6.6 C
Pýrgos
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Μπήκαν τα «θεμέλια» για τη σύσταση ΔΕΥΑ στον Δήμο Πηνειού

spot_img

Τη σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης αποφάσισε στη συνεδρίασή του, το βράδυ της Τετάρτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Πηνειού, με τον δήμαρχο Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνο να επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή Πηνειού για ανικανότητα στην είσπραξη των εσόδων του δήμου, τονίζοντας παράλληλα ότι η σύσταση της επιχείρησης αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση στα πάγια τέλη αλλά και για να υπάρχει δίκαιη, από εδώ και πέρα, χρέωση στους λογαριασμούς της ύδρευσης.

Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την ΔΕΥΑΠ και μετά θα δούμε και τα άλλα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει όσον αφορά τη Διοίκηση, τη λειτουργία της κ.α. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι πρέπει να δημιουργηθεί η Επιχείρηση, προκειμένου να υπάρχει σωστή διαχείριση του νερού» είπε ο κ. Μαρίνος και συνέχισε: «Θα λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά πάντα γόνιμα και αποδοτικά υπέρ των δημοτών και βεβαίως, υπέρ των συνεπών.

Δεν έχω ακριβή εικόνα,  η οικονομική υπηρεσία λέει ότι είναι περίπου 700.000 ευρώ αλλά έχουμε και άλλα 800.000 ευρώ κεφάλαιο και προσαυξήσεις μαζί που αφορούν στο 0,5% που αφορούν σε κοινόχρηστους  χώρους και σε άλλα έσοδα του δήμου τα οποία δεν εισπράχθηκαν.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο βεβαίως κατηγόρησα ευθέως την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για ανικανότητα είσπραξης γιατί δεν πήρε εκείνα τα μέτρα, τα ουσιαστικά που έπρεπε να πάρει, έτσι ώστε να εμποδίσει το πρόβλημα στην γέννησή του».

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Πηνειού είπε: «Εξετάζαμε  τις καταστάσεις των οφειλετών εδώ, ποια είναι η ανθρωπογεωγραφία εκείνων που δεν πληρώνουν και βλέπω ότι ο φτωχός ο κόσμος ανταποκρίνεται. Βλέπω όμως και ανθρώπους που είχαν την δυνατότητα να μην έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους. Τα υπόλοιπα θεωρούμε ότι είναι σε επισφάλεια, δεν έχουμε την προσδοκία ότι μπορούν να εισπραχθούν.

Με την κίνηση αυτή αποφύγαμε την αύξηση στα πάγια και θα έχουμε τώρα και τους υδρομετρητές διότι βλέπουμε ότι έχουμε ένα τεράστιο πάγιο, χάνουμε πολλές παροχές που δεν μετριόνται, και είναι πολύ μεγάλος αυτός ο αριθμός, έτσι ώστε το πάγιο να είναι στα 25 ευρώ και να μην έχουμε ένα δίκαιο σύστημα στην πληρωμή των τελών ύδρευσης. Έτσι, ένας που ποτίζει ένα στρέμμα κήπο πληρώνει το ίδιο με αυτόν που παίρνει δέκα κουβάδες νερό όταν έρχεται μια φορά τον χρόνο από Αθήνα για να μείνει δύο μέρες. Εκεί πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και το περί δικαίου αίσθημα θα αποκατασταθεί με την ίδρυση της ΔΕΥΑ. Θα πληρώσουν αυτοί που πρέπει, όσο πρέπει.

Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα πάμε σε καμία αύξηση τελών, η οποία δυστυχώς θα ήταν μονόδρομος αν δεν κόβαμε το απόστημα αυτό και προσδοκώ να πάμε και σε μείωση του παγίου τέλους με τον νέο προϋπολογισμό.

Και βεβαίως πρέπει να δούμε και το κοινωνικό κομμάτι που για μένα έχει τεράστια σημασία. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο για τα τέλη ύδρευσης σε κατηγορίες συνανθρώπων μας που πράγματι το έχουν ανάγκη. Θα θέσουμε όμως 3-4 κριτήρια που θα τεκμηριώνουν το ποιοι συνδημότες μας θα πρέπει να πληρώσουν μειωμένο τέλος.

Πάμε για ένα δίκαιο και αξιολογικό εγχείρημα και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε γιατί η Δημοτική αυτή Αρχή δεν θα κάνει πολιτική μέσω της ΔΕΥΑΠ. Πάει να εξορθολογήσει την κατάσταση και θα αγωνιστεί γι’ αυτήν και μόνο χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

 

Η «κόντρα» με τον «Ηρακλή» καλά κρατεί…

 

Αναφερόμενος στη σχέση του δήμου Πηνειού με τον Σύνδεσμο Αποχέτευσης «Ηρακλής» ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ευθέως εξακολουθούμε να αμφισβητούμε την Διοίκησή του όπως εκείνη συγκροτήθηκε με την απουσία του δήμου Πηνειού και προσφεύγουμε άμεσα στο άρθρο 152 γιατί είναι απολύτως βέβαιο ότι έχουμε δίκιο, εφόσον η Αποκεντρωμένη στην αρχή είπε κάντε εκλογές και εκλέξτε νέο εκπρόσωπο γιατί δεν συγκροτήθηκε σωστά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Μετά είχαμε μια σιωπηρή απόρριψη, εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όπως είχαμε πει και στη μηνυτήρια αναφορά που κάναμε είναι ένα έργο το οποίο κινδυνεύει, είναι πολύ μεγάλο το έργο και φανταστείτε οι εργολάβοι που ενδιαφέρονται για το έργο να πάρουν τον δρόμο της αμφισβήτησης αφού υπάρχει μια διοίκηση που κατά την άποψή μας είναι παράνομη. Για τον σύνδεσμο υπάρχει τεράστιο ζήτημα και εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι γιατί το ενδιαφέρον μας για τον «Ηρακλή» είναι γνήσιο».

 

Παραδίδεται ο Βιολογικός Καθαρισμός

 

Τέλος, ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος αναφέρθηκε στο θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού, λέγοντας: «Θεωρώ ότι σε έναν με ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμη να μας παραδοθεί η λεκάνη, ο βιολογικός καθαρισμός. Από εκεί και πέρα έχουμε τα θέματα των συνδέσεων, μπαίνουν άλλα ζητήματα.

Σημασία έχει ότι από τη μέρα που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή και εδώ θέλω να ευχαριστήσω και την Περιφέρεια που έτρεξε αμέσως για να γίνει το έργο, το οποίο εμείς θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και θα κάνουμε διαγωνισμό για τη φύλαξή του αμέσως με την παράδοσή του, έτσι ώστε να μην μείνει απροστάτευτο και βανδαλιστεί όπως έγινε την προηγούμενη φορά και το ελληνικό δημόσιο, εκεί που λένε κάποιοι ότι εξοικονόμησαν 2 εκατομμύρια προφανώς δεν εξοικονόμησαν 2 εκατομμύρια, αυτά αφορούσαν στους βανδαλισμούς που έγιναν πάνω στο έργο και είναι χρήματα τα οποία λόγω της επιπολαιότητας, της απροσεξίας, της αδιαφορίας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να φυλάξει το έργο, τα 2 εκατομμύρια αυτά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και ευτυχώς που βρέθηκε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ενέκρινε αυτή τη δαπάνη, διαφορετικά θα είχαμε καταλογισμό και στην Περιφέρεια και στον Δήμο.

Αμέσως μετά πρέπει να δούμε σε νέα βάση τις συνδέσεις του Βαρθολομιού που έχει σοβαρά προβλήματα, τα έχει πει και ο Περιφερειάρχης εδώ, τα έχετε ακούσει και από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, τα επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα