22.9 C
Pýrgos
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Μήνυμα του Δασάρχη Πύργου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

spot_img

Προτεινόμενα

Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τον πυρήνα της δημιουργίας, της ανάπτυξης και της εξέλιξης της φυτοκοινότητας και της ζωοκοινότητας και γενικά της ζωής. Η προστασία του λοιπόν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπός όχι μόνο της Πολιτείας αλλά  και των πολιτών της, οι οποίοι για λόγους κοινωνικούς, ηθικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και επιστημονικούς οφείλουν να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα που εξασφαλίζουν το σεβασμό στο περιβάλλον, την ορθή και ορθολογική διαχείριση των φυσικών και οικονομικών πόρων, την οικονομική ευημερία και γενικά την διαιώνιση του.

Τα μεγάλα και παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη όπως η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αύξηση της θερμοκρασίας της Γής, αφύπνισαν κυβερνήσεις, φορείς και οικολογικές οργανώσεις με αποτέλεσμα έγκαιρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να διαγνώσει τη σημασία της προστασία του περιβάλλοντος και στις 15 Δεκεμβρίου 1972 να θεσπίσει την 5η Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού και την ενδυνάμωση πολιτικών δράσεων. Η Χώρας μας επίσης, άμεσα καθιέρωσε με το Σύνταγμα του 1975 και το άρθρο 24 την υποχρέωση του Κράτους απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την υποχρέωση Του να λαμβάνει όλα εκείνα τα ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα στα πλαίσια της προστασίας και της αρχής της αειφορίας του.

Ο τόπος μας προικίστηκε υπέρμετρα από το Θεό με πολύ σημαντικό φυσικό πλούτο, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, αφού διαθέτει μοναδικά τοπία με υψηλό αισθητικό και περιβαλλοντικό δυναμικό. Τα δάσος της Φολόης, ο ποταμός Ερύμανθος, το Ελατοδάσος της Λαμπείας σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως τις πηγές με τα κρυστάλλινα νερά, τους υπέροχους καταρράκτες, τις μικρές και γραφικές λίμνες, κ.λπ. αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της απαράμιλλης αυτής μοναδικότητας και ομορφιάς. Όλα αυτά όμως τα αγαθά για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν τα μέγιστα οφείλουμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να συνεχίσουν τα υπάρχουν και να τα παραδώσουμε ως κληρονομιά στα παιδιά μας  πολύ καλύτερα από ότι τα παραλάβαμε.

Η υπηρεσία μας με αφορμή τη σημερινή ημέρα και ενόψει την αντιπυρική περίοδος που διανύουμε, υπενθυμίζει στους συμπολίτες μας την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος τόσο από την ανεξέλικτη διάθεση των απορριμμάτων τα οποία αποτελούν μάστιγα και πολλές φορές μη αναστρέψιμη μεταβολή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος όσο και από τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες ολοκληρώνουν την καταστροφή και μετατρέπουν το τοπίο σε κρανίου τόπο. Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε κάθε φιλότιμο, φιλόνομο και ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος πολίτη να μας βοηθήσει στην προσπάθεια μας αυτή, ενώ εμείς σας διαβεβαιώνουμε, ότι παρόλο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε το έργο μας και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου χωρίς εκπτώσεις καθώς και στην οικονομική ευημερία των συμπολιτών μας.

Παναγιώτης Λάττας

MSc Δασολόγος – Υπ. Διδάκτορας Α.Π.Θ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα