34.7 C
Pýrgos
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Τετ α τετ με νόημα που “αγγίζει” και τη μακρινή και απομονωμένη Ηλεία

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Δυο άνθρωποι οι οποίοι πρωτοστάτησαν τον χειμώνα να πάει το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα βήμα πιο μπροστά, να ξεκολλήσει από την αδράνεια στην οποία κινδύνευε να περιέλθει, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν από κοντά και να τα πουν. Ο ποδοσφαιριστής Σωτήρης Τσάτσος εξάλλου και ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Στέργιος Αντωνίου, έχουν και ένα κοινό στοιχείο. Είναι συγχωριανοί, από τη μακρινή Κρύα Βρύση της Πέλλας, όπου είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν μετά από πολλούς μήνες. Ένα χαλαρό τετ-α-τετ, το οποίο δεν θα μπορούσε να βγάλει κάποια είδηση, αλλά μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα.

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Ο Σωτήρης Τσάτσος, ήταν ο επικεφαλής της άτυπης επιτροπής των ποδοσφαιριστών, η οποία με διαρκείς παρεμβάσεις, επικοινωνίες και συναντήσεις, με την πολιτική και επιστημονική ηγεσία της χώρας, έπεισε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο και θα έπρεπε τουλάχιστον η εθνική κατηγορία, η Γ΄ Εθνική, η οποία απασχολεί εκατοντάδες επαγγελματίες παίκτες, να παιχτεί στο γήπεδο και να παραχθεί αποτέλεσμα εντός των τεσσάρων γραμμών. Εάν πράγματι παίχτηκε ποδόσφαιρο και δεκάδες ποδοσφαιριστές και στην Ηλεία, ιδιαίτερα οι νεαροί, είχαν την ευκαιρία να αναδειχθούν, χωρίς να χάσουν άλλη μια χρονιά, οφείλεται σε αυτές τις παρεμβάσεις των αθλητών, τους οποίους από την πλευρά του ποδοσφαίρου εκπροσώπησε ο Σωτήρης Τσάτσος. Ο Τσάτσος, μόνιμος κάτοικος Καλαμάτας πλέον, μίλησε με τον Αντωνίου, του μετέφερε το «κλίμα» και τα προβλήματα και στη νότια Ελλάδα και τον δικό μας όμιλο.

Από την άλλη πλευρά, ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Στέργιος Αντωνίου, ο άνθρωπος ο οποίος στις εκλογές της ΕΠΟ πρώτευσε, καθώς τον ψήφισαν οι 63 από τις 68 εκλέκτορες (φανταστείτε ότι 66 πήρε ο Ζαγοράκης ως μοναδικός υποψήφιος Πρόεδρος), έχει κάνει την απόσταση Έδεσσα-Αθήνα, κάτι σαν απόσταση… Πύργο-Αμαλιάδα.

Είναι αυτός ο οποίος κλήθηκε να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο, αλλά συνάμα και πολύ περίπλοκο σχέδιο επανεκκίνησης της Γ΄ Εθνικής, το οποίο και τελικά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Να επιτευχθεί η διαδοχή των ομάδων στις κατηγορίες, με καθαρά αθλητικά κριτήρια. Με τη θεσμική του ιδιότητα στην ΕΠΟ, μια ΕΠΟ μισοδιαλυμένη και σε μια κατάσταση παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, έτρεξε, έψαξε, ενημερώθηκε για το μοντέλο που εφάρμοσαν οι ξένες Ομοσπονδίες στις μεγάλες ερασιτεχνικές κατηγορίες. Και όπου χρειάστηκε παρενέβη, οργάνωσε και δόμησε αυτή την επιστροφή. Ο Στέργιος Αντωνίου, ως Πρόεδρος της ΕΠΣ Πέλλας, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια Ένωση «πρότυπο» για ολόκληρη την Ελλάδα. Μια μικρομεσαία Ένωση (ανάλογη σε δύναμη με της Ηλείας), η οποία κατάφερε να διεξάγει πρωταθλήματα για τις μικρές ηλικίες αμέσως μετά την άρση των περιορισμών, να έχει ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε και την ώρα που άλλες ΕΠΣ δεν έχουν ακόμα κάνει απολογιστική Γ.Σ. για τα πεπραγμένα του 2020, να προγραμματίσει την επανέναρξη και τις ημερομηνίες όχι μόνο των τοπικών κατηγοριών, αλλά και τις ημερομηνίες έναρξης των πρωταθλημάτων υποδομής. Πρόσφατα βρέθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και εκπροσώπησε επάξια το ποδόσφαιρο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, απόντος του Θοδωρή Ζαγοράκη. Η παρουσία του σχολιάστηκε ευμενώς τόσο από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, όσο και από τους εκπροσώπους των διεθνών συνομοσπονδιών. Με λόγο μεστό και ενωτικό, έθεσε προβληματισμούς αλλά και εξήρε την Κυβέρνηση στα σημεία εκείνα που το έργο της κρίνεται θετικό, επισημαίνοντας όμως και τα σημεία στα οποία απαιτείται εναρμόνιση του Νόμου με την ολιστική μελέτη.

Το όλο εγχείρημα επανόδου της Γ΄ Εθνικής, παρά τη δριμεία κριτική που δέχθηκε, παρά την εύλογη πικρία που άφησε σε κάποιες ομάδες οι οποίες υποβιβάστηκαν, αντιμετωπίζοντας προβλήματα λόγω της covid-19 (λες κι αν δεν υπήρχε η πανδημία δεν θα υποβιβάζονταν κάποιοι), πέτυχε. Και πέτυχε γιατί ξεπέρασε στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις. Το μόνιμο «δεν μπορώ». Θα έλεγε κανείς ότι η ΕΠΟ αυτή τη φορά χρειάστηκε να ξεπεράσει τον εαυτό της και τις χρόνιες αδυναμίες της.

Για την Ηλεία, αν φέτος δεν διεξαγόταν η Γ΄ Εθνική, θα σήμαινε ότι αυτός ο απομονωμένος νομός, χωρίς αεροδρόμιο, χωρίς τρένο, χωρίς σύγχρονο οδικό δίκτυο, χωρίς οργανωμένα νοσοκομεία, χωρίς πανεπιστήμιο, θα ξέμενε και χωρίς αθλητισμό, χωρίς ποδόσφαιρο. Και μια σειρά από αξιόλογοι παίκτες, οι οποίοι βρήκαν ποδοσφαιρική στέγη, όχι μόνο στις δυο ηλειακές ομάδες, τον Αίαντα και τον ΠΑΟΒ, αλλά και στις γειτονικές ομάδες, όπως η Αχαϊκή, ο Εθνικός Σκουλικάδου, θα έμεναν ένα χρόνο άπραγοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα