ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας

  • 3
    Shares

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας

ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ – Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι ημέρα μνήμης της μεγάλης απεργίας στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη, όπου οι διαδηλώσεις των εργατριών στα ραφτάδικα και στα υφαντουργεία ζητούσαν εξίσωση μισθών με τους άντρες εργάτες, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση ωραρίου. Οι διαδηλώσεις αυτές πνίγηκαν στο αίμα.

Το 1977 o ΟΗΕ καθιέρωσε την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, ως ημέρα απολογισμού της προόδου που έχει συντελεστεί, ως ημέρα επικαιροποίησης και υπογράμμισης των αλλαγών και παρεμβάσεων που απαιτούνται, ως ευκαιρία να αναδειχθούν οι πράξεις θάρρους και αποφασιστικότητας, από απλές γυναίκες που έχουν διαδραματίσει εξαιρετικό ρόλο στην ιστορία της χώρας τους και στις τοπικές κοινωνίες.

Η 8η Μαρτίου είναι, και πρέπει να είναι, ημέρα τιμής στους αγώνες όλων των γυναικών κάθε εποχής, για άρση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή.

Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ως προς την ισότητα των δύο φύλων. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν διαρκώς περισσότερα αξιώματα. Υπάρχουν γυναίκες βουλευτές, αρχηγοί κρατών, πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων, οργανισμών και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Επιπλέον μεγάλο ποσοστό των γυναικών είναι εργαζόμενες και διαπρέπουν στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με εξίσου σημαντική προσφορά.

Παρόλα αυτά, η ίση πρόσβαση της γυναίκας στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία δεν είναι ούτε κατοχυρωμένη ούτε αυτονόητη. Τα στοιχεία της Έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι αμείλικτα: Η οικονομική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξάνεται διαρκώς και θα χρειαστούν, λέει, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια για να γεφυρωθεί. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άνδρες. Σε εκατό χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας λόγω φύλου, ενώ σε δεκαοκτώ χώρες οι άνδρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να επιτρέπουν στις γυναίκες τους να μην εργαστούν.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες, και ιδίως οι νεότερες γυναίκες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, το ποσοστό των γυναικών είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από το ποσοστό των ανδρών ανέργων.

Την ίδια ώρα μείζονα ζητήματα και δυσκολίες συναντούν οι γυναίκες που είναι ταυτόχρονα και μητέρες και χρειάζεται να ανταποκρίνονται και στις ευθύνες τους στην εργασία και στην οικογένεια. Οι γυναίκες, είτε επιστήμονες είτε αγρότισσες, δεν παύουμε να είμαστε και σύζυγοι και μητέρες. Δεν παύουμε να είμαστε διπλά ευαίσθητες για τα κοινά. Γιατί είμαστε ο ακρογωνιαίος λίθος του βασικού κυττάρου της κοινωνίας που είναι η οικογένεια.

Βλέπω νέα κορίτσια σε όλο τον κόσμο να μεγαλώνουν με διαφορετική αντίληψη για τον εαυτό τους, από αυτήν που είχα εγώ, για τις περισσότερες γυναίκες της γενιάς μας. Θέλω να είναι δυνατές και να μορφωθούν. Να αλλάξουν τον κόσμο στον οποίο ζούνε προς το καλύτερο. Η ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη και σε όλες αυτές τις νέες κοπέλες που οραματίζονται μια καλύτερη κοινωνία.

Δεν απαιτούμε να έχουμε ιδιαίτερα δικαιώματα σε σχέση με τους άντρες. Επιθυμούμε τα αυτονόητα: Την εξάλειψη της σωματικής και σεξουαλικής βίας, ίσα δικαιώματα στο εργατικό και οικογενειακό δίκαιο, και το δικαίωμα στην μόρφωση και τη δια βίου μάθηση. Πολλά από αυτά ακούγονται αυτονόητα και πιθανά απαντημένα από τη σημερινή νομοθεσία. Όμως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Είναι ακόμη ζητούμενο κανένας εργοδότης να μην μπορεί να απολύσει μία εργαζόμενη λόγω εγκυμοσύνης, καμία εργαζόμενη να μην αμείβεται με λιγότερα χρήματα, καμία εργαζόμενη να μην πέφτει θύμα εκμετάλλευσης εξαιτίας του φύλου της. Αυτή είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι. Είναι μια μάχη που ξεκινάει από την οικογένεια, συνεχίζεται στο χώρο του σχολείου και εν τέλει πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην αγροτοποιμενική κοινωνία του νομού Ηλείας και ειδικά στη γυναίκα, στη γυναίκα αγρότισσα και κτηνοτρόφο. Αυτή την ηρωίδα γυναίκα που κοπιάζει, εντός και εκτός της οικογένειας, που δουλεύει σκληρά στην ύπαιθρο και στηρίζει συνήθως μια πολυμελή οικογένεια. Αυτή τη γυναίκα που σήκωσε, την περίοδο της κρίσης, και συνεχίζει να σηκώνει στους ώμους της, και τη δουλειά στο χωράφι και τις ευθύνες για την φροντίδα των εξαρτώμενων μελών. Μεγάλη προσφορά, διαχρονική αξία και πολύπλευρος ο ρόλος της.

Σήμερα μπορεί να αναφερόμαστε στη θεσμική ισότητα της γυναίκας αγρότισσας όμως χρειάζονται ακόμη πολλά σημαντικά βήματα να γίνουν αφού οι συγκεκριμένες γυναίκες συνεχίζουν να βιώνουν περιορισμούς- όχι πάντα εξαιτίας της υφιστάμενης νομοθεσίας –  στην ισότιμη συμμετοχή τους στην απασχόληση, στην πρόσβαση σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, στην εκπαίδευση και στην διαρκή επιμόρφωση. Με αυτό το δεδομένο οφείλουμε να σκεφτούμε ότι ο αγώνας για κοινωνική χειραφέτηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον αγώνα για γυναικεία χειραφέτηση. Τα κοινωνικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών είναι τελικά εκείνες οι προϋποθέσεις που θα κρίνουν την πραγματική ανάπτυξη της χώρας μας, την πραγματική κοινωνική και πολιτική μας ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία με το ΕΛΚ έχει καταρτίσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την γυναίκα αγρότισσα. Θέσεις που επικεντρώνονται στην κατοχύρωση της γυναικείας ιδιοκτησίας και συνιδιοκτησίας, στην απολαβή κοινοτικών ενισχύσεων, στη μοριοδότηση των γυναικών στα υποχρεωτικά θεματικά υποπρογράμματα, στην ενθάρρυνση δικτύων γυναικείων επιχειρηματιών, στην πρόσβαση σε επενδύσεις και πιστώσεις και ειδικότερα γυναικείων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα του αγροτουρισμού και εμπορίας ειδικά ποιοτικών τοπικών προϊόντων.

 

Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί  μπορεί να αποτελέσουν πρότυπο ανάπτυξης και αξιοποίησης των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων της Ηλειακής γής. Παρέχουν μια δυναμική που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των γυναικών, προσφέροντας τους εισόδημα, αξιοπρεπή εργασία, ενισχύοντας παράλληλα την αναπτυξιακή δυναμική του νομού μας.

Για τη Νέα Δημοκρατία ο ρόλος της σύγχρονης καταξιωμένης Ελληνίδας επιχειρηματίας αγρότισσας ή κτηνοτρόφου είναι κεντρικός και κορυφαίος για την ανάταξη του πρωτογενούς τομέα και την δυναμική συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Γυναίκες, αξίζουμε καλύτερα!!!

 

Αριστέα Παπαδοπούλου

Εκπαιδευτικός, Μ.Ed.

τ. Αν. Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας


  • 3
    Shares