Γράφει η Αννα Κορτέση: Μπερδεύοντας την εκπαίδευση με την μόρφωση και την παιδεία.
Η φράση ¨έλλειψη παιδείας¨, από τα κατάστιχα των σοφιστικών κόλπων μέχρι και σήμερα στις νεότερες γενιές σηματοδοτεί πολλές διαφορές.
Στην Αρχαία Ελλάδα σηματοδοτούσε τον άνθρωπο που δεν είχε λάβει τις βασικές γνώσεις,(ανάγνωση, μαθηματικά), σήμερα δεν νοείτε κάτι τέτοιο αφού το ποσοστό τις μόρφωσης ειδικά στην χώρα μας είναι αρκετό υψηλό.
Στην σύγχρονη κοινωνία ακόμα συγχέουν κάποιοι την μη απόκτηση πτυχίου (δηλαδή την ειδίκευση σε κάποιο αντικείμενο) με την έλλειψη παιδείας και μόρφωσης ,ας τα δούμε πιο αναλυτικά όμως.
Ας ξεκινήσουμε με την έννοια της εκπαίδευσης.
Ένα άτομο μπορεί να είναι άριστα εκπαιδευμένο σε ένα αντικείμενο χωρίς όμως να είναι μορφωμένο. Π.χ. ένας τεχνικός φυσικού αερίου μπορεί να είναι άριστος στην τέχνη του αλλά να μην έχει γενικές γνώσεις για τον κόσμο και να μην μπορεί να εμβαθύνει η να επιχειρηματολογεί για καμιά του θέση. Επίσης θα μπορούσε να είναι βίαιος, αγενής η να ρίχνει στον δρόμο τα σκουπίδια του επόμενος δεν έχει και παιδεία. Άρα αμέσως μπορούμε να καταλούμε την διάφορα της εκπαίδευσης με την μόρφωση και την παιδεία.
Αντιθέτως όμως η εκπαίδευση είναι βασική αρχή για να υπάρξει η μόρφωση αφού είναι στατιστικά ο σημαντικότερος δρόμος προς αυτήν αφού η γνώση μεταδίδετε μέσο της εκπαίδευσης.
Όπως λοιπόν η εκπαίδευση δεν οδηγεί απαραίτητα στην μόρφωση , έτσι και η μόρφωση δεν οδηγεί σίγουρα και στην παιδεία.
Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα συνανθρώπων μας που παρότι είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο δεν είχαν καθόλου παιδεία. Π.χ. Ένας άνθρωπος ο οποίος κατέχει ένα πτυχίο στα μαθηματικά είναι εκπαιδευόμενος στο αντικείμενο του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει γενική μόρφωση η ότι μπορεί να εμβαθύνει και να συζητήσει για αλλά αντικείμενα. Αντίθετα μπορεί κάποιος που δεν έχει ειδίκευση σε κάτι να διαβάζει και να έχει γενικότερες γνώσεις για περισσότερα αντικείμενα.
Αυτό λοιπόν που συμπεραίνουμε είναι ότι παρότι αυτές τις τρεις λέξεις τις συγχέουμε έχουνε μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.
Προσωπική μου άποψη ότι παρότι και οι τρεις έχουν την ίδια αξία πρέπει να εστιάσουμε ειδικά στην παιδεία μεταδίδοντας σωστά πρότυπα στις νεότερες γενιές μέσο πάντα τις μιμήσεις δια του παραδείγματος.