36.5 C
Pýrgos
Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Μπάσκετ: Αυτά που κρύβονται πίσω από τη στάση των ομάδων της Α2

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Την ώρα που στο ποδόσφαιρο οι τρεις μεγαλύτερες κατηγορίες, έχουν εκφράσει ξεκάθαρη θέση, τόσο με λόγια, όσο και μέσα από τη στάση τους, για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματά τους, στο μπάσκετ, με εξαίρεση την πρώτη κατηγορία, τις υπόλοιπες καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου, μια στάση εκ μέρους του επίσημου φορέα, ο οποίος φανερά βρίσκεται απέναντι σε ένα μεγάλο δίλημμα. Προχθές, είχαμε μια κοινή ανακοίνωση των 14 από τις 16 ομάδες της δεύτερης κατηγορίας, η οποία ζητάει οικονομική στήριξη για να μπορέσει να επαναρχίσει και να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Α2.

 

Η ΕΟΚ, βρίσκεται εμπρός σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο, το οποίο εξηγεί και την έως τώρα στάση της, η οποία αποποιείται πλήρως των ευθυνών της, τις οποίες επιρρίπτει στην Πολιτεία. Απλούστατα επειδή γνωρίζει ότι ακόμα και αν η Πολιτεία επιτρέψει να ολοκληρωθεί η Α2 κατηγορία, είναι άγνωστη η τύχη των μικρότερων εθνικών κατηγοριών, αλλά και οι προθέσεις των ομάδων. Με άλλα λόγια και με τα δεδομένα που έχουν αυτή τη στιγμή διαμορφωθεί, για το ευρύτερο φάσμα του ερασιτεχνικού μπάσκετ, θα ήταν πιο εύκολη λύση μια ακύρωση της σεζόν και επανεκκίνηση από την αρχή τη νέα περίοδο, χωρίς να έχουμε ανόδους και υποβιβασμούς και το κυριότερο, χωρίς να έχουμε το περσινό φαινόμενο, οπότε και δεν υποβιβάστηκε καμία ομάδα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ομάδες στις εθνικές κατηγορίες.

 

Η στάση των ομάδων

Με εξαίρεση τον οικονομικά ισχυρό της Α2, τον Ολυμπιακό, αλλά και την ομάδα της Ελευθερούπολης, όλες οι υπόλοιπες ομάδες της Α2, δεν επιθυμούν υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Ή αλλιώς, ζητούν γενναία επιχορήγηση για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Η στάση αυτή των ομάδων, κρύβει κάποιες αλήθειες, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, αλήθειες που έχουν να κάνουν με τη δομή που έχει η κατηγορία και τα οικονομικά δεδομένα. Είναι προφανές ότι καμία ομάδα από τις μικρομεσαίες, εκείνες οι οποίες παλεύουν για την παραμονή τους, δεν θα επιθυμούσαν να ριχτούν σε έναν δύσκολο στίβο, όπου στο τέλος θα μετρήσουν υποβιβασμούς. Αυτή είναι η πρώτη ματιά της υπόθεσης, υπάρχουν όμως στο βάθος και άλλοι λόγοι, πέρα δηλαδή από τους αγωνιστικούς, λόγοι οικονομικοί, τους οποίους δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Γιατί στο κάτω –κάτω, ακόμα και να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τη νέα σεζόν θα είναι εκ νέου σε θέση να αγωνιστούν στην κατηγορία.

 

Το βασικό πρόβλημα

Το βασικό πρόβλημα των ομάδων, είναι ότι πολλές από αυτές, αν και ερασιτεχνικές, απασχολούν στα ρόστερ τους επαγγελματίες παίκτες, με υψηλές αμοιβές. Υπάρχουν συμφωνητικά συγκεκριμένα, τα οποία πρέπει να τηρηθούν, τα οποία έχουν ρήτρες διακοπής του πρωταθλήματος. Από τη στιγμή που η διοργανώτρια ΕΟΚ θα δώσει το έναυσμα να ξεκινήσει το Πρωτάθλημα της Α2, αυτόματα θα αρχίσουν να «τρέχουν» τα συμφωνητικά. Δηλαδή ακόμα και να αποφασίσει μια ομάδα να κατέλθει να αγωνιστεί με την εφηβική ομάδα, θα υπάρχουν συμφωνητικά στους μεγάλους παίκτες, τα οποία πρέπει να καταβληθούν. Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε ότι πολλοί παίκτες είναι αλλοδαποί και μαζί με τους μισθούς τους πρέπει να εξασφαλιστούν εισιτήρια για να επιστρέψουν, αλλά και καταλύματα για να τους φιλοξενήσουν, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μπαίνουμε σε ένα υψηλό κόστος λειτουργίας και πάλι όλων αυτών των ομάδων. Ταυτόχρονα υπάρχει δυσκολία άντλησης χρημάτων από τις χορηγίες, άρα δυσκολία εξασφάλισης πόρων για τις μετακινήσεις, αλλά και για τη σίτιση των αθλητών. Τέλος, μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες προφορικές συμφωνίες, χωρίς δηλαδή συμφωνητικά, οι οποίες ενεργοποιούνται και αυτές. Αθλητές μικρότερου βεληνεκούς, οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν στην αναστολή και να πάρουν την οικονομική στήριξη της Πολιτείας. Αθλητές των οποίων οι συμφωνίες, εύκολα θα μπορούσαν να γραφούν στο χιόνι σε περίπτωση που δεν καταστεί τελικά εφικτή η συνέχιση των πρωταθλημάτων, αθλητές οι οποίοι όμως θα ήταν απαραίτητοι σε περίπτωση επανεκκίνησης. Θα έλεγε κανείς, ότι το επιπρόσθετο κόστος κάλυψης των εβδομαδιαίων τεστ, το οποίο και έρχεται να προστεθεί στα πάγια έξοδα, είναι ίσως το μικρότερο αυτή τη στιγμή πρόβλημα για ομάδες του βεληνεκούς μιας Α2 κατηγορίας. Γι΄αυτό και δεν καλύπτονται οι ομάδες από πιθανή συμφωνία για κάλυψη του κόστους των τεστ από οποιονδήποτε άλλο φορέα, αλλά ζητούν και περαιτέρω χρηματοδότηση ώστε να τα βγάλουν πέρα. Και δεν μπορεί κανείς να τους ψέξει, να τους καταλογίσει άδικο.

 

Η κοινή ανακοίνωση

Για να φτάσουμε σε ένα κοινό υπόμνημα, ανάμεσα σε 14 ομάδες, αφού απέχουν ο Ολυμπιακός και η Ελευθερούπολη. Οι ομάδες, τονίζουν ότι και οι ίδιες επιθυμούν την επανέναρξη, είναι υπέρ των πρωτοβουλιών του ΠΣΑΚ και του ΣΕΠΚ για κάλυψη των εξόδων των τεστ το πρώτο δίμηνο, ωστόσο απαιτούν από την Πολιτεία να τις στηρίξει οικονομικά στην συνέχεια. Συγκεκριμένα, ζητούν να συνεχίσει να καλύπτει το κράτος τα τεστ μετά τους δύο μήνες, όπως και τα ναύλα των ταξιδιών αλλά και το κόστος των αγώνων. Ρίχνει τέλος το μπαλάκι στην ΕΟΚ, από την οποία ζητά εξεύρεση κεντρικού χορηγού και τοποθέτηση του ζητήματος σε μια εντελώς διαφορετική βάση.

Το κοινό υπόμνημα των “14” αναφέρει:

«Αρχικά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τις πρωτοβουλίες του ΠΣΑΚ και του ΣΕΠΚ για την κάλυψη του κόστους των rapid tests για τα μέλη τους για 2 μήνες. Σίγουρα αποτελούν αξιέπαινες πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση με γνώμονα την επιστροφή στα γήπεδα. Παρόλα αυτά, συνιστούν ένα πολύ μικρό βήμα – και σίγουρα όχι επαρκές – ως προς την εύρεση συνολικής λύσης για την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Γνωρίζουμε όλοι την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ομάδες, οι χρηματοδότες τους και οι χορηγοί κατά το διάστημα αυτού του γενικευμένου lockdown. Η διακοπή του Πρωταθλήματος, η μη προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα, η παύση δραστηριότητας των Ακαδημιών, η αναστολή λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς (εμπορίου κι εστίασης) που αποτελεί σημαντική πηγή χορηγικών και διαφημιστικών εσόδων, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που έχουν καταστήσει τη λειτουργία των ομάδων μας μη βιώσιμη και συντελούν πλέον στην αδυναμία εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεών μας.

Διατρανωμένη επιθυμία όλων μας είναι η επανεκκίνηση του πρωταθλήματος και ο βιοπορισμός όλων των εμπλεκόμενων και απασχολούμενων σε αυτό και στις ομάδες μας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει με κάθε κόστος. Πρέπει πρώτα από όλα να διασφαλιστεί, εκτός ασφαλώς του υγειονομικού πρωτοκόλλου, η βιωσιμότητα του εγχειρήματος για τις ομάδες μας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων. Οι αθλητές και οι προπονητές μέσω των οργάνων τους έκαναν το πρώτο βήμα. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στο μέτρο του δυνατού, αρκεί και η Πολιτεία και οι λοιποί αρμόδιοι φορείς να κάνουν κι αυτοί το αυτονόητο.

Σας ζητούμε λοιπόν, ως ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ για την επανέναρξη, κατ’ ελάχιστον την κάλυψη χρηματικά ή με την αξιοποίηση κεντρικών χορηγών μέσω της Ομοσπονδίας:

Των εξόδων μετακίνησης όλων των ομάδων μας για τους εκτός έδρας αγώνες τους (αποζημίωση ανά χιλιόμετρο) εκτός του νομού της έδρας τους.

Του υπολειπόμενου κόστους των απαιτούμενων, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, COVID-19 tests (rapid ή μοριακών) για τη διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων για όλες τις ομάδες μέχρι το πέρας του πρωταθλήματος.

Του πλήρους κόστους των εντός έδρας αγώνων όλων των ομάδων μας (διαιτησία, οδοιπορικά, γραμματεία, ιατρός κ.λ.π.)

Υπό αυτές τις συνθήκες ζητάμε τη συνδρομή σας, προκειμένου να επανεκκινήσει το πρωτάθλημα μας και να μείνουν ζωντανά τα Σωματεία μας, ώστε να επιτελέσουν το φίλαθλο έργο τους και την επόμενη μέρα. Ταυτόχρονα, σας καλούμε να συνταχθείτε στο πλευρό μας ώστε να συμπράξουμε για να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία – μέσω της Γ.Γ.Α. και του αρμόδιου Υπουργού – καθιστώντας της σαφές ότι μοναδική και αναγκαία συνθήκη για την ασφαλή επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους είναι η κρατική οικονομική στήριξη».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα