ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA ΠΥΡΓΟΥ

Μέτρα στήριξης ζητά το Επιμελητήριο Ηλείας


Τη λήψη μέτρων για την στήριξη της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου, ζητά το ΕΒΕ Ηλείας με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Υφυπουργό Οικονομικών  Θεόδωρο Σκυλακάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαο Παπαθανάση, Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νικόλαο Χαρδαλιά, Υπουργό Υγείας Βασίλειο Κικίλια και Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη.

Η επιστολή του ΕΒΕ Ηλείας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κύριοι,

Οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι της Ηλείας, μετά την ανίχνευση σημαντικού αριθμού προσβεβλημένων ατόμων από τον κορονοϊό και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγεία του γενικού πληθυσμού, στην οποία συμβάλλει το αποτελεσματικά η ομαλή λειτουργία της αγοράς, κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε τα ακόλουθα.

Ε επιχειρηματική κοινότητα της Ηλείας για μια φορά ακόμη βιώνει τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που δημιουργεί η εξάπλωση του κορονοϊού στον τόπο μας.

Κύριο μέλημά μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων, ώστε η τροφοδοσία να γίνεται με κανονικούς ρυθμούς αλλά και να συνεχισθεί η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών για να περιοριστεί η αρνητική επιρροή κατά το δυνατόν.

Οφείλουμε όμως να ζητήσουμε από την Ελληνική πολιτεία να στηρίξει αποτελεσματικά τα μέλη μας, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν ικανοποιητικά.

Θεωρούμε σκόπιμο, υπό τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες, να αποφασιστεί ένα σύνολο ενεργειών που θα στηρίξουν τον ισχυρά δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε:

  • Αναστολή των φορολογικών κι ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.
  • Παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων και αναστολή ή ρύθμιση από πλευράς τραπεζών στο θέμα των πυρόπληκτων και επαγγελματικών δανείων.
  • Ειδική αντιμετώπιση των προβλημάτων των τουριστικών επιχειρήσεων της Ηλείας από τις μαζικές ακυρώσεις των σχολικών και τουριστικών εκδρομών από το εξωτερικό, αλλά και την υποβάθμιση της μεγάλης εκδήλωσης Αφής της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.
  • Προσαρμογή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των εξειδικευμένων δράσεων της ΟΧΕ για στήριξη δημιουργικών πρωτοβουλιών των τοπικών επιχειρήσεων υπό τις νέες συνθήκες.
  • Εφαρμογή προγράμματος αποζημίωσης επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος.
  • Εξέταση των προτάσεων του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με την Υπ. Αριθμ. ΠΔΕ/ΓΠ/60823/891/28-02-2020 επιστολή του, προς τον Υπουργό Οικονομιών Χρήστο Σταϊκούρα, για εφαρμογή στην Ηλεία».