AΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΗΛΕΙΑ

Μνημονιακές τελετουργίες – Μετά το Καστελόριζο η σειρά της Ιθάκης


ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ – ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

Στο μνημόνιο μπήκαμε από το Καστελόριζο

Κάποιοι ακόμη προσπαθούν να βρουν τι συμβολισμό σκέφτηκαν τότε τα τσακάλια του ΠΑΣΟΚ

Είχαν ειπωθεί πολλά τάχα σοβαρά και πολύ περισσότερα όμορφα και πιπεράτα

Μίλησαν τότε για την άλλη Ελλάδα, για την ξεχασμένη παραμεθόριο και για τους ακρίτες μας που φυλάνε λέει Θερμοπύλες  κλπ κλπ .

Βέβαια κάποιοι κακεντρεχείς μίλησαν ότι ο Παπανδρέου μέσα σε αυτό το έρημο τοπίο θα ήταν απερίσπαστος από τις θερμές λαϊκές εκδηλώσεις λατρείας για να μη κάνει κανένα σαρδάμ που ούτως ή άλλως σπάνια έκανε

Κάποιοι ακόμη πιο ακραίοι είπαν ότι ήθελε την ασφάλεια της παραμεθορίου για την περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά για να την κάνει για άλλες πολιτείες και για άλλα μέρη …

Όποιος και να ήταν λόγος το ωραίο μικρό νησάκι «βάρυνε» με την σημειολογία του μνημονίου χωρίς στην ουσία να καταλάβουμε και τον λόγο.

Τώρα για την λεγόμενη έξοδο τα επικοινωνιακά τζιμάνια του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να μελετάνε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για να βρουν κι αυτοί ένα νησί από το οποίον θα βγαίναμε όπως μπήκαμε από νησί..

Δεν βγάζανε άκρη και είπαν να πάνε στην σιγουράντζα

Κάποιοι σύντροφοι είχαν ακούσει για τον Οδυσσέα, την Πηνελόπη με τους μνηστήρες και κάποιοι άλλοι σαφώς λιγότεροι κάτι είχε πιάσει το αυτί τους για κάποιο ποίημα πού μίλαγε για κάποιον που και τι δεν είχε τραβήξει να φτάσει στην Ιθάκη χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν εν τέλει έφτασε….

Όπως και να έχει σαν concept το βρήκαν πολύ καλό ….που να ψάχνουν να βρουν κάτι καλύτερο

Μετά έπιασαν δουλειά οι σκηνοθέτες για να μην ξεφύγουν από το μέτρο οι αυθόρμητες λαϊκές εκδηλώσεις λατρείας που τείνουν να γίνουν ανεξέλεγκτες άμα τη εμφανίσει του Αλέξη….

Έτσι είδαμε μια άψογη παράσταση.

Ο Αλέξης μόνος όρθιος με το λευκό πουκαμισάκι στα ψηλά της νήσου και στο βάθος το καλοκαιρινό θαλασσινό τοπίο

Αν δεν άκουγες τον ήχο νόμιζες ότι είναι κάποιο από τα τουριστικά ντοκιμαντέρ του ΕΟΤ

Πάντως ήταν σαφές ότι έγινε μια μελετημένη προσπάθεια να μην φαίνονται στο πλάνο τα πλήθη που έτρεξαν να τον υποδεχτούν για να μην αποσπαστεί η προσοχή του και η προσοχή μας από το θέμα του  ρόλου.

Ο κείμενο καλά δουλευμένο αν και ο καλλιτέχνης μάλλον δεν είχε μπει στο πετσί του ρόλου

Αναφορά σε ποιητικές εκφράσεις που δεν μας έχει συνηθίσει αλλά είναι βλέπεις η ανάγκη.

Ηθικοπλαστικό κήρυγμα με αναδρομή στα πεπραγμένα των τελευταίων χρόνων με τα τρία τελευταία χρόνια να απουσιάζουν τελείως καθ ότι είναι τα αναστάσιμα χρόνια που επέτρεψαν αυτήν την ηρωική έξοδο

Η αισιοδοξία είναι διάχυτη από την πρώτη πρόταση μέχρι την τελευταία αν και από τον τόνο της φωνής και την γλώσσα του σώματος αυτό δεν φαίνεται να υποστηρίζεται ικανοποιητικά από τον Αλέξη.

Αλλά η Ιθάκη δεν έχει μονοσήμαντο συμβολισμό

Είναι ένας προορισμός αλλά είναι και η αέναη διαδρομή για αυτόν προορισμό

Δεν ξέρουμε ποιο από δύο είχαν στον νου τους οι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ που έστησαν αυτήν την εκτός έδρας παράσταση.

Σημασία όμως έχει τι έχουν καταλάβει τα συντρόφια που περίμεναν υπομονετικά αυτήν την μεγάλη στιγμή από την αρχή του 2015…

Αν έχουν πιστέψει ότι έχουν φτάσει ήδη στον προορισμό, κατά τα λεγόμενα του Αλέξη, θα είναι πλέον ήδη έτοιμοι με το μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι και θα περιμένουν να δώσουν την παραγγελία …..

Λογικό ….

Αφού τελείωσαν τα μνημόνια δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πάρουν την θέση που είχαν πάντα …..

Όσο για τους ελάχιστους που θεωρούν ότι είμαστε ακόμη στον δρόμο για την Ιθάκη σίγουρα μετά το διάγγελμα του Αλέξη θα είναι πιο μπερδεμένοι από πριν και δεν θα τους χωράει ο τόπος …..

 

ΥΓ

Διαβάσαμε ότι η τοπική Εκκλησία κάνει έρευνα γιατί λέει ήχησαν πένθιμα η καμπάνες κατά την παραμονή του Αλέξη στην νήσο….

Καλά κάνουν γιατί η Εκκλησία το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε ασχολείται με τα πνευματικά και είναι υπεράνω πολιτικής και κομμάτων.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν θα έκαναν την ίδια έρευνα στην περίπτωση που οι καμπάνες θα ηχούσαν χαρμόσυνα

Δεν θα υπάρξει απάντηση αλλά μην κάνουν και τον κόπο γιατί λίγο πολύ  την ξέρουμε ……

Θεοδωρόπουλος Δημήτρης

dtheodoro@hotmail.com