20.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Λαμπρή η τελετή εγκαινίων πολυχώρου πολιτισμού δήμου Ήλιδας (βίντεο)

  • 129
    Shares
spot_img

Προτεινόμενα

Λαμπρή η τελετή εγκαινίων πολυχώρου πολιτισμού δήμου Ήλιδας – Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις γύρω από την πρόληψη του καρκίνου

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πρόληψη πολλών μορφών  καρκίνου καθώς και άλλων σοβαρών ασθενειών, βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά την τελετή των εγκαινίων του νέου πολυχώρου πολιτισμού δήμου Ήλιδας, που τελέστηκαν με λαμπρότητα το απόγευμα του Σαββάτου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στις εξελίξεις αυτές που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών, αναφέρθηκαν τα δύο τιμούμενα πρόσωπα που είναι  καθηγητές Παγκόσμιου Βεληνεκούς και συγκεκριμένα ο Νομπελίστας Χάραλντ Τσούρ Χάουσεν και η Ελληνοαυστραλή ερευνήτρια με καταγωγή από την Αμαλιάδα, Βάσω Αποστολοπούλου.

Αρχικά τελέστηκε Δοξολογία και Αγιασμός από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό και εν συνεχεία έγινε  από το δήμαρχο Ήλιδας και τον ΠτΔ η αποκάλυψη της πλάκας των εγκαινίων, που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του πολυχώρου πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί  πραγματικό στολίδι για την ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθησε  η κεντρική εκδήλωση που περιλάμβανε ομιλίες και τιμή στα πρόσωπα των δύο προαναφερόμενων κορυφαίων επιστημόνων, αλλά και άλλων Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό στο χώρο της Επιστήμης, καθώς επίσης  και σε Αμαλιαδαίους που τιμούν την περιοχή  με το επιστημονικό έργο τους όπως ο δόκτωρ Γιάννης Σωτηρόπουλος.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος, στη διάρκεια της ομιλία του αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επιφανείς επιστήμονες, έκανε αναφορά στον ιστορικό ρόλο που έχει επιτελέσει η Αρχ. Ήλιδα, ζητώντας να υπάρξει η αναβίωση της διασύνδεσης  με την Αρχ. Ολυμπία, στα πλαίσια της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα.

Ακόμα επεσήμανε τη μεγάλη προσφορά των επιφανών επιστημόνων στη μάχη κατά του καρκίνου, εξαίροντας το  τεράστιο έργο τους στον τομέα της ιατρικής.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανάγκη προκειμένου οι Έλληνες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να γίνουν μεγάλοι, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνουν μεγάλοι στον τόπο τους!

Ακόμα αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική ερευνητική προσπάθεια που καταβάλλει επί σειρά ετών η κ. Βάσω Αποστολοπούλου, ενώ μιλώντας για τον κ. Χάραλντ Τσούρ Χάουσεν τον χαρακτήρισε ως ευεργέτη της ανθρωπότητας, αφού είναι εκείνος που ανακάλυψε τη μέθοδο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου.

Στις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις εξάλλου αναφέρθηκαν στη συνέχεια οι δύο παραπάνω επιστήμονες, ενώ η κ. Αποστολοπούλου έκανε γνωστές λεπτομέρειες της ζωής της οικογένειάς της στην Αμαλιάδα και μετέπειτα στην Αυστραλία, όπου το 1966 μετανάστευσαν οι γονείς της.

Η εκδήλωση στην εντυπωσιακή αίθουσα του αμφιθεάτρου του πολυχώρου πολιτισμού, έκλεισε με την απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους επιστήμονες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς με την έρευνα, οι οποίοι συμμετείχαν στο διήμερο 19ο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Χημείας που διοργάνωσε ο δήμος Ήλιδας, από κοινού με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρικής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ακολούθηκε ξενάγηση του κ. Παυλόπουλου και των άλλων προσκεκλημένων στην αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Στάθη Λεοντή, η οποία θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στα εγκαίνια του πολυχώρου παραβρέθηκαν επίσης, η υφυπουργός Παιδείας κ. Μερόπη Τζούφη, οι βουλευτές Ηλείας, ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος,  δήμαρχοι του Νομού, εκπρόσωποι φορέων και αρχών καθώς και πολλοί κάτοικοι  από την ευρύτερη περιοχή.

  • 129
    Shares
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα