ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από πρόταση του Κώστα Τζαβάρα η Στέλλα Κυριακίδη εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης  


Μετά από πρόταση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ν.Δ. και βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, καθώς και άλλων 9 βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, κατέθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η Κύπρια βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου. Παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε προτείνει επισήμως άλλον υποψήφιο, τον Λιθουανό Emanuelis Zingeris, η Στέλλα Κυριακίδου επικράτησε με μεγάλη διαφορά κατά την ψηφοφορία στον τρίτο γύρο.

Η εκλογή της Στέλλας Κυριακίδου αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία για την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1949 που εκλέγεται Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ελληνικής καταγωγής, είναι δε η πρώτη φορά που η Κύπρος εξασφαλίζει μια τόσο σημαντική θέση σε διεθνές επίπεδο.

Η Στέλλα Κυριακίδου αναλαμβάνει καθήκοντα ως η 30η Πρόεδρος της Κ.Σ.Σ.Ε., μετά την παραίτηση του Pedro Agramunt και είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση. Εκλέγεται βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό από το 2006 και είναι Αντιπρόεδρος του κόμματος. Είναι η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης του Συμβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.