11.3 C
Pýrgos
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Μακρύς ο κατάλογος των προϋποθέσεων για το κοινωνικό μέρισμα –  Αύριο Τρίτη 17/12 ξεκινούν οι αιτήσεις

spot_img

Τη λίστα με τα «δελφικά παραγγέλματα» θυμίζει ο κατάλογος με τις προϋποθέσεις του κοινωνικού μερίσματος, καθότι είναι μακρύς.

Από λογαριασμό ΙΒΑΝ.. φορολογική δήλωση.. μόνιμη διαμονή και πολλά άλλα.. μέχρι την τσέπη των δικαιούχων.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα από αύριο Τρίτη 17/12 που ξεκινούν και οι αιτήσεις και θα πρέπει οι εκκρεμότητες να έχουν τακτοποιηθεί.

Αναλυτικά:

  1. Λογαριασμός ΙΒΑΝ. Αν δεν είναι έγκυρος και ενεργός, μέρισμα δεν έχει. Αν ο αιτών δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος δε θα το δει στην τσέπη του. Σπεύστε λοιπόν στο πιστωτικό ίδρυμα που έχετε το λογαριασμό πριν αν είναι αργά. Και μην ξεχάσετε πως.. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.
  2. Ασυμφωνία στοιχείων ΑΜΚΑ και ΕΦΚΑ. Αν τα δυο τους δεν συμφωνούν, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πάει στο πλησιέστερο ΚΕΠ για να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του πριν προλάβει να εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής της αίτησης.
  3. Διόρθωση αίτησης. Ο αιτών, μπορεί να υποβάλλει εκ νέου αίτηση διορθωμένη αν η προηγούμενη εμφανίζει κενά ή καθιστάται άκυρη για οποιονδήποτε λόγο, αλλά και πάλι θα πρέπει να το κάνει πριν λήξει η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων. Δηλαδή από αύριο 17/12 έως τις 26 του μήνα, όπου λήγει η υποβολή των αιτήσεων.
  4. Ποιος θα το εισπράξει. Αν σε μία οικογένεια, οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, (2 παιδιά ΑμεΑ, 2 γονείς μακροχρόνια άνεργοι, μέλος με αναπηρία άνω του 67% που εισπράττει προνοιακό επίδομα.. κτλ) το μέρισμα θα το λάβει μόνο μία φορά, το μέλος του νοικοκυριού που θα υποβάλλει πρώτο την αίτηση.
  5. Αίτηση στο Taxis. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για όσους έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία σε σχέση με αυτά που έχει στην κατοχή της η ΑΑΔΕ, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις και πρόστιμα, τα οποία θα καταβάλλουν υποχρεωτικά βάση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσιών Εσόδων. (δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.. μέχρι και κατάσχεση ακινήτων)
  6. Τόκοι. Οι Αρχές θα ψάξουν πόσους τόκους δήλωσε ο αιτών στο Ε1 της φετινής φορολογικής του δήλωσης κι από κει θα καταλάβουν αν οι καταθέσεις του υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ ή όχι που απαιτείται για να λάβει κάποιος το κοινωνικό μέρισμα. Στη συνέχεια, το ποσό των 20.000 ευρώ Θα πολλαπλασιαστεί με το μέσο καταθετικό επιτόκιο του 2018 (περίπου 0,27%). Αυτό βγάζει ένα ποσό της τάξεως των 54 ευρώ. Όσοι δήλωσαν πάνω από 54 ευρώ (είτε στο όνομα του συζύγου είτε στο όνομα της συζύγου) τότε κόβονται από το μέρισμα ανεξάρτητα από το αν πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια.
  7. Φορολογική δήλωση. Αν ο αιτών δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση μέχρι στις 30 Νοεμβρίου του 2019, τότε το μέρισμα θα αποτελεί γι αυτόν μία ωραία ανάμνηση, ακόμα κι αν υποβλήθηκε εκπρόθεσμα ή έγινε τροποποίηση αυτής.
  8. Μόνιμη και νόμιμη διαμονή. Έστω και μία φορολογική δήλωση αν δεν έχει κατατεθεί μέσα στην 7ετία (χρόνος που απαιτείται να διαμένει ο αιτών μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για να λάβει το μέρισμα), τότε αυτό καθίσταται φτερό στον άνεμο. Κι αυτό διότι, θα πρέπει να προκύπτει από τις ετήσιες καταθέσεις των φορολογικών του δηλώσεων η 7ετής διαμονή του.
  9. Ημερομηνία-«κόφτης» η 30η Νοεμβρίου του ’19. Είναι ο άνεργος εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ στις 30/11/2019; Εισέπραττε το ΑΜΕΑ το προνοιακό επίδομα στις 30/11/2019; Είχε συμπληρώσει ο μακροχρόνια άνεργος 12 μήνες εκτός αγοράς εργασίας στις 30/11/2019; Ήταν και οι δύο γονείς άνεργοι για λιγότερους από 12 μήνες στις 30/11/2019 αλλά αυτό να προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ; Αν ναι.. τότε εισπράττει το μέρισμα. Αν όχι.. «μαύρη Πρωτοχρονιά» τον περιμένει.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα