ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΥΡΓΟΥ

Ν.Ε. Ηλείας ΤΕΕ για σεισμό: «Απαιτείται ψυχραιμία και επαγρύπνηση»

  • 12
    Shares

Ψυχραιμία και επαγρύπνηση μετά την πρόκληση της ισχυρής σεισμικής δόνησης στην Ζάκυνθο συνιστά με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Ηλείας του ΤΕΕ, η οποία επισημαίνει ότι μετά τους πρώτους ελέγχους που διενεργήθηκαν στα κτίρια, δεν έχουν διαπιστωθεί βλάβες σε μεγάλη έκταση.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΤΕΕ αναφέρει τα εξής:

«Η σημερινή σεισμική δόνηση δεν αφήνει κανέναν μας έκπληκτο.  Η περιοχή του Νομού Ηλείας ανήκει σε ζώνη υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας και η τακτή εμφάνιση σεισμικών γεγονότων είναι αναμενόμενη.

Σημασία έχει όλοι μας να δείξουμε ψυχραιμία και επαγρύπνηση. Ψυχραιμία γιατί ο πανικός είναι η συνηθέστερη αιτία ατυχήματος αλλά και επαγρύπνηση για όσο κρατά η μετασεισμική ακολουθία. Ας μην ξεχνάμε ότι στον πρόσφατο σεισμό της Κεφαλονιάς το 2014, μία εβδομάδα μετά τον κύριο σεισμό συνέβη ισχυρότερος μετασεισμός ο οποίος επιβάρυνε σημαντικά τα κτίρια.
Η πρώτη εικόνα και από πληροφορίες μας από την αρμόδια υπηρεσία αποκατάστασης σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ Πύργου) στο νομό  είναι ενθαρρυντική καθώς δεν έχουν διαπιστωθεί βλάβες σε μεγάλη έκταση και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να δράσουν ως εξής:

  • Εφόσον διαπιστώσουν ότι το κτίριο στο οποίο διαμένουν έχει εμφανίσει μεγάλης έκτασης ρωγματώσεις , εγκαταλείπουν το κτίριο και απευθύνονται με αίτηση προς το Δήμο ή το ΤΑΠ-ΤΑΣ Ν.Ηλείας ώστε να γίνει αυτοψία από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών.
  • Ενημερώνονται για το τι πρέπει να πράξουν πριν , κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το σεισμό μέσα από τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://www.civilprotection.gr) και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ( http://www.oasp.gr/ )

Ήδη κλιμάκια μηχανικών των αρμοδίων υπηρεσιών Δήμων και Περιφέρειας διενεργούν αυτοψίες σε σχολικά κτίρια και δημόσια κτίρια.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας διαθέτει Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών το οποίο είναι διαθέσιμο στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και σε κάθε Τεχνική Υπηρεσία Δήμων του Νομού επικουρικά στα κλιμάκια των συναδέλφων μηχανικών».

 


  • 12
    Shares