ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μπάσκετ: Τα σενάρια σχετικά με το «αύριο» και οι επιπλοκές που παρουσιάζει το καθένα


Η ΕΟΚ και ο Λευτέρης Αυγενάκης θα έχουν όπως φαινεται τον τελευταίο λόγο στα μπασκετικά δρώμενα της χώρας. Ο ΕΣΑΚΕ το απόγευμα της Δευτέρας, έλαβε την απόφαση για διακοπή του Πρωταθλήματος της Basket League, ωστόσο δεν πήρε θέση για τον υποβιβασμό των δυο ομάδων.

 

‘Αμεσα το σχέδιο αυτό, προσέκρουσε στην υπερκείμενη αρχή του μπάσκετ, την Ομοσπονδία και τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι αρνητικός στη διακοπή της Basket League. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πιθανότατα, ο λόγος της αρνητικής στάσης, είναι οι επιπλοκές που θα δημιουργήσει στην Α2. Γιατί μπορεί ο ΕΣΑΚΕ να μην έλαβε θέση για τον υποβιβασμό, ωστόσο το πιθανότερο είναι στη Λίγκα να έχουν προαποφασίσει να μην υποβιβαστεί κανένας.

Η ΕΟΚ δεν έχει για την ώρα πάρει θέση στο ζήτημα, όμως πιθανή αντίδρασή της στη διακοπή της Basket League, προδιαθέτει για τη «γραμμή» που σκοπεύει να τηρήσει η Ομοσπονδία στις μικρότερες κατηγορίες. Και η γραμμή αυτή έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των Πρωταθλημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς δηλαδή ολοκλήρωση των Πρωταθλημάτων, θα επικρατήσει ένα… χάος στην Α2, η οποία ήδη τη στιγμή που μιλάμε αποτελείται από 16 ομάδες, οι οποίες χωρίς υποβιβασμούς, θα εκτοξευτούν στις 18.

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία σενάρια σχετικά με τo μέλλον των κατηγοριών:  

Το πρώτο σενάριο, είναι να ακυρωθούν τα Πρωταθλήματα και όσοι βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις να μην υποβιβαστούν. Αυτό που ουσιαστικά σήμερα προέκρινε ο ΕΣΑΚΕ. Είναι όμως ένα σενάριο που αν εφαρμοστεί παντού, “θυσιάζει” τους κόπους και το χρήμα των ομάδων που αγωνίζονται να ανέβουν, καθώς οι κατηγορίες είναι συγκοινωνούντα δοχεία και όχι κλειστές Λίγκες. Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο δεν συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες να το αποδεχθεί η ΕΟΚ.

 

Το δεύτερο σενάριο, να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Αυτό σημαίνει ότι και ο Κόροιβος θα παίξει το λιγότερο παιχνίδι που έχει, αλλά και θα διεκδικήσει την παραμονή του στο γήπεδο, αλλά και οι πρωταθλητές στις μικροτερες κατηγορίες, θα αναδειχθούν με τον “ορθόδοξο” τρόπο. Είναι ένα σενάριο το οποίο εξαρτάται από την έξοδο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτή τη στιγμή χάνει έδαφος, έστω και αν η Ομοσπονδία για την ώρα δείχνει να το υιοθετεί

 

Το τρίτο σενάριο, είναι μια ακραία λύση, στην οποία τα πρωταθλήματα θα διακοπούν, με την ισχύουσα βαθμολογία. Σενάριο το οποίο δεν θα αναιρούσε ο ΕΣΑΚΕ για προφανείς λόγους (είναι επαγγελματική κατηγορία και πληρώνει συμβόλαια, άρα θέλει διακοπή). Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν αντιδράσεις ομάδων, για το ποιες θα πάρουν τις προνομιούχες θέσεις (μπορεί στη Basket League ο Παναθηναϊκός να έχει πάρει τον τίτλο πριν καν αυτή αρχίσει ελέω απουσίας Ολυμπιακού, αλλά το ίδιο δεν ισχύει στις λοιπές κατηγορίες), αλλά θα σημάνει και τον υποβιβασμό στα χαρτιά κάποιων ομάδων οι οποίες ακόμα δεν έχουν καν τον ίδιο αριθμό αγώνων με τις άλλες, όπως συμβαίνει με τον Κόροιβο.  Είναι σενάριο το οποίο δεν υιοθετεί η ΕΟΚ για προφανείς λόγους.

Τα τρία παραπάνω είναι τα “λογικά” σενάρια, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει και ένα παράλογο, δηλαδή να “μπαλώσουν” τα πράγματα με κάποια πατέντα που θα διεκδικούσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Και η Basket League να διακοπεί και κανένας να μην υποβοιβαστεί από εκεί, αλλά και να εφαροστούν άλλα πράγματα στις πιο κάτω κατηγορίες. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη συνεργασία της ΕΟΚ με τον Λευτέρη Αυγενάκη, μέσα από την οποία θα έβρισκαν μια μοναδική στα χρονικά λύση.