6.6 C
Pýrgos
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Μια «ρηξικέλευθη» πρόταση του Γιώργου Μώρου για τη διάρθρωση των κατηγοριών

spot_img

Όσο ο χρόνος κυλάει, τόσο περισσότερο τα περιθώρια στενεύουν και το ενδεχόμενο διακοπής με οριστικό χαρακτήρα των πρωταθλημάτων γίνεται πιο πιθανό. Η συζήτηση για τη διάλυση του ποδοσφαίρου και της πυραμίδας των κατηγοριών, απόρροια ενός τέτοιου ενδεχομένου, φουντώνει και όλο περισσότερα είναι τα σενάρια που αναπτύσσονται. Μέσα σε αυτά, έρχεται μια πρόταση από τον Γιώργο Μώρο, πρώην Γενικό Αρχηγό του Πανηλειακού. Μια πρόταση, η οποία όπως ο Γιώργος Μώρος ξεκαθαρίζει, δεν αντιπροσωπεύει τον επίσημο Πανηλειακό, του οποίου η θέση είναι να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν κανονικά τα πρωταθλήματα.

 

Ο Γιώργος Μώρος, καταθέτει τη δική του, προσωπική άποψη, σε ενδεχόμενο που καταστεί αδύνατη η συνέχιση και ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων. Βασικός άξονας της πρότασής του, είναι να καταργηθεί η διάρθρωση με τις τέσσερις εθνικές κατηγορίες, πρόταση πάνω στην οποία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται να συμπλέουν τόσο η ΕΠΟ, όσο και η Κυβέρνηση, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Εκείνο το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί, ή δεν έχει εκφραστεί δημόσια, είναι με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

Ο Γιώργος Μώρος, έχοντας κατά καιρούς συμμετάσχει σε διάφορα forum φιλάθλων και παραγόντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασχολούμενος σε καθημερινή βάση με κοινούς προβληματισμούς γύρω από το μέλλον του ποδοσφαίρου, κάνει έναν συγκερασμό όλων των απόψεων του ποδοσφαιρικού κόσμου, τόσο των επαγγελματικών, όσο και των ερασιτεχνικών κατηγοριών. Και καταλήγει σε μια πρόταση την οποία και καταθέτει σήμερα στο ilia.news.

Στελέχη της ΕΠΟ, έχουν μιλήσει για συμφωνία ΕΠΟ και Πολιτείας σε κάποιους κεντρικούς άξονες για την αναδιάρθωση των κατηγοριών, χωρίς να θέλουν να επεκταθούν στο περιεχόμενο των όσων ελέχθησαν. Πληροφορίες του ilia.news, αναφέρουν ότι υπάρχει τέτοιου είδους “κρυφή ατζέντα”, η οποία προβλέπει την κατάργηση της Γ΄ Εθνικής με τη σημερινή της μορφή και τη δημιουργία μιας κατηγορίας με τέσσερις ομίλους, πιθανότατα ερασιτεχνικής, την οποία θα μπορεί η ΕΠΟ να αναζητήσει πόρους χρηματοδότησής της. Στα “στέκια” του ποδοσφαίρου, έχουν αρχίσει πάντως να συζητούνται έντονα κάποιες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης, χωρίς συγκεκριμένο χαρακτήρα, αλλά πολύ κοντά σε αυτό ακριβώς που οι περισσότεροι καταλήγουν. Συγχώνευση δυο εθνικών κατηγοριών από τις τέσσερις, ανεξάρτητα ποιες θα είναι αυτές, με απώτερο στόχο να πάμε στη μείωση σε τρεις, με επαγγελματικές τις δυο από αυτές.

 

“Μια πρόταση που δεν αδικεί κανέναν” 

Ο Γιώργος Μωρος, έρχεται και καταθέτει μια πρόταση, η οποία όπως αναφέρει, δεν αδικεί κανέναν, δεν υποβαθμίζει καμία ομάδα, προστατεύει αυτό το οποίο η FIFA ρητά πρεσβεύει, δηλαδή το δικαίωμα όλων των ομάδων να προβιβαστούν στην κατηγορία την οποία δικαιούνται, χωρίς να της αποστερήσει κανένας αυτή τη δυνατότητα. Αλλά ταυτόχρονα, δεν υποβιβάζει καμία ομάδα περισσότερο από μια κατηγορία ανάμεσα σε εκείνες οι οποίες τελικά θα μπορέσουν φέτος να παίξουν, όπως δηλαδή είναι και το λογικό και νόμιμο (εννοεί προφανώς μόνο τη Σούπερ Λιγκ 2). Οι υπόλοιπες, εκείνες οι οποίες δεν θα παίξουν, θα παραμείνουν ουσιαστικά στην ίδια κατηγορία και τη νέα σεζόν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την άνοδό τους στην πιο πάνω κατηγορία από αυτή που βρίσκονται σήμερα.

 

Αναδιάρθρωση από τα κάτω προς τα πάνω

Πρόκειται για μια αναδιάρθρωση, η οποία για να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω, θα πρέπει να ξεκινήσει από τα κάτω και όχι ανάποδα, δηλαδή από τα πάνω, όπως τα τελευταία χρόνια κάποιοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να κάνουν, προκαλώντας αδικίες και αλαλούμ (Θυμίζουμε την υποβάθμιση αρκετών ομάδων που είχε προκαλέσει η περίφημη αναδιάρθρωση Βασιλειάδη, με ομάδες όπως π.χ. ο Αστέρας, ο Πανηλειακός και ο ΠΑΟΒ, οι οποίες αν και παρέμειναν στην τρίτη κατηγορία, ξύπνησαν ένα πρωί έχοντας βρεθεί στην τέταρτη, με έναν Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή). Η πρόταση του Γιώργου Μώρου περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των ομάδων της Γ΄ Εθνικής στη μεγάλη τοπική κατηγορία κάθε Ένωσης, εάν και εφόσον δεν καταστεί τελικά εφικτή η ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος της  Γ΄ Εθνικής και κατ’ επέκταση και των τοπικών.

«Η τέταρτη κατηγορία τη νέα σεζόν, θα αποτελείται από 53 ομίλους όσες και οι Ενώσεις. Οι ομάδες της Super League 2, οι οποίες θα υποβιβαστούν, θα παίξουν τη νέα σεζόν στη νέα Football League, στην οποία θα μετέχουν οι ομάδες που απομένουν από φέτος (αφού δεν θα διεξαχθεί η κατηγορία) και εν συνεχεία, θα ενσωματωθεί σε αυτές ο αριθμός των ομάδων εκείνων οι οποίες θα προβιβαστούν από τη διευρυμένη κατηγορία των ΕΠΣ. Δηλαδή οι 53 πρωταθλητές, θα χωριστούν σε ομίλους και ο κάθε όμιλος θα αναδείξει μια ομάδα η οποία θα προβιβαστεί στη νέα Football League (τρίτη κατηγορία). Μια κατηγορία, η οποία μελλοντικά θα διευρυνθεί και από δυο ομίλους των δέκα ομάδων που έχει σήμερα, θα φτάσει στους τέσσερις ομίλους, με περισσότερες ομάδες (όσες θέλει η ΕΠΟ μετά μπορεί να ανεβάσει)», αναφέρει ο Μώρος και συνεχίζει: «Με τον τρόπο αυτό, δεν θα αδικηθεί καμία ομάδα. Όσες υποβιβαστούν από τη δεύτερη κατηγορία, τη νέα σεζόν θα παίζουν στην τρίτη. Παράλληλα οι ομάδες της τέταρτης κατηγορίας, οι οποίες δεν θα αγωνιστούν φέτος, τη νέα σεζόν θα μπορέσουν να αγωνιστούν ξανά σε μια επίσης τέταρτη κατηγορία (δεν θα υποβαθμιστούν δηλαδή), αλλά και θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την άνοδό τους στην τρίτη κατηγορία. Οι ομάδες της φετινής τρίτης κατηγορίας, τη νέα σεζόν θα έχουν την ευκαιρία να ανέλθουν στη δεύτερη κατηγορία κ.ο.κ.».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα