«Να ενώσουμε δυνάμεις για να δώσουμε λύσεις»

spot_img

Προτεινόμενα

Κάλεσμα σε όλους τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς του νομού να ενώσουν τις φωνές τους και τις δυνάμεις του με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χτίζοντας το «αύριο» του Πρωτογενή Τομέα στην Ηλεία, απεύθυνε από το Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας η Υφυπουργός κα Ολυμπία Τελιγιορίδου. Την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ηλεία και το πρωί παρευρέθηκε σε σύσκεψη στο Γούμερο, συνόδευαν οι βουλευτές κ.κ. Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη και Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας κ. Γιώργος Σαϊτάς.

Η υφυπουργός πραγματοποίησε συνάντησε με τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα και στο Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας, όπου πραγματοποιήθηκε μια πολύωρη συζήτηση και καταγραφή όλων των προβλημάτων, ενώ η κα Τελιγιορίδου τους ενημέρωσε πάνω στις νεότερες εξελίξεις, στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, στα νέα «εργαλεία» τους γενικότερα.

Νωρίτερα, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραχώρησε συνέντευξη τύπου, με πρώτον, τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας κ. Γιώργο Σαϊτά να αναφέρει: «Σας καλωσορίζουμε στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Ήλιδας, στην Αμαλιάδα του Νίκου Μπελογιάννη, στην περιοχή με ένα ένδοξο παρελθόν και ένα παρόν που προβληματίζει όλους μας. Καθήκον μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης».

Από την πλευρά της, η βουλευτής κα Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη είπε: «Έχοντας κατά νου την αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία της επίσκεψης της Υφυπουργού η οποία θα αναπτύξει τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και όλες τις νέες εξελίξεις γενικότερα. Σημασία έχει να δούμε το μέλλον γι’ αυτό και καλέσαμε τους ίδιους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έρθουν οι ίδιοι να μας πουν τα προβλήματά μας. Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχτεί για να μείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους και στα χωριά τους».

Συνεχίζοντας ο βουλευτής κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης είπε: «Η επίσκεψη της υφυπουργού δεν είναι απλά μια επίσκεψη για χειροκρότημα. Είναι μια ουσιαστική διήμερη επίσκεψη που επικεντρώνεται στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και βρισκόμαστε σε έναν διαρκή πόλεμο».

«Ο κάθε τόπος έχει τα δικά του προβλήματα, τις δικές του ιδιαιτερότητες και ο πρωτογενής τομέας θεωρούμε ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της οικονομίας» είπε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Ολυμπία Τελιγιορίδου και συνέχισε: «Πλέον μπορούμε να χαράξουμε τις δικές μας πολιτικής χωρίς να επηρεαζόμαστε ή να εξαρτόμαστε από ξένα κέντρα αποφάσεων. Η αγροτική πολιτική δεν μπορεί να χαράζεται μέσα σε κλειστούς τοίχους.

Η αγροτική παραγωγή πρέπει να αφήσει πίσω τα παραδοσιακά αγροτικά μοντέλα. Να αξιοποιήσει όλα τα νέα εργαλεία και δημιουργήσει προϊόντα με ποιότητα και ταυτότητα, προϊόντα ανταγωνιστικά».

Συνεχίζοντας η κα Τελιγιορίδου είπε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε λύσεις. Τους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει αρκετά βήματα για να ελαφρύνουμε τη δύσκολη κατάσταση με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 1/3, στη μείωση τους τέλους επιτηδεύματος στους Συνεταιρισμούς και στους συνεταιρισμένους παραγωγούς, στη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού μπορεί να φτάσει μέχρι τα 22.000 ευρώ. Προσπαθούμε να παρέμβουμε στις χαμηλές τιμές του γάλακτος και έχουμε δώσει διάφορες αποζημιώσεις ύψους 65-70 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά όμως δεν αρκούν. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε τα προβλήματα αυτά να λυθούν».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στα «όπλα» που δίνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νέα Κ.Υ.Α. μέσω των μεγαλύτερων ελέγχων ειδικά στον τομέα των «ελληνοποιήσεων», που το χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, αλλά και στη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που βρίσκετε υπό διαπραγμάτευση στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Η Ηλεία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» είπε η υφυπουργός κλείνοντας και συνέχισε: «Δεν ήρθα εδώ για να παρουσιάσω μαγικές λύσεις για τα πάντα. Η διάθεση που υπάρχει είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και γι’ αυτό ήρθα να απευθύνω πρόσκληση για συνεργασία σε όλους τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς του νομού».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα