα του αγώνα τους, στη νεοελληνική κοινωνία, καταλήγοντας με την προτροπή η πράξη και το νόημα της 25ης Μαρτίου 1821, καθώς επίσης η ζωή και το έργο των δύο οπλαρχηγών του Πύργου και της Αγουλινίτσας, του Αναγνώστη Παπασταθόπουλου και του Αλέξη Μοσχούλα, να γίνουν φωτεινή πυξίδα, για τον καθένα μας.

Ο εκπαιδευτικός και μέλος του ομίλου κ. Βασίλης Βασιλειάδης, παρουσίασε το πρόγραμμα της λαμπρής εκδήλωσης, ενώ έγινε και προβολή επίκαιρου οπτικοακουστικού υλικού το οποίο επιμελήθηκε ο π. Νικόλαος Κατσηδήμας, Εφήμεριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου και μέλος του Δ.Σ. του ομίλου.

Τα τμήματα των χορευτικών ομάδων, με ιδιαίτερη επιδεξιότητα αλλά και πατριωτισμό, παρουσίασαν Εθνικούς παραδοσιακούς χορούς, από την Ήπειρο, την Θράκη, την Μακεδονία, την Πελοπόννησο και την Ρούμελη, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας χορού κ. Γεωργίας Λάττα.

Την ενδυματολογική επιμέλεια όπως πάντα είχε η δραστήρια και ακάματη Αντιπρόεδρος του ομίλου κ. Μαίρη Μιχαλακοπούλου, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά την Γυναικεία Παραδοσιακή φορεσιά του Πύργου, της οποίας πιστό αντίγραφο κατασκεύασε
αφιλοκερδώς το Εργαστήρι Παραδοσιακής Φορεσιάς της κ. Αιμιλίας Γιαννοπούλου.

Η Επετειακή αυτή εορταστική εκδήλωση που αναπτέρωσε για μία ακόμη φορά το Θρησκευτικό αλλά και το Εθνικό μας συναίσθημα, ενώ παράλληλα τιμήθηκαν όλοι εκείνοι που έδωσαν το αίμα τους, για την δική μας ελευθερία κατά την Εθνική Παλιγγενεσία το 1821, έκλεισε με το σύντομο ευχαριστήριο θερμό χαιρετισμό του Πρόεδρου του δραστήριου αυτού Ομίλου κ. Κώστα Αθανασόπουλο και με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου!

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όσους συνετέλεσαν με κάθε τρόπο στην επιτυχία και αυτής της λαμπρής εκδήλωσης στα μέλη του Δ.Σ. και κυρίως στην χαρισματική καθηγήτρια παραδοσιακών χορών κ. Γεωργία Λάττα, καθώς επίσης στα μέλη των χορευτικών ομάδων, οι οποίοι ως γνήσιοι Ορθόδοξοι Έλληνες, με σύνεση, συνέπεια και πατριωτισμό, συνεχίζουν να προβάλλουν την ένδοξη Ιστορία και την Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας!

Την εκδήλωση τίμησαν με την ευγενική πάντα παρουσία τους, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλίας Παπαγγελής, ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, κ. Θεόδωρος Κόρδας και πλήθος κόσμου, ο Διοικητής του Κ.Ε.Α.Τ. Ανδραβίδος κ. Κωνσταντίνος Ζολώτας (Σμήναρχος),  η εκπρόσωπος του Διοικητή της Σ.Ε.Τ.Τ.Η.Λ Πύργου κ. Ευγενία χριστοπούλου (Αρχιλοχίας), ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.) Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος και πλήθος κόσμου.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ! ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ! ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ! ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!!
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ 1821! Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!!

(π.Νικόλαος Κατσηδήμας).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα