22.6 C
Pýrgos
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Να περικοπούν οι συντάξεις λένε ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM – Κομισιόν θετική στη μη περικοπή των συντάξεων

spot_img

Προτεινόμενα

Άρνηση για τη μη περικοπή των συντάξεων από ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM

Μόνο η Κομισιόν εμφανίζεται θετική στη μη περικοπή των συντάξεων

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές και όπως είναι φυσικό τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις συντάξεις. Όπως αποκαλύπτει το bankingnews.gr, με διαφορετική «γραμμή» ως προς το φλέγων θέμα της περικοπής των συντάξεων εμφανίστηκαν οι δανειστές στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στη μία πλευρά βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία στηρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να συζητά ακόμη και την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις από το 2019 ή είτε την επιβολή μικρότερων περικοπών από αυτές που έχουν ήδη νομοθετηθεί. Για την Ε.Ε. το μέτρο είναι δημοσιονομικό, συνεπώς αν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το ψαλίδι στους συνταξιούχους είναι αχρείαστο.
Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συντάσσονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις πρέπει να εφαρμοστούν κανονικά, διότι  αποτελούν μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση.
Η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του κουαρτέτου αναμένεται να καταγραφεί και στο σημερινό πρώτο ραντεβού των επικεφαλής των πιστωτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 10.00 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο υπουργείο Οικονομικών όπως είχε αρχικά ορισθεί.
Οι συζητήσεις με το κουαρτέτο των θεσμών θα έχουν χαρακτήρα ανταλλαγής πληροφοριών, όμοιες με αυτές που έγιναν το καλοκαίρι με το ΔΝΤ (στο πλαίσιο του γνωστού άρθρου 4) και θα περιλαμβάνουν όλη τη γκάμα των θεμάτων της ατζέντας των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και του αναπτυξιακού προγράμματος. Από την ατζέντα ξεχωρίζουν τα εξής  θέματα: για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, και το ακανθώδες ζήτημα των συντάξεων.
Το ΔΝΤ μετέχει ως σύμβουλος με βαρύνοντα λόγο στις αγορές αλλά χωρίς τη δύναμη επιβολής της άποψής του, όπως συνέβαινε στη μνημονιακή περίοδο.
Οι τεχνοκράτες των πιστωτών, κατά τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δεν προσήλθε και της Χρυσής Αυγής που δεν εκλήθη, εισέπραξαν το μήνυμα ότι όλα τα κόμματα τάσσονται κατά της μείωσης των συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοστέλο άνοιξε παράθυρο για την ακύρωση του μέτρου ή την επιβολή μικρότερης μείωσης στις συντάξεις (π.χ. να κοπεί το 2019 το μισό της προσωπικής διαφοράς και να επανεξεταστεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια), ενώ απέρριψε την αναβολή του μέτρου.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο πιθανότατα δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τον Νοέμβριο, ενώ είναι πιθανό να παραταθεί η αγωνία μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και θα σταλεί 15 Οκτωβρίου στα ευρωπαϊκά όργανα θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμό, όταν και η εικόνα εκτέλεσής του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και τα θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βέβαια αυτές οι συναντήσεις δανειστών – τραπεζικών διοικήσεων θα γίνουν νωρίς το απόγευμα στο Hitlon.
Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι τα «κόκκινα» δάνεια, ενόψει και της νέας αναθεώρησης των στόχων μείωσης τους.
Η πίεση για ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων ώστε να μειωθεί το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών είναι συνεχής και επιβεβλημένη από τα πράγματα.
Το δεύτερο ζήτημα, που έχει άμεση σχέση με την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η ρευστότητα  και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών καθώς εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το «στρεσάρισμα» των εποπτικών κεφαλαίων.
Ειδικότερα, για την ρευστότητας και της  κεφαλαιακής επάρκειας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (για τις ελληνικές ολοκληρώθηκε την άνοιξη), θα ξεκινήσει ο Εποπτικός Έλεγχος Αξιολόγησης (το SREP), που αφορά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.
Οι θεσμοί εστιάζουν στο κομμάτι των προβλέψεων, αλλά και της κερδοφορίας.
Ένα από τα θέματα που αναμένεται να τεθεί  είναι και αυτό νομικών προσαρμογών για μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα ο νόμος του ΤΧΣ, ο οποίος έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις που έχουν επισημανθεί στους θεσμούς και  από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Άλλα θέματα για τα οποία το οικονομικό επιτελείο θα ανταλλάξει πληροφορίες με τους επικεφαλής είναι στα εργασιακά ζητήματα (αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου) και στο ασφαλιστικό, στη αγορά ενέργειας, στις αποκρατικοποιήσεις, στην φορολογία της ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στην διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, στα θέματα Δικαιοσύνης κ.ά.
Λίγες ώρες προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή, προβλέπεται να έχουν ακόμα ένα ραντεβού με τους κυρίους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη που θα είναι οι μοναδικοί πρωταγωνιστές αυτών των συναντήσεων.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα