Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μετά την ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΖ στο δήμο Ζαχάρως- «Βολές» πλειοψηφίας- ΝΕΔΑ

«Φωτιές» άναψε   στο δήμο Ζαχάρως το θέμα της ενσωμάτωσης της ΔΕΥΑΖ, με το αιτιολογικό ότι θα μειωθούν σημαντικά οι λογαριασμοί του νερού  μετά την κατάργηση του ειδικού τέλους ύδρευσης.

Πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την κατάργηση της ΔΕΥΑΖ με τη σημερινή μορφή λειτουργία της, ενσωματώνοντάς την με το δήμο.

Ωστόσο για την απόφαση αυτή απαιτήθηκε η γνωμοδότηση δια του ψήφου τους, των προέδρων των τοπικών συμβουλίων του δήμου, που έχουν έννομο συμφέρον από το θέμα αυτό, σε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο στη συνεδρίαση αυτή αποχώρησε η μείζονα αντιπολίτευση του δήμου, γεγονός που «πυροδότησε» αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.

Αρχικά για το συγκεκριμένο ζήτημα ο δήμος Ζαχάρως με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία διέρχεται η χώρα, καθώς και η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας, ως αποτέλεσμα των πολλών και μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΖ στο Δήμο Ζαχάρως, ώστε το τιμολόγιο της ύδρευσης να μειωθεί κατά 60% για την ανακούφιση των συμπολιτών μας.

  1. Η ενσωμάτωση αυτή της ΔΕΥΑΖ από το Δήμο Ζαχάρως, επιτρέπει την στήριξη και την επιχορήγηση της, διότι μέχρι σήμερα ήτο παθητική και ζημιογόνος και ο νόμος απαγόρευε ρητώς οποιαδήποτε ενίσχυση, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να βαρύνει τους πολίτες.
  2. Ενόψει της κατασκευής νέων βιολογικών σταθμών στις κοινότητες Κακοβάτου, Νεοχωρίου, Θολού-Ταξιαρχών, Ξηροχωρίου και Λεπρέου, οι οποίοι ευρίσκονται προς χρηματοδότηση ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων Ευρώ, η ΔΕΥΑΖ θα έπρεπε να καταβάλει το εν λόγο ΦΠΑ ύψους 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ ο Δήμος απαλλάσσεται του ποσού αυτού, με αποτέλεσμα την κατασκευή των έργων. Σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΥΑΖ δεν θα μπορούσε να καταβάλει το ποσό αυτό.
  3. Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΖ, ενσωματώνονται απευθείας στο Δήμο σε προσωποπαγείς θέσεις, έτσι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας τους, σύμφωνα με την ρητή αναφορά του Νόμου και τις κείμενες διατάξεις.
  4. Η παράταξη του κου Αλεξανδρόπουλου, για ακόμα μια φορά τορπιλίζει και προσπαθεί για την ακύρωση της εν λόγω αποφάσεως. Η εξουσία πηγάζει από τον λαό, για τον λαό, με το λαό.

Η μη ψήφιση της ενσωμάτωσης της ΔΕΥΑΖ από τον Δήμο Ζαχάρως, μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες κρύβει. Να ερωτηθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του κου Αλεξανδρόπουλου και της ΝΕΔΑ, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων Ξηροχωρίου, Σχίνων και Νέας Φιγαλείας, γιατί δεν ψηφίζου;».

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της εξάλλου η μείζονα αντιπολίτευση  (ΝΕΔΑ) του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για τη ΔΕΥΑΖ γιατί αυτή ορίζει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας, πλην ενός. Δείχνει όμως, μεγάλη βιασύνη να την κλείσει όπως-όπως γιατί άραγε; Παράλληλα ισχυρίζεται ότι πρέπει να κλείσει η ΔΕΥΑΖ για να σταματήσει και η επιβολή του Ειδικού Τέλους που επιβαρύνει με 80% τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΖ. Ο δήμαρχος Ζαχάρως οφείλει να βγει και να δηλώσει ότι το χαράτσι αυτό μπήκε με απόφαση της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΖ. Και οφείλει να δηλώσει ότι αν η ΔΕΥΑΖ απέτυχε την ευθύνη την έχει η δημοτική αρχή η οποία τα τελευταία 15 χρόνια διορίζει στο διοικητικό συμβούλιο δικούς της ανθρώπους και μάλιστα για τρία περίπου χρόνια, πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο τότε δήμαρχος Γ.  Μπάμης. Για κάποιους σοβαρούς λόγους που σύντομα θα μάθουμε θέλουν να απαλλαγούν από τη ΔΕΥΑΖ άμεσα. Αλλά θέλουν δεν θέλουν θα δώσουν εξηγήσεις και θα αναλάβουν τις πολιτικές και τις οικονομικές ευθύνες τους. Οι δημότες δεν τους εμπιστεύονται και στα παρακάτω ερωτήματα πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσει η δημοτική αρχή: 1ο. Το Ειδικό Τέλος Κατανάλωσης που επιβαρύνει με 80% την τσέπη του δημότη επιβάλλεται για την κατασκευή μεγάλων έργων ύδρευσης ή αποχέτευσης και μετά την ολοκλήρωση του έργου καταργείται. Στο Δήμο Ζαχάρως ποιο μεγάλο έργο  ύδρευσης ή αποχέτευσης κατασκεύασε και χρειάστηκε να επιβληθεί το χαράτσι  αυτό στους δημότες; 2ο. Για ποιο λόγο δεν κατασκευάστηκε το έργο του εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Ζαχάρως, χρηματοδότησης με 3.000.000 Ε, από το γενικό προϋπολογισμό του κράτους, το 2008 και αφού δεν κατασκευάστηκε ποιο άλλο έργο δικαιολογεί την ίδια περίοδο την επιβάρυνση του λογαριασμού ύδρευσης-αποχέτευσης των δημοτών μας με  80%; 3ο. Γιατί παρά τις μεγάλες εισπράξεις λόγω του ειδικού τέλους η ΔΕΥΑΖ είναι υπερχρεωμένη; 4ο. Γιατί παρά την παράνομη επιβολή του Ειδικού Τέλους αφού δεν δικαιολογείται από την κατασκευή μεγάλου έργου προ τετραετίας περίπου επιβλήθηκε μεγάλη αύξηση στο τιμολόγιο του νερού με τη δικαιολογία ότι από το 2007 δεν είχε αυξηθεί το τέλος ύδρευσης; Που πήγε όλως αυτός ο πακτωλός χρημάτων; 5ο. Γιατί ο Δήμος δεν πληρώνει τις υπηρεσίες που λαμβάνει από τη ΔΕΥΑΖ και τι ποσό χρωστά στην Εταιρεία; 6ο. Γιατί δεν κατασκευάστηκε ο Βιολογικός Σταθμός Ζαχάρως με τη δωρεά 4.500.000Ε από τα ΕΛΠΕ; Έχουν ευθύνες  για το μεγάλο αυτό έργο που χάθηκε αν  και είχε χρηματοδοτηθεί από το 2009. 7ο. Από τους 13 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας δεν συμμετείχαν 4 στην τελευταία παρωδία συνεδρίασης και ένας από τους συμμετέχοντες με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητα  ψήφισε λευκό. Γελιέται η δημοτική αρχή αν νομίζει ότι θα αναπληρώσει την απουσία τους με τοπικούς προέδρους. 8ο. Γιατί λένε ψέματα στους δημότες ότι πρέπει να διαλυθεί η ΔΕΥΑ Ζαχάρως για να φθηνύνει το νερό ενώ γνωρίζουν ότι το χαράτσι αυτό επιβλήθηκε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με επιλογή της δημοτικής αρχής;

Η Μείζων Αντιπολίτευση δηλώνει δημόσια ότι την Τρίτη 3/1/2018 θα καταθέσουμε πρόταση στο δήμαρχο του Δήμου Ζαχάρως στην επόμενη συνεδρίαση να αποφασιστεί η άμεση διακοπή του Ειδικού Τέλους που επιβαρύνει με 80% τους λογαριασμούς των δημοτών μας».

Φώτο αρχείου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.