20.9 C
Pýrgos
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Νοσοκομείο Πύργου: Η αλήθεια των αριθμών

  • 11
    Shares
spot_img

Προτεινόμενα

Διαβάζοντας τη πρόσφατη ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων της Ν.Μ. Αμαλιάδας, οφείλουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την ορθή ενημέρωση των Ηλείων, να διευκρινίσουμε τα εξής :

Κανείς εργαζόμενος της Ν.Μ. Πύργου δεν επιθυμεί «να τελειώσει» το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, αυτό άλλωστε είναι ζήτημα γενικότερης πολιτικής βούλησης και υγειονομικού σχεδιασμού. Το νοσοκομείο Αμαλιάδας όμως είναι γεγονός ότι στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών της Βόρειας Ηλείας έχει «τελειώσει», για την ακρίβεια έχει απαξιωθεί παντελώς, αφού αυτοί προσέρχονται ση Ν.Μ. Πύργου που εφημερεύει καθημερινά όλο το 24ωρο, χωρίς να βρίσκουν κλειστές πόρτες, μετά τις 15.00 μμ.

Επιπλέον το ήδη μετακινημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στη Ν.Μ. Πύργου , επιθυμεί να εργάζεται στη Ν.Μ. Πύργου, κάτω από συνθήκες ασφάλειας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Ν.Μ. Αμαλιάδας μας ζήτησε τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Υ.ΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, αναφορικά με το εφημεριακό καθεστώς του νοσοκομείου Αμαλιάδας. ΑΠΟΔΕΙΞΗ : Η ΙΔΙΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. «Πρώτα έρχεται η φαντασία και μετά η πραγματικότητα».

Ο Σύλλογος των εργαζομένων της Ν.Μ. Πύργου δεν υπερασπίζεται τη Διοίκηση, ούτε πατρονάρεται από αυτή. Η Διοίκηση έδωσε τις δικές της απαντήσεις μέσω συνέντευξης τύπου τη προηγούμενη εβδομάδα. Ο Σύλλογος μας (ως εκλεγμένοι ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ εκπρόσωποι) υπερασπίζεται μόνο το εξουθενωμένο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου μας που αδιαμαρτύρητα σηκώνει στις πλάτες του όλο το βάρος της φροντίδας του Νομού Ηλείας, δείχνοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, για άλλη μια φορά, κάνοντας χρήση μόλις πέντε (5) ημερών άδειας του έτους 2017 για όλο το καλοκαίρι του 2019, τη στιγμή που η Ν.Μ. Αμαλιάδας εξαντλεί κανονικές άδειες του τρέχοντος έτους (2019).

Η πραγματικότητα των αριθμών όμως είναι αμείλικτη.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του έτους 2019 στη παθολογική κλινική της Ν.Μ. Πύργου εισήχθησαν 1.957 ασθενείς!! Αντίστοιχα στη παθολογική κλινική της Ν.Μ. Αμαλιάδας εισήχθησαν μόλις 135 !!!! (ούτε ένας ασθενής την ημέρα, για διάστημα 150 ημερών!!!) (Διαφορά 1.822 ασθενών). Αντίστοιχα το ΤΕΠ και τα Εξωτερικά Ιατρεία της Ν.Μ. Πύργου επισκέφθηκαν 42.360 ασθενείς ενώ το ΤΕΠ και τα Εξωτερικά Ιατρεία της Ν.Μ. Αμαλιάδας 22.927 ασθενείς. (Διαφορά 19.433 ασθενείς!!!) Αν λάβουμε υπόψη τις αποχωρήσεις των ιατρών από τη Ν.Μ. Πύργου θα καταλάβετε τώρα αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Μ. Αμαλιάδας γιατί η Ν.Μ. Αμαλιάδας ενισχύει και ΟΦΕΙΛΕΙ να ενισχύει τη Ν.Μ. Πύργου με ιατρικό προσωπικό.

Όσο για τα άπλυτα σεντόνια και τα χαλασμένα πλυντήρια θεωρούμε ότι αυτή υπήρξε η πλέον ατυχής έκφραση στο δελτίο τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων της Ν.Μ. Αμαλιάδας και δε θα ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο. Καλούμε όμως τους εργαζόμενους της Ν.Μ. Αμαλιάδας να αναλογιστούν ανάλογες περιπτώσεις που συνέβη το αντίθετο , (δηλαδή τη βοήθεια από τη Ν.Μ. Πύργου σε εξοπλισμό της Ν.Μ. Αμαλιάδας, προς όφελος του Ηλείου ασθενή) είμαστε βέβαιοι ότι θα τις εντοπίσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Συνεχίζοντας την αλήθεια των αριθμών η Ν.Μ. Αμαλιάδας (ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο!!) την ημέρα δεν διαθέτει περισσότερους από 25 ασθενείς ΣΥΝΟΛΙΚΑ!!!!. Αντίστοιχα στη Ν.Μ. Πύργου και συγκεκριμένα στο τρίτο όροφο υπάρχει πτέρυγα με 40 κλίνες κλειστές, που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.  Επιπλέον δέκα (10) κλίνες κλειστές υπάρχουν στη Βραχεία Νοσηλεία που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ ως ανεξάρτητο τμήμα λόγω επίσης έλλειψης προσωπικού. Συνολικά 50 κλίνες δεν λειτουργούν στο νοσοκομείο μας, όταν η Ν.Μ. Αμαλιάδας δεν υπερβαίνει τους 25 ασθενείς ημερησίως. Συνεχίζοντας την αλήθεια των αριθμών, υπενθυμίζουμε ότι δεν λειτουργεί το μαιευτήριο της Ν.Μ. Πύργου όπως και επιπλέον αίθουσα στο χειρουργείο, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το επιχείρημα λοιπόν περί ενός νοσοκομείου – μαμούθ 400 ή και περισσότερων κλινών καταρρέει και μάλιστα με δυνατό κρότο. Αποδεικνύεται όχι από εμάς ή τη Διοίκηση ή τους «κακούς δαίμονες που μας κυνηγούν» ότι η Ηλεία μπορεί να σταθεί και με ένα νοσοκομείο. Αυτό αποδείχθηκε εδώ και οκτώ (8) μήνες. Συνεχίζει να αποδεικνύεται!!! Αυτό θέλουμε να συνεχιστεί ;;  Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις επαναλαμβάνουμε ότι αυτό είναι ζήτημα γενικότερης πολιτικής βούλησης και υγειονομικού σχεδιασμού. Η΄ καλύτερα …πολιτικού κόστους!!!

Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις στο νοσοκομείο μας. Δεν αλλοιώνουμε την πραγματικότητα γι αυτό ζητάμε τη πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου μας (όπως και κάθε νοσοκομείου) και την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού ώστε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στον Ηλείο που θα το επισκεφθεί από ανάγκη. Οφείλουμε όμως να αποτυπώσουμε με αριθμούς τη κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο οκτάμηνο. Δε ζητάμε επαίνους, έχουμε μάθει να κάνουμε αθόρυβα το λειτούργημα μας , όμως την αλήθεια των αριθμών την οφείλαμε στους πολίτες, στους ασθενείς μας, στους συναδέλφους μας που έχουν υπερβεί εαυτόν όλο αυτό το διάστημα.

Επιθυμούμε όμως να καταστήσουμε σαφές προς όλους ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων της Ν.Μ. Πύργου δεν επιθυμεί το κλείσιμο κανενός νοσοκομείου, (πολύ περισσότερο της Ν.Μ. Αμαλιάδας), άλλωστε κι εμείς εργαζόμενοι σε νοσοκομείο είμαστε. Μη λησμονούμε όμως ότι το πρόβλημα με το νοσοκομείο Αμαλιάδας, δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά αρκετά χρόνια πριν. Κι ενώ το πρόβλημα φαινόταν, κανείς δεν έδωσε λύση. Οι λύσεις δεν είναι στα χέρια των εργαζομένων, αλλά των κυβερνήσεων και όσων παίρνουν αποφάσεις  διαχρονικά. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί η Ν.Μ. Κρεστένων που εδώ και δέκα έτη έχει απαξιωθεί πλήρως και δεν νοσηλεύει πλέον ασθενείς.

Οφείλουν λοιπόν όλοι αυτοί «οι αρμόδιοι» να μας απαντήσουν γιατί φτάσαμε ως εδώ ;; Γιατί δεν πρόβλεψαν το πρόβλημα ;; Γιατί υπήρξαν λάθος επιλογές ;; Τι φταίει ο Ηλείος πολίτης (ειδικά της Βόρειας Ηλείας)  για να έχει αυτό το επίπεδο παροχής υγειονομικής περίθαλψης ;; Γιατί το προσωπικό της Ν.Μ. Πύργου να είναι σήμερα στα όρια της κατάρρευσης ;;

Παρόλα όσα συμβαίνουν και παρά όσα οι εργαζόμενοι της Ν.Μ. Αμαλιάδας νομίζουν, εμείς επιθυμούμε να  τηρηθούν οι δεσμεύσεις των αρμοδίων και να λειτουργήσουν παράλληλα και τα δύο νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, πλήρως στελεχωμένα, ανοικτά και σε καθημερινή εφημερία ανταποκρινόμενα στις ανάγκες των Ηλείων ασθενών.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Μ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ. ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ν.Μ. ΠΥΡΓΟΥ

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                    ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                               ΚΟΛΛΙΑ ΧΑΡΑ

  • 11
    Shares
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα