17.9 C
Pýrgos
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Λουτρά Κυλλήνης

spot_img

Προτεινόμενα

Στο δυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου, σε μια κατάφυτη παραλιακή περιοχή και κάτω από τη σκιά του βράχου όπου στέκει επιβλητικό το κάστρο Χλεμούτσι, η περιοχή του ακρωτηρίου Χελωνάτα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα στον ελληνικό χώρο.

Εκεί, σχεδόν, πλάι στη θάλασσα, βρίσκονται και οι φημισμένες ιαματικές πηγές, που από τον περασμένο αιώνα ήταν πιο γνωστές ως Λουτρά Λίντζι. Η περιοχή είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς όπου δεν υπάρχει δάσος, κάθε σπιθαμή της γς καλλιεργείτε με ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και κηπευτικά.

Την ειδυλλιακή εικόνα συμπληρώνουν οι μοναδικά υπέροχες παραλίες της με τη λευκή και χρυσή αμμουδιά, την πεντακάθαρη και καταγάλανη θάλασσά τους.

Η Κυλλήνη φαίνεται [ως είχε κατοικηθεί κατά την παλαιολιθική εποχή. Κατά τον Παυσανία ιδρύθηκε από τους Αρκάδες, που μετανάστευσαν εδώ από την περιοχή του όρους Κυλλήνη και αποτέλεσε επίνειο της Ηλιδας, της πόλης-κράτος που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την περίοδο αυτή υπήρξε σημαντικό λιμάνι της εποχής και είχε ιερά του Ασκληπιού και της θεάς Αφροδίτης.

Η περιοχή όπου βρίσκονται οι ιαματικές πηγές κατοικείτο και στη ρωμαική εποχή, καθώς ακριβώς πλάι στο σημείο όπου αναβλύζουν τα νερά έχουν εντοπισθεί λείψανα μεγάλο βαλανείου εκείνης της περιόδου που καταλάμβανε έκταση δύο στρεμμάτων.

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, η περιοχή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, ανακατασκευάστηκε το λιμάνι της, που εξελίχθηκε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, χτίστηκε η καινούργια πόλη που ονομάστηκε Γλαρέντζα και ανοικοδομήθηκε το κάστρο του Χλεμουτσίου.

Τον 15ο αιώνα περιήλθε ως προίκα στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ο οποίος κατεδάφισε την Γλαρέντζα και η περιοχή ερημώθηκε.

Η τελευταία περίοδος της ανάπτυξής της ξεκινάει με τον εποικισμό της από επτανήσιους μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και συνεχίζεται με πρόσφυγες από την Μικρά Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η σύγχρονη περίοδος ακμής της περιοχής Κυλλήνης συνδέεται άμεσα με την αξιολόγηση των λουτρών Λίντζι. Περί τα τέλη του 19ου αιώνα το ελληνικό κράτος τα παραχωρεί για εκμετάλλευση στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Πειραιώς-Αθηνών-Πελοποννήσου. Η ελώδης περιοχή μετατρέπεται σε έναν επίγειο παράδεισο καθώς “η τέχνη και η φιλοκαλιά εργάσθη εκεί θαυμασίως μεταβαλούσα τα τέλματα και τα βρύα εις εξοχήν καλήν με καλά οικήματα με ανθώνας και κήπους, με κομψάς πηγάς πηγαίου και ποσίμου ύδατος και με ότι απολαυστικόν δια τον λουόμενον κόσμον…”.

Ο ΣΠΑΠ εκτός από το υδροθεραπευτήριο κατασκεύασε τρία ξενοδοχεία και τα συνέδεσε με την κεντρική γραμμή Πάτρας-Πύργου μέσω μιας τοπικής σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινούσε από τα Καβάσιλα έφθανε στο Βαρθολομιό και από εκεί διακλαδωνόταν προς τα λουτρά Λίντζι και το λιμάνι Κυλλήνης.

Η γραμμή αυτή λειτούργησε από το 1892 έως το 1969.

Από το 1951 οι ιαματικές πηγές και οι εγκαταστάσεις τους παραχωρήθηκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος προέβη σε συστηματική εκμετάλλευσή τους με ανακαίνιση και επέκταση των εγκαταστάσεών τους, ενώ από το 1998 ολόκληρος ο χώρος, αποτελούμενος από εκατοντάδες στρέμματα έχει παραχωρηθεί σε ξενοδοχειακό Ομιλο που κατασκεύασε και λειτουργεί σύγχρονες μονάδες για διακοπές και λουτροθεραπεία.

Για περισσότερο από έναν αιώνα τα λουτρά Κυλλήνης αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών που καταφθάνουν για να γευθούν τη μαγευτική φύση, να απολαύσουν τα ιαματικά νερά, να εισπνεύσουν τον αναζωογονητικό αέρα κάτω από τους πανύψηλους ευκάλυπτους, να περιηγηθούν στο δάσος που φτάνει μέχρι την θάλασσα, να συναντήσουν μικρές εκπλήξεις, όπως τα κρινάκια της άμμου με το μεθυστικό άρωμά τους πάνω στις θίνες στο τέλος του καλοκαιριού!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα