25.9 C
Pýrgos
Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Μνημόσυνο με «ξένα κόλλυβα» και πάλι για τον δήμαρχο Πηνειού! (βίντεο)

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

 

  • Υφάρπαξε το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Μαύρας από… τους δημιουργούς του!

Απογοητευμένοι και… ντροπιασμένοι έφυγαν το απόγευμα της Τρίτης οι εθελοντές του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Μαύρας,  όταν… πηγαίνοντας να ξεναγήσουν γκρουπ επισκεπτών από την Αθήνα βρήκαν… τις κλειδαριές αλλαγμένες από το δήμο! Απογοητευμένοι καθώς τα τελευταία χρόνια, οι εθελοντές του μουσείου «άδειασαν» τις τσέπες τους και πέρασαν εκατοντάδες ώρες για να καταφέρουν να το «στήσουν» και ντροπιασμένοι, τόσο για την υφαρπαγή του από τον δήμαρχο Πηνειού όσο και γιατί… δεν κατάφεραν να ξεναγήσουν το γκρουπ από την Αθήνα που τελικά… αποχώρησε!

  • Που ήταν αλήθεια ο δήμαρχος Πηνειού όταν ο τότε δήμαρχος Τραγανού και Γραμματέας της ΤΥΔΚ Γρηγόρης Γιαννακόπουλος έκανε έναν «αγώνα ζωής» για να καταφέρει να χτίσει το σχολείο;
  • Που ήταν ο δήμαρχος Πηνειού όταν, μετά το κλείσιμο του σχολείου, ο Γρηγόρης Γιαννακόπουλος δημιούργησε έναν «πυρήνα» εθελοντών που «όργωσαν» την Ηλεία για να καταφέρουν να «στήσουν» το Λαογραφικό Μουσείο;
  • Που ήταν ο δήμαρχος Πηνειού όταν οι εθελοντές του μουσείου παρακαλούσαν καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους να γίνουν δωρητές και να προσφέρουν αφιλοκερδώς τα αντικείμενά τους;
  • Που ήταν ο δήμαρχος Πηνειού όταν οι εθελοντές «άδειαζαν» τις τσέπες τους και «έχαναν τον ύπνο τους» κάθε φορά που έβρισκαν ένα σπάνιο έκθεμα, μέχρι να καταφέρουν τελικά να το αποκτήσουν ή να το συντηρήσουν; Και όχι για να το βάλουν στα σπίτια τους, αλλά για να το διασώσουν και να το βάλουν σε ένα μουσείο, για να το βλέπουν οι επόμενες γενιές.
  • Τι άλλαξε άραγε από τότε που ο δήμαρχος Πηνειού, όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου, παραχωρούσε συνέντευξη τύπου και δεσμευόταν ότι θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στο Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Μαύρας, το «κόσμημα» για ολόκληρο το νομό; Η βοήθεια ήταν να αλλάξει τις κλειδαριές σαν «κακιά πεθερά» και να «πετάξει έξω» τους ανθρώπους που «έφτυσαν αίμα» για να το φτιάξουν;
  • Μήπως θα έπρεπε, δείχνοντας έστω τον ελάχιστο σεβασμό και ευγένεια, να είχε σηκώσει πιο πριν ένα τηλέφωνο και να ενημερώσει κάποιον για τις όποιες αποφάσεις του;
  • Αν ο δήμος Πηνειού θέλει την «αλλαγή κλειδαριών» να την ονομάζει πολιτισμό, στους υπόλοιπους δήμους της Ηλείας αυτό το λένε υφαρπαγή, για να μην πούμε «κλοπή» και «μικροψυχία».

Η επίσημη ανακοίνωση των εθελοντών του μουσείου

«Αποκλεισμός και αποχώρηση των εθελοντών από το λαογραφικό μουσείο της Αγίας Μαύρας, μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή κλειδαριών, από το δήμαρχο Πηνειού κ. Α Μαρίνο.

 

Ερμητικά κλειστό βρήκαν οι εθελοντές το λαογραφικό μουσείο Αγίας Μαύρας, την Τρίτη απόγευμα  22 Ιουνίου 2021 ώρα 8μ.μ, όταν πήγαν να ξεναγήσουν επισκέπτες από την Αθήνα.

Ο επικεφαλής των εθελοντών και από τους ιδρυτές του μουσείου Γρηγόρης Γιαννακόπουλος πρώην δήμαρχος Τραγανού και γραμματέας ΤΕΔΚ  Ν. Ηλείας δήλωσε:

Ανεξήγητα και χωρίς αιτία, χωρίς καμία ενημέρωση και σεβασμό στους εθελοντές που ίδρυσαν και κρατούσαν σε λειτουργία το μουσείο από το έτος 2014, έδωσε εντολή ο δήμαρχος Πηνειού κ. Α. Μαρίνος στον υπεύθυνο πολιτισμού του δήμου κ. Βασιλόπουλο Δημήτριο, να αλλάξει όλες τις κλειδαριές του μουσείου και αυτός εκτέλεσε την εντολή αυτή.

Έτσι απέκλεισαν την είσοδο των εθελοντών στο μουσείο.

Επέδειξαν με την πράξη τους  αυτή πρωτοφανή ασέβεια προς τους δεκάδες εθελοντές που για πολλά χρόνια ξόδεψαν και χρόνο και χρήμα για να στηθεί αυτό το υπέροχο μουσείο.

Η δημοτική εξουσία επέδειξε ασέβεια απέναντι στους εθελοντές – ξεναγούς που αμισθί πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο μουσείο.

Προφανώς δεν άντεξαν την μεγάλη κοινωνική απήχηση που είχαν οι εθελοντές στην κοινωνία!

Επέδειξαν πρωτοφανή αλαζονεία και περιφρόνηση προς τους εκατοντάδες δωρητές του μουσείου, αφού επί δύο ολόκληρα χρόνια μας γύριζαν την πλάτη όταν τους παρακαλούσαμε να προστατέψει ο δήμος τα εκθέματα.

Λυπάμαι για τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατικότητα και τις απειλές του δημάρχου που μας γύρισε αιώνες πίσω στο μεσαίωνα , όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ’ έλεγε: «Η΄ εξουσία είμαι εγώ (L’etat c’est moi)».

Λυπάμαι που ο πρόεδρος Ν.Π. Πολιτισμού κ. Βασιλόπουλος Δημήτρης μονάχα πολιτισμό δεν επέδειξε, εκτέλεσε την άνωθεν εντολή, χωρίς να συνεδριάσει το συμβούλιο του Ν.Π.,  χωρίς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, με δόλιο και αυθαίρετο τρόπο άλλαξε τις κλειδαριές του μουσείου.

Τελικά βρήκαν χρήματα του δήμου για να αλλάξουν κλειδαριές, αλλά χρήματα για να στείλουν λίγα χρώματα να προστατεύσουμε τα εκθέματα δεν έβρισκαν επί δύο χρόνια που τους παρακαλούσαμε;

Θέλουν να κρυφτούν, αλλά πλέον έπεσαν οι μάσκες.

Θα μείνουν στην ιστορία, εκτός από των άλλων προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει με όλους τους γειτονικούς δήμους, ως «δολιοφθορείς» των εθελοντών του πολιτισμού και του εθελοντικού κινήματος!

Εμείς όμως, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εθελοντικά στην κοινωνία, για να τους θυμίζουμε πως υπάρχουμε και κάποιοι πολίτες που προσφέρουμε αμισθί, χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση ούτε από τα χρήματα του δήμου, ούτε από εκείνα των δημοτών, σε αντίθεση με εκείνους.

Θυμίζουμε στους δημοτικούς άρχοντες πως η ψυχή και η ουσία του μουσείου είναι τα ιερά εκθέματα που εμπιστεύθηκαν σε μας τους εθελοντές οι άξιοι πολίτες.

Αυτήν την ψυχή, με αγάπη και σεβασμό αναδείξαμε και την απολαμβάνει ο λαός.

Οι πολίτες δεν εμπιστεύθηκαν τα ιερά κειμήλια τους σε καμία δημοτική αρχή και καμία δημοτική εξουσία δεν δεσμεύτηκε απέναντι τους.

Απέναντι στους δωρητές δεσμεύτηκαν και ανέλαβαν ευθύνες μονάχα οι εθελοντές και τα λέω αυτά για να αντιληφθούν οι πολίτες το μέγα ηθικό ολίσθημα της δημοτικής αρχής!

Το μουσείο μας δημιουργήθηκε από την φλόγα και την αγάπη των εθελοντών, καθώς και τον δωρητών, αλλά και με την ουσιαστική και αδιάκοπη βοήθεια του πρώην δημάρχου Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινού, από το 2013 έως το 2019.

Αξίζει να υπενθυμίσω κάτι πολύ σημαντικό που δείχνει την αυτοδιοικητική αρετή και ηθική του Αλέξη Καστρινού.

Αν και είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήμουν και πάλι απέναντι στις επιλογές του, στήριξε την δημιουργία και την λειτουργία του μουσείου όλες του τις δυνάμεις.

Συνεργαστήκαμε άψογα για το καλό τις κοινωνίας με θαυμαστά αποτελέσματα!

Παραμερίσαμε διαφορές και είδαμε το «δάσος» για το καλό του τόπου μας!

Το μουσείο μας γνώρισε μεγάλη ακμή τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επισκεψιμότητα. Αρκεί να αναφέρω πως στο διάστημα Γενάρη-Φλεβάρη του 2019 είχαμε 4.600 επισκέπτες.

Δίκαια συγκαταλέγεται πλέον σε ένα από τα καλύτερα μουσεία της δυτικής Ελλάδας!

Όμως, φάνηκε καθαρά πως για την νέα δημοτική αρχή, που πρόκυψε το 2019, η στήριξη του μουσείου ΔΕΝ ήταν στις επιλογές της.

Επανειλημμένα, στα δύο τελευταία χρόνια, θέταμε στην δημοτική αρχή Πηνειού αιτήματα για συντήρηση, φύλαξη και προφύλαξη των εκθεμάτων. Μάταια όμως, αφού δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Τότε με δικά μας έξοδα προστατέψαμε ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματα του μουσείου μας  που είναι η πατόζα!

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους δεκάδες εθελοντές που μαζί αγωνιστήκαμε και πετύχαμε, τους εκατοντάδες δωρητές που μας εμπιστεύτηκαν τα ιερά ενθύμια και κειμήλια του σπιτιού τους, καθώς και τους χιλιάδες επισκέπτες .

Δίκαια λοιπόν το μουσείο μας αποκαλείται από πολλούς μουσείο εθελοντών και δωρητών, αφού το έφτιαξε η ψυχή των εθελοντών με την μεγαλοψυχία των δωρητών και κανένας μικρόψυχος και παλαιοκομματικός δημοτικός άρχοντας δεν μπορεί αυτό να το αλλάξει.

Το μουσείο μας έγινε με την αγάπη και το πάθος για πολιτισμό και προσφορά στην κοινωνία, χωρίς να χρησιμοποιηθούν χρήματα του Ελληνικού λαού!

Θα παρακολουθούμε στενά την πορεία του μουσείου και θα μας βρουν απέναντι όσοι φανερά ή κρυφά απεργάζονται την υποβάθμισή του.

Σε ό,τι με αφορά θα είμαι παρών στην κοινωνία ,και στον πολιτισμό, για να προσφέρω όπου είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος.

Κλείνοντας, από εδώ  και στο εξής όσοι επιθυμούν να επισκέπτονται το μουσείο μας θα απευθύνονται στον δήμο Πηνειού.

 

Για τους εθελοντές του μουσείου Αγίας Μάυρας

Γιαννακόπουλος Γρηγόρης

π. δήμαρχος Τραγανού και γραμματέας της ΤΕΔΚ .Ν.Ηλείας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα