ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Η κρίση είναι πρωτόγνωρη αλλά θα είμαστε δίπλα σας


ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΝΙΚΟ ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.

«Η κρίση είναι πρωτόγνωρη αλλά θα είμαστε δίπλα σας».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΡΑΣΕΩΝ.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΚΑ Ή ΜΗ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ.

Ούτε μία ημέρα χαμένη για τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Δυτ. Ελλάδας Νίκο Κοροβέση ο οποίος παρά την κατάσταση που επικρατεί και δυσκολεύει κάθε πρωτοβουλία βρίσκεται σε ετοιμότητα και ιδιαίτερη κινητικότητα στον τομέα των αρμοδιοτήτων του.

Ο ίδιος μάλιστα στο πλαίσιο του συντονισμού προσπαθειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων και εφαρμογής ουσιαστικών μέτρων για τις επιχειρήσεις του τουρισμού τομέα συναντήθηκε με τους Ηλείους ξενοδόχους και είχε μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση μαζί τους για περαιτέρω ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν.

 

Παράλληλα με επιστολή του στους ξενοδόχους του Ν. Ηλείας αναφέρεται στις δυσκολίες του κλάδου αλλά και στην υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα ενώ είχε ήδη επισημάνει την ανάγκη προς την πολιτεία την αναστολή λειτουργίας για όλους, όπως και την πρόβλεψη για την ίδια προνοιακή αντιμετώπιση επί όλων των καταλυμάτων εποχικών και μη.

Ειδικότερα στην επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε στον ΣΕΤΕ και στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη τονίζονται από τον κ. Κοροβέση τα εξής:

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και σας συγχαίρουμε για την μέχρι τώρα αντιμετώπιση του όλου θέματος. Με αίσθημα ευθύνης ο τουριστικός κλάδος ακολουθεί ευλαβικά τις αποφάσεις των αρμοδίων φορέων για να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια μας ενδεχομένως να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα αφού πριν ακόμη ληφθούν μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού για ολόκληρη την χώρα εδώ είχε ήδη :

 

Ακυρωθεί το Καρναβάλι της Πάτρας, ένα από τα σημαντικότερα δρώμενα της Αχαΐας και βασική πηγή εισοδήματος για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Είχε ήδη μειωθεί ή μηδενιστεί η κίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων από το λιμάνι της Πάτρας.

Είχαν γίνει συστάσεις για τις μετακινήσεις σε Ηλεία και Αχαΐα

Είχε κλείσει το Λιμάνι του Κατάκολου για την κρουαζιέρα, με τρομακτικές επιπτώσεις για την οικονομία της Ηλείας.

Είχε ουσιαστικά ακυρωθεί ένα παγκόσμιο γεγονός, αυτό της αφής της  Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Παρόλα αυτά, δεδομένου του τρομακτικού πλήγματος που έχουμε ήδη δεχτεί, με αίσθημα ευθύνης και κατανόηση της γενικότερης κατάστασης και των επιπτώσεων αυτής σε οικονομικό κοινωνικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία των εποχικών καταλυμάτων. Παράλληλα μου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία των ξενοδόχων που διαθέτουν ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν όλο το χρόνο.

Όπως καλά γνωρίζουμε, τέτοιου τύπου ξενοδοχεία ενώ είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν κανονικά, να διατηρούν προσωπικό, να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, λογιστική υποστήριξη, μηχανογραφική υποστήριξη, εργοδοτικές εισφορές κλπ είναι στην πραγματικότητα κλειστά. Κρατήσεις δεν γίνονται, κρατήσεις που υπήρχαν ακυρώθηκαν, οι τουριστικοί πράκτορες ανέστειλαν τις προκαταβολές και ακύρωσαν τις πρώτες αφίξεις.

Στην ουσία λοιπόν ενώ οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διατηρούν τις δαπάνες τους σε υψηλά επίπεδα, έχουν μηδενικά έσοδα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν κατ’ αρχήν  να εξεταστεί από το Υπουργείο το ενδεχόμενο είτε να ανασταλεί  η λειτουργία και στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία όπως έγινε για τα εποχικά είτε να προβλεφθούν οι ίδιες πρόνοιες για όλα τα καταλύματα, εποχικά και μη.

Μετά τις συναντήσεις αλλά και συζητήσεις με τους φορείς του Τουρισμού συγκεντρώθηκαν, καταγράφηκαν και προωθήθηκαν τα πρώτα άμεσα αιτήματα για την στήριξη του κλάδου στους αρμόδιους φορείς (βλ. συνημμένα).

Η επόμενη ημέρα θα βρει την βαριά βιομηχανία της χώρας μας στην καλύτερη περίπτωση, βαριά τραυματισμένη.

Κατανοώντας την κατάσταση αναμένουμε από την πολιτεία  το συντομότερο δυνατό την θετική απάντηση στα όποια αιτήματα μας, ώστε να  καταφέρουμε να μείνουμε ζωντανοί έως την επόμενη ημέρα.

Να είστε σίγουροι ότι παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις μαζί με τον Περιφερειάρχη μας Νεκτάριο Φαρμάκη, παρεμβαίνοντας όσο μπορούμε εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Η κρίση είναι πρωτόγνωρη, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, η Περιφερειακή αρχή και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει ή για οποιαδήποτε πρόταση έχετε που να αφορά τον κλάδο, ώστε από κοινού να παρεμβαίνουμε στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων μεγιστοποιώντας τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Καλή δύναμη σε όλους μας».