25.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

ΛΕΗΛΑΣΙΑ Αναψυκτηρίου και λεμβαρχείου κωπηλασίας στη Λίμνη Καραμανλή

spot_img

Προτεινόμενα

Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου

ΛΕΗΛΑΣΙΑ Αναψυκτηρίου και λεμβαρχείου κωπηλασίας στη Λίμνη Καραμανλή

Το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου, ως συλλογικότητα πολιτών, στην ιδρυτική του διακήρυξη περιγράφει ως αναπτυξιακό στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Λίμνης Καραμανλή.  Δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τις συνθήκες λεηλασίας των υποδομών αναψυκτηρίου και λεμβαρχείου κωπηλασίας, κρίθηκε αναγκαίο για την ορθή ενημέρωση των θεσμικών εκπροσώπων και των πολιτών της Ηλείας, να αναφερθούμε στο ιστορικό των ενεργειών που έγιναν για την ανάδειξη του χώρου.

Το 1988 ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος «Αμαλιάδα – Κάτω Πηνεία», επί θητείας Δ. Κράλλη, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του οικοσυστήματος  της Λίμνης Φράγματος Πηνειού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες είχαν θετικά και μετρήσιμα κοινωνικά αποτελέσματα. Διεκδίκησε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) την παραχώρηση κατά κυριότητα  στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο έκτασης 43 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή, με την εφαρμογή του Καποδίστρια το 1998, περιήλθε στην περιουσία του Δήμου Αμαλιάδας αποτελώντας ελπιδοφόρο αναπτυξιακό πόρο και αποτελείται από 3 ξεχωριστά τμήματα:

 

1ο τμήμα: Έκταση 22 στρεμμάτων

Η έκταση αυτή βρίσκεται σε πανοραμική θέση, στη στέψη του φράγματος, πάνω από το υπάρχον αναψυκτήριο. Ο χώρος είναι ιδανικός για τη διαμόρφωση εναλλακτικού camping με χρήση τροχόσπιτου.

 

2ο τμήμα : Έκταση 15 στρεμμάτων

Η έκταση χρησιμοποιήθηκε το 1988 για τη δημιουργία λεμβαρχείου, με εμβαδόν 280 τ.μ., και για την κατασκευή κωπηλατικού διαδρόμου. Εδώ πρέπει να γίνει μία ιστορικά επιβεβλημένη επισήμανση. Η δαπάνη για αυτές τις υποδομές καλύφθηκε εκείνη την εποχή από χορηγούς του ηλειακού επιχειρείν και ειδικότερα από την «Κεραμοποιία Παναγιωτόπουλου», το «Ηλειακό Μπετόν» και το ζαχαροπλαστείο «ΛΑΥΡΙΟ ΥΙΟΙ Σπύρου Θλιβερού». Οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν για ολυμπιακή προετοιμασία από τις εθνικές ομάδες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ουκρανίας, Πολωνίας και Ρουμανίας εν όψει των ολυμπιακών αγώνων του 1992 στη Βαρκελώνη και του 1996 στην Ατλάντα. Το ίδιο διάστημα οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν και από το τμήμα κωπηλασίας που δημιουργήθηκε από το Ναυτικό Όμιλο Αμαλιάδας.

Το 1989 διοργανώθηκαν από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Πανελλήνιοι Αγώνες Κωπηλασίας, επί προεδρίας του αείμνηστου φίλου της Αμαλιάδας Γεώργιου Μοναχού. Οι αγώνες διεξήχθησαν με τη συμμετοχή 15 κωπηλατικών ομάδων (Καστοριάς, Βόλου, Σαλαμίνας, Ιωαννίνων, κ.α.) και με την παρουσία 5.000 θεατών. Η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία έκρινε ιδανικές της συνθήκες της λίμνης για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Κωπηλασίας, καθώς δεν παρατηρείται κυματισμός. Τότε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος προχώρησε στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για τις αναγκαίες υποδομές, η οποία περιλαμβάνει 80 κλίνες κωπηλατών, συνεδριακούς χώρους, γυμναστήριο και εστιατόριο. Αυτή η αρχιτεκτονική μελέτη από το 1998 βρίσκεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαλιάδας.

 

3ο τμήμα: Έκταση 6 στρεμμάτων

Η έκταση αυτή αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία αναψυκτηρίου. Η Κτηματική Τράπεζα, επί προεδρίας Γ. Ανωμερίτη, εκπόνησε δωρεάν το 1989 αρχιτεκτονική μελέτη και το έργο δημοπρατήθηκε το 1995, επί δημοτικής θητείας Δ. Κράλλη, με χρηματοδότηση 40 εκ. δρχ. από το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί υπουργίας Κ. Λαλιώτη. Στη συνέχεια το αναψυκτήριο μισθώθηκε σε ιδιώτη, λειτουργώντας θετικά για τους πολίτες της Ηλείας, και με τη λήξη της μίσθωσης το 2001 ακολούθησε η εγκατάλειψή του.

 

Το 2005 υπήρξε πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη μετονομασία της λίμνης, που συνοδευόταν από το ενδιαφέρον αντιπαροχής, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα ανάπτυξης, δίνοντας προτεραιότητα στην ανακατασκευή του εγκαταλελειμμένου αναψυκτηρίου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το δημοτικό συμβούλιο Αμαλιάδας αποφάσισε κατά πλειοψηφία στις 31/1/2005 τη μετονομασία της Λίμνης Φράγματος Πηνειού σε Λίμνη Καραμανλή και εκδόθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από τον Υπουργό Εσωτερικών και σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ενεργοποιήθηκε επί θητείας Σπυρίδωνος και δημοπράτησε την ανακατασκευή του αναψυκτηρίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με προϋπολογισμό 600.000€. Το έργο ανατέθηκε με έκπτωση 50% στην κατασκευαστική εταιρεία Κ. Φωτόπουλος και απορροφήθηκαν 300.000€, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα. Οι πόροι κατευθύνθηκαν σε έργα αντιστήριξης στο πρανές και σε τσιμεντοστρώσεις στον υπάρχον παρκινγκ, ενώ η ορθή επιλογή θα ήταν πρώτα η ανακατασκευή και λειτουργία του αναψυκτηρίου και στη δεύτερη φάση η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Όπως γίνεται αντιληπτό, το αισθητικό αποτέλεσμα των «οχυρωματικών» έργων από μπετό αποτελεί ευθεία παραβίαση της αισθητικής του ευρύτερου οικοσυστήματος της λίμνης.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η εργολαβία διαλύθηκε λόγω έλλειψης πιστώσεων, ο χώρος παραδόθηκε στη λεηλασία και την εγκατάλειψη και μεταμορφώθηκε σε «κρανίου τόπος». Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως φορέας εκτέλεσης του έργου, επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες χρηματοδότησης για την αποπεράτωση και επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου και του λεμβαρχείου κωπηλασίας.

Σήμερα παρουσιάζεται μία ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς ο υπογράφων τη μετονομασία της λίμνης και σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα βρίσκεται στην Αμαλιάδα στις 22 Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια του πολιτιστικού πολυχώρου της πόλης. Εμείς, ως συλλογικότητα πολιτών, με απόλυτο σεβασμό προς το θεσμό, θα προσκαλέσουμε τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα να επισκεφθεί τη Λίμνη Καραμανλή και να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, αφού δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις των τοπικών εμπνευστών της μετονομασίας της λίμνης, και η οποία αποτελεί ευθεία προσβολή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Τώρα είναι η ώρα να δοθεί τέλος από τους θεσμικούς εκπροσώπους σε αυτή την παρατεταμένη, πολιτική και ηθική, εκκρεμότητα και να αναπληρωθεί ο χαμένος αναπτυξιακός χρόνος προς όφελος των πολιτών του Δήμου Ήλιδας.

 

Κράλλης Δημήτρης

Πρόεδρος Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα