ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Νοσταλγία και συγκίνηση για τους ξενιτεμένους στα «Χαραλάμπεια 2018» στον Πύργο (φώτο)


«Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα» ήταν το θέμα των φετινών Χαραλάμπειων, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την  ξενιτειά  και τον ξεριζωμό και διοργάνωσε με  επιτυχία το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου  στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Τούλα Καλαμπόκα, η οποία  τόνισε ότι η φετινή παράσταση  έχει τίτλο  ένα τραγούδι σεβασμού και αγάπης προς τους ξενιτεμένους μας, που κρατούν το χρυσό νήμα της παράδοσης με τη μητέρα πατρίδα.

«Επιχειρούμε ένα ταξίδι περιήγησης της ελληνικής μετανάστευσης με ζωντανή μουσική, με χορούς και τραγούδια της ξενιτιάς από αυτά της αναχώρησης και της επιστροφής , από περιοχές της πατρίδας μας που έδωσαν πολλά και εκλεκτά παιδιά τους στα έρημα τα ξένα και τα μακρινά» ανέφερε η κ. Καλαμπόκα.

Στις εκδηλώσεις ενόψει του εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους,  συμμετείχε το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών που χόρεψε χορούς της Θράκης και της Θεσσαλίας, ενώ το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου παρουσίασε χορούς της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Καππαδοκίας, των Κυκλάδων, των Δεδεκανήσων και της Πελοποννήσου.

Η μικτή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων  με διεύθυνση της κας Κωστούλας Σακκά – Κυρίτση παρουσίασε τραγούδια παραδοσιακά και έντεχνα αφιερωμένα στην ξενιτιά, ενώ το μέλος της χορωδίας κ. Αντρέας Καπογιάννης θα απήγγειλε το ποίημα «Αλαργινό πουλί».

«Η μεγάλη οικογένεια του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου θα συνεχίσει να τιμά το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, να τιμά με το ίδιο πάθος την πόλη μας και τους ανθρώπους της, να σέβεται τις παραδόσεις, να προάγει τον πολιτισμό.

Τα τραγούδια και οι χοροί μας ας είναι ο πλούτος μας και πρέπει να αγαπηθούν από τη νέα γενιά των Ελλήνων» υπογράμμισε η κ. Καλαμπόκα.

Οι διοργανωτές εξάλλου ευχαρίστησαν όλους τους παρευρισκόμενους που άλλη μια χρονιά γέμισαν ασφυκτικά το Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας,

την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ΠΕ Ηλείας για την συνδιοργάνωση και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Γεωργιόπουλο για την πολυποίκιλη συνδρομή και στήριξή του.