Ένα νέο, αποδοτικό κι 100% ελληνικό σύστημα κατάσβεσης δημιουργήθηκε στην Ζάκυνθο. Πρόκειται για το σύστημα Typhoon (“Τυφώνας”), μια πρωτοποριακή ιδέα ενός Ζακυνθινού πρώην πυροσβέστη και νυν ευρεσιτέχνη, που χρησιμοποιεί την πίεση του αέρα για να κατευθύνει πολύ μικρότερη ποσότητα νερού στην φωτιά, σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα, για να την σβήσει.
Η αρχική ιδέα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και τελειοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, με την διάθεση και την τεχνογνωσία των δημιουργών του, Γιάννη Κρεκούκη, ευρεσιτέχνη ο οποίος εμπνεύστηκε το σύστημα, Παύλου Ηλία και Παναγιώτη Σπίνου, μηχανολόγων, αλλά και αρκετών άλλων που συνέβαλαν ώστε η ιδέα να γίνει πράξη.
Το Typhoon δημιουργεί ένα νέφος σταγωνιδίων νερού που απλώνεται γύρω και πάνω από την φωτιά, χρησιμοποιώντας την δύναμη της πίεσης του άερα αντί για μεγάλη ποσότητα νερού. Στην ουσία “στέλνει” τον αέρα, και ο χρήστης-χειριστής βάζει μέσα όσο νερό έχει στην διάθεση του. Έτσι επιτυγχάνεται ένα αποδοτικό σύστημα το οποίο όχι μόνο έχει εξελιγμένες δυνατότητες κατάσβεσης, αλλά εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες νερού. Το Typhoon φυσικά δεν περιορίζεται μόνο για κατασβέσεις σε δασικές περιοχές, αλλά και για φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε κατοικίες, οχήματα, ή κτιριακές εγκαταστάσεις.
Το σύστημα έχει ήδη γίνει γνωστό στο εξωτερικό, και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την προμήθεια του, μεταξύ άλλων και από την Γαλλία, όπου παρουσιάστηκε σε συνέδριο. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν και καθηγητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα του σε επίδειξη που τους έγινε στην Ζάκυνθο. Το σύστημα αναμένεται να μπει άμεσα στην διαδικασία λήψης των απαραίτητων πιστοποιήσεων, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή του.
Ακολουθούν φωτογραφίες, βίντεο με τον «Τυφώνα» εν δράσει, αλλά και η ιστοσελίδα του προγράμματος, για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα.
Η επίσημη σελίδα:
https://firefightingsystem.gr/gr/gr-index/
ΒΙΝΤΕΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ