ΗΛΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Μήνυμα για την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • 12
    Shares

 ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 100ή ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

«Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου, ω Πάτριος Ποντία γη.»

(Λεωνίδας Ιασονίδης)

Με αφορμή, την εκατοστή επέτειο από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου στέλνει ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των ποντιακών οργανώσεων για τη «Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων».

Είναι γνωστό ότι η πορεία της συγκρότησης του έθνους – κράτους της τουρκικής αστικής τάξης συνοδεύτηκε από διώξεις των διαφόρων μειονοτήτων, ανάμεσά τους και οι Έλληνες του Πόντου. Οι Νεότουρκοι εθνικιστές, αντί για την ισονομία στην ατζέντα τους, είχαν την «κάθαρση» της Τουρκίας από όλους τους «ξένους». Εκείνων των… «ξένων», τα  σχολεία των οποίων σε όλον τον Πόντο το 1919 υπολογίζονταν ότι ξεπερνούσαν τα 1.400, ενώ, ανάμεσά τους, ήταν και το περίφημο «Φροντιστήριο της Τραπεζούντας».

Σήμερα, μελετώντας την ιστορία μας, όλοι μαζί πρέπει να υψώσουμε φραγμό και να καταδικάσουμε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης και ψεύτικου ενδιαφέροντος για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη Γενοκτονία.

Παράλληλα όμως είναι καιρός πλέον, η συστηματική διδασκαλία της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, η δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ού αιώνα, να καθιερωθεί και να ενισχυθεί σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ξεκινώντας από το Δημοτικό Σχολείο και καταλήγοντας στο Λύκειο. Και, αν θέλουμε να αναγνωριστεί επίσημα και από άλλες χώρες, θα πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσουμε εμείς οι ίδιοι και, πρωτίστως, τα παιδιά μας. Είναι  χρέος μας λοιπόν,  να μάθουμε την ιστορία του έθνους μας. Να κατανοήσουμε ότι, ένας λαός χωρίς ιστορία, είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Να αντιληφθούμε ότι, λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, κινδυνεύει να χάσει την εθνική του ταυτότητα.

Με πίστη στην δίκαιο του αγώνα μας και με τιμή στην μνήμη των Ποντίων που σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν, εξοστρακίσθηκαν στην γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι:

-Θα κρατήσουμε την μνήμη της γενοκτονίας αιώνια περνώντας την από γενιά σε γενιά.

-Θα στηρίξουμε ως θεσμοί και Έλληνες, μαζί με την ποντιακή κοινότητα, την τεράστια ελληνική ποντιακή πολιτιστική κληρονομιά που κληρονομήσαμε.

-Θα πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για την διεθνή, ενιαία και καθολική  αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων αδελφών μας, όπως και των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμαίων, και όχι για την αποσπασματική ανάδειξή της με τοπικιστικά χαρακτηριστικά.

-Θα αντισταθούμε στην καταστροφική λήθη που η σιωπή μας στηρίζει.

«Αν αρνείσαι τη Γενοκτονία, συνεχίζεις να τη ζεις.»

(Ατόμ Εγκογιάν: ο Αρμένιος σκηνοθέτης της ταινίας «Αραράτ»)


  • 12
    Shares