28.6 C
Pýrgos
Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Λύματα, σκουπίδια και…ψόφια σκυλιά δίπλα στον αγωγό τροφοδοσίας νερού!

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Όχι μόνο επαληθεύεται η χθεσινή ανάρτηση του «Ilia.news» για το γεγονός ότι η περιοχή του Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας παραμένει εδώ και δύο μήνες χωρίς νερό αλλά σήμερα, αντιπροσωπεία των κατοίκων της περιοχής Ρένια του Αγίου Ιωάννη κατέθεσαν στον δήμο Ήλιδας και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του επιστολή διαμαρτυρίας, που συνοδεύεται από 40 και πλέον υπογραφές! Τη Δευτέρα μάλιστα η ίδια επιστολή θα κατατεθεί τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και στην Εισαγγελία της Αμαλιάδας!

Από τις 28 Απριλίου λοιπόν δεν έχει νερό η περιοχή Ρένια του Αγίου Ιωάννη αφού η βάνα τροφοδοσίας του νερού, που είναι τοποθετημένη στον πυθμένα της κοίτης του χειμάρρου Σβάρνα, είναι όλο αυτό το διάστημα κατεστραμμένη.

Ωστόσο αυτό δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής καθώς και πριν τη βλάβη, η λειψυδρία και η ακαταλληλότητα του νερού, αποτελούσε την καθημερινότητά τους.

Η σωλήνα τροφοδοσίας είναι επιφανειακή, χωρίς καμία προστασία από τίποτα, ενώ στο σημείο που ο αγωγός τροφοδοσίας νερού διατρέχει το γεφύρι του  χειμάρρου Σβάρνα, έρχεται σε επαφή με σωρεία λυμάτων, σκουπιδιών κλπ. ακόμα και με… ψόφια σκυλιά!

Πραγματικά, ποιος μπορεί να ισχυριστεί μετά από όλα αυτά που διαβάσαμε στην επιστολή των κατοίκων της περιοχής ότι… είχε πρόγραμμα 100 ημερών ή ότι έκανε έργο…

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι το 2021 κάνουμε… «πατέντα» πάνω στην «πατέντα» ίσα – ίσα για να «στάζουν» λίγο νερό (ακατάλληλο για οτιδήποτε) οι βρύσες των νοικοκυριών μιας ολόκληρης περιοχής.

Ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν ακόμα τον κόσμο σαν να είναι «ιθαγενείς» προσφέροντάς τους χαντρούλες και καθρεφτάκια.

Ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να βλέπουν τους ανθρώπους σαν «πρόβατα», «ψηφαλάκια στο σακούλι» αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία;

Η επιστολή των κατοίκων

 

«Α. Τα χρονίζοντα προβλήματα ύδρευσης στην περιοχή Ρένια του Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας μας ανάγκασαν να προσφύγουμε σε κάθε υπεύθυνη αρχή, δημόσια και αυτοδιοικητική επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Ο οικισμός υδρεύεται από γεώτρηση.  Το καλοκαίρι έχουμε ανεπάρκεια νερού, οι βρύσες στεγνώνουν και φυσικά ο Δήμος που ενημερώνεται για το πρόβλημα, ουδέν πράττει! Το δίκτυο ύδρευσης επίσης  παρουσιάζει τριτοκοσμική εικόνα, και η διαρκής θολότητα του νερού που φτάνει στις βρύσες μας δημιουργεί υπόνοιες για μόλυνση του νερού. Οι υπόνοιές μας δεν είναι αναίτιες. Η σωλήνα τροφοδοσίας διασχίζει επιφανειακά τη διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της, χωρίς προστασία από παρεμβάσεις και έκθεση σε ρυπογόνους παράγοντες.

Β. Η βάνα τροφοδοσίας νερού για την παροχή ύδρευσης στην περιοχή Ρένια, του οικισμού Αγίου Ιωάννη του Δήμου Ήλιδας, που είναι τοποθετημένη στον πυθμένα της κοίτης του χειμάρρου Σβάρνα, είναι επί ένα μήνα κατεστραμμένη και παραμένει χωρίς επισκευή, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ήλιδας.  Η βλάβη αφορά συνεχή διαρροή νερού (η βάνα μοιάζει με σιντριβάνι) η οποία προκλήθηκε από παρέμβαση ιδιώτη ο οποίος την παραβίασε επιχειρώντας  παράνομη σύνδεση παροχής. Η παρέμβαση αυτή – σύμφωνα με όσα μας είπαν οι υπεύθυνοι του Δήμου Ήλιδας- κατέστρεψε μια φλάντζα, η οποία δεν αντικαταστάθηκε.

Αποτέλεσμα είναι από τις 28 Απρίλη, να μην έχουμε νερό, και τις λίγες ώρες που έχουμε η ροή να είναι ελάχιστη που δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες ενός νοικοκυριού. (Νερό υπάρχει μονάχα στα υπόγεια, με ελάχιστη πίεση και όχι όλες τις ώρες της ημέρας).

Στις επανειλημμένες οχλήσεις μας στο Δήμο για επισκευή της ζημιάς, οι υπηρεσίες αδιαφόρησαν εξοργιστικά. (Σε κάποια από τις περιπτώσεις μας παρέπεμψαν οι ίδιοι στον υδραυλικό, συνεργάτη του δήμου που επισκευάζει παρόμοιες ζημιές… )

Γ. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα επίσης γιατί στο σημείο που ο αγωγός τροφοδοσίας νερού διατρέχει το γεφύρι του προαναφερθέντος χειμάρρου, έρχεται σε επαφή με σωρεία λυμάτων, σκουπιδιών κλπ. που παροχετεύονται από καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και οικιακά απορρίμματα της παρακείμενης περιοχής. Πριν ένα μήνα προσφύγαμε στον Εισαγγελέα με την παρέμβαση του οποίου οι υπηρεσίες του Δήμου αναγκάστηκαν να μαζεύουν πτώμα σκύλου που κάποιος είχε πετάξει μέσα στην κοίτη δίπλα ακριβώς στην χαλασμένη βάνα. Το κωμικοτραγικό είναι ότι η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μάζεψε το ψοφίμι μετά από τρεις μέρες από τη διαμαρτυρία μας, και την επόμενη μέρα ένα παρόμοιο πτώμα σκύλου βρέθηκε στην απέναντι πλευρά διόδου της βάνας και παραμένει ακόμα σε προχωρημένη σήψη.

Ζητάμε λοιπόν τα αυτονόητα:

  1. Να επισκευαστεί η βάνα, να τοποθετηθεί φλάντζα για να αποκατασταθεί κατ΄ αρχήν η φυσιολογική ροή του νερού, και να περιοριστούν οι απώλειες Εάν συγκινηθεί ο Δήμος και επισκευάσει τη βλάβη να εξασφαλιστεί επίσης η επάρκεια νερού που ταλαιπωρεί τον οικισμό επί χρόνια.
  2. Να υποχρεωθεί ο Δήμος να αλλάξει τη θέση της βάνας τροφοδοσίας ώστε να μην υπάρξει υγειονομικό πρόβλημα.
  3. Να συντηρηθεί το δίκτυο και να διαφυλαχτεί, ώστε να μην μπορεί οποιοσδήποτε να παρεμβαίνει, για παράνομές συνδέσεις και άλλες παρεμβάσεις. Ιδιαίτερα το τμήμα που αφορά την δίοδό από το ρέμα Σβάρνα στην κοίτη του οποίου σωρεύονται απορρίμματα, λύματα κλπ. μέσα στα οποία βυθίζεται η βάνα.
  4. Να γίνει χημικός έλεγχος του νερού και να ενημερωθούμε όλοι οι υδρευόμενοι. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να λαμβάνουν γνώση όλοι οι υδρευόμενοι.

Με την πεποίθηση ότι οι αποδέκτες της επιστολής μας θα ενδιαφερθούν και θα δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στο πρόβλημα καταθέτουμε την επιστολή- διαμαρτυρία και περιμένουμε τη ΕΠΙΛΥΣΗ του».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα