ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Κρεστένων: Προς δημιουργία μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης σε ασθενείς με άνοια

Στην υποβολή πρότασης προς το υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία στο νοσηλευτικό ίδρυμα  Κρεστένων,  μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης πρασανατολισμένης και στοχευμένης σε ασθενείς με άνοια, προχώρησε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας.

Σύμφωνα με την πρόταση, σκοπός της όλης προσπάθειας είναι να ξαναζωντανέψει ένα κτίριο άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγειονομική ιστορία του τόπου, ικανοποιώντας πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού χωρίς να αλλοιώνεται ή να αποδυναμώνεται η  υπάρχουσα λειτουργία.

Η πρόταση συγκεκριμένα αφοράει τη δημιουργία Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης σε τμήμα της κτιριακής υποδομής του ΓΝ-ΚΥ Κρεστένων χωρίς να αναστέλλεται η σημερινή λειτουργία του.

Η μονάδα θα είναι προσανατολισμένη σε ασθενείς με άνοια . Δεν πρόκειται για γηροκομείο . Πρόκειται  για πεδίο εξειδικευμένης φροντίδας  εκπαιδεύσιμων ασθενών. Εκτός από νοσηλευτικό προσωπικό οι συγκεκριμένες δομές στελεχώνονται με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές. Παράλληλα φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης φροντιστών οι οποίοι θα αποκτούν δεξιότητες διαχείρισης των συγκεκριμένων ασθενών και θα συνεχίζουν τη φροντίδα κατ΄ οίκον.

Συμβατότητα με τα κριτήρια επιλογής

  • Είναι συμβατή με το επιδημιολογικό πρότυπο της εποχής. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμούς και του σύγχρονου τρόπου ζωής στις δυτικές κοινωνίες παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των ανοϊκών συνδρόμων. Με τον όρο ανοϊκά σύνδρομα περιγράφονται κλινικές οντότητες που χαρακτηρίζονται από έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα της μνήμης, οι οποίες οδηγούν σε υπέρμετρες δυσκολίες των πασχόντων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας τους με αποτέλεσμα να είναι τελικά εξαρτημένοι από τους φροντιστές τους. Συνάμα, στην άνοια εμφανίζονται συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα όπως επιθετικότητα, φοβίες, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, τάσεις φυγής, διαταραχές του ύπνου που καθιστούν το έργο των φροντιστών ακόμα πια δυσχερές. Οι τελευταίοι έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλους ψυχοπιεστικούς παράγοντες στα πλαίσια της περίθαλψης των ασθενών με άνοια, με συνέπεια να εμφανίζουν εξαιρετικά συχνά καταθλιπτικά συμπτώματα και συμπτώματα burnout. Συνιστούν κατά συνέπεια η διαχείριση της άνοιας και η αποτελεσματική περίθαλψη των ασθενών με άνοια προκλήσεις για τις οικογένειες των πασχόντων, αλλά και για τα συστήματα υγείας.
  • Η παρουσία Γενικών Γιατρών στο ΓΝ-ΚΥ διασφαλίζει την ιατρική παρακολούθησή των φιλοξενουμένων σε 24ωρη βάση.
  • Το ΓΝ Ηλείας διαθέτει εμπειρία διαχείρισης ψυχιατρικών ασθενών.
  • Υπάρχει κοινωνική συναίνεση.
  • Δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή εντός των ορίων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος)

Το κενό… της «Δυτικής Ελλάδας»