Όπως αναφέρει το itspossible.gr: Το 70,9% των λογαριασμών στις ελληνικές τράπεζες έχουν υπόλοιπο έως 1.000 ευρώ και όλοι μαζί οι καταθέσεις αυτής της κατηγορίας συγκεντρώνουν λιγότερο από το 1,3% του συνόλου των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως μεταδίδει ο Ελεύθερος Τύπος. Μπορεί οι πολλοί του 70,9% να έχουν σχεδόν «άδειους» λογαριασμούς, όμως στην κορυφή της πυραμίδας των καταθετών υπάρχει η οικονομική ελίτ του 0,8% των καταθετών, που έχουν στους λογαριασμούς τους το 42,5% του συνόλου των καταθέσεων!
Προφανώς, το μεγάλο μέρος των «άδειων» λογαριασμών δεν είναι αποταμιευτικοί, αλλά μισθοδοσίας, όπου μπαίνουν κάθε μήνα οι μισθοί ή οι συντάξεις και χρησιμοποιούνται από τους κατόχους τους, κυρίως για πληρωμή λογαριασμών. Ενδιαφέρον έχει και η σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, καθώς στο τέλος του 2023 το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφτανε τα 199,8 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2022 ήταν 188,55 δισ. ευρώ.
Αν και η αύξηση του συνόλου φαίνεται θετικό σημάδι, θετικότερο είναι στο πως μοιράζονται αυτές οι καταθέσεις, καθώς φαίνεται μία τάση μείωσης των «μηδενικών» λογαριασμών και αύξηση των μεσαίων κατηγοριών. Συγκεκριμένα, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν το 70,9% των καταθετών να έχει μηδέν έως 1.000 ευρώ στους λογαριασμούς του, έναν χρόνο πριν αυτό το ποσοστό ήταν στο 72,5% των καταθετών. Την ώρα που μειώνονται οι μηδενικοί λογαριασμοί, αυξάνονται οι μεσαίες κατηγορίες, με καλύτερο παράδειγμα αυτή των 5.001-έως 50.000 ευρώ που στα τελευταία στοιχεία εντάσσονται το 13,6% από 13% έναν χρόνο πριν.
Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που για το πρώτο τρίμηνο του έτους έδειξαν επιδείνωση στο ποσοστό αποταμίευσης, στο -8,1%, σε σύγκριση με -2,2% το α’ τρίμηνο του 2023. Ένα πρόβλημα που ανέδειξαν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκεί φάνηκε πως η Ελλάδα όχι µόνο είναι τελευταία, αλλά και η µόνη µε αρνητικά ποσοστά αποταµίευσης νοικοκυριών