• ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Ξεκάθαρος ο Αυγενάκης: «Καμία άλλη παράταση»-Αμηχανία στο Πάρκο-Παράταση ζητάει η ΕΠΣ Δράμας

Ξεκάθαρος ο Αυγενάκης: «Καμία άλλη παράταση»-Αμηχανία στο Πάρκο-Παράταση ζητάει η ΕΠΣ Δράμας

Ξεκάθαρος εμφανίστηκε μέσα από ανάρτησή του στο facebook ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Καμία παράταση για τις ομάδες οι οποίες δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο. Με άλλα λόγια, μετά την 1η Ιουλίου, όσες ομάδες δεν έχουν εγγραφεί, θα αποβάλλονται από τα πρωταθλήματα των ΕΠΣ. Νόμος, ο οποίος ισχυροποιήθηκε μετά και την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, η οποία δικαίωσε την προσφυγή του Πανδραμαϊκού.

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Την ίδια ώρα στο Πάρκο, επικρατεί αμηχανία, επικρατεί εκνευρισμός. Κάποιοι σύμφωνα με πληροφορίες, συμβουλεύουν τον Τάκη Μπαλτάκο, ενώ ένα χρόνο τώρα άφηναν «ανοιχτές θύρες», να ζητήσει να τοποθετηθεί η FIFA στο επίμαχο θέμα, το οποίο αποτελεί για εκείνη «κόκκινη γραμμή». Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του ilia.news, ο Παναγιώτης Μπαλτάκος, αν και δέχεται έντονες πιέσεις από στελέχη της ΕΠΟ, επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να τηρηθεί η απόφαση του ανωτάτου ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται για άλλη μια φορά μπροστά σε ανυπέρβλητα αδιέξοδα, με το ενδιαφέρον στα μεγάλα ΜΜΕ, να μονοπωλείται από το αν ο Μπαλτάκος θα βρει χώρο στην ΕΠΟ, να παραχωρήσει γραφείο στον Μαρινάκη.

 

Το μήνυμα του Αυγενάκη

Την ίδια ώρα, ο Λευτέρης Αυγενάκης, μέσω facebook, προχώρησε σε ένα μήνυμα το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και αλλάζει καταλυτικά τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδας:

Ας δούμε τι αναφέρει:

«Παρατείνουμε για ένα ακόμα χρόνο, έως και τις 31 Ιουλίου 2023, την επιβολή της κύρωσης της αυτοδίκαιης διαγραφής αθλητικού σωματείου από το Μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, εφόσον έως τότε δεν θα έχει λάβει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και δεν θα έχει εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Διευκολύνουμε τα λίγα πλέον ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν απομείνει προς εγγραφή και τους παρέχουμε επιπλέον χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, χωρίς όμως να αδικούμε και τους νοικοκύρηδες, την συντριπτική πλειονότητα που έσπευσε να τακτοποιηθεί και να είναι νόμιμη (περισσότερα από 5.400 είναι ήδη εγγεγραμμένα και φθάνουν ως και το 94% των ενεργών σωματείων των Ομοσπονδιών). Προσοχή: η ετήσια παράταση δεν αφορά ούτε στο δικαίωμα χρήσης εθνικών ή δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ούτε στο δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες. Αυτά τα δικαιώματα παύουν από την 1η Αυγούστου 2022. Αφορά μόνο στη μη αυτοδίκαιη διαγραφή των ερασιτεχνικών σωματείων από τα μητρώα μελών των οικείων ενώσεων ή των ομοσπονδιών τους για ένα ακόμα έτος. Στόχος, να μπορέσουν όλα τα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας να εγγραφούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, ώστε στη συνέχεια να απολαμβάνουν όλες τις παροχές της Πολιτείας. Δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανένα σωματείο. Αγκαλιάζουμε όλη την αθλητική οικογένεια».

 

Τι προτείνει η ΕΠΣ Δράμας

Λίγο μετά, είχαμε επίσημη επιστολή από την ΕΠΣ Δράμας και τον Πρόεδρο Γιώργο Χατζησαρόγλου, μέλος της Ε.Ε./ΕΠΟ, ο οποίος τοποθετείται πάνω στο θέμα, ζητώντας από τον Λευτέρη Αυγενάκη να δώσει παράταση ενός χρόνου. Η επιστολή, απευθύνεται και προς τους Έλληνες Βουλευτές και τις ΕΠΣ. Να σημειωθεί ότι ενώ ένα σωματείο της ΕΠΣ Δράμας, ο Πανδραμαϊκός, προσέφυγε υπέρ της εφαρμογής του Νόμου Αυγενάκη και δικαιώθηκε αναδρομικά και αφού έληξε το Πρωτάθλημα, ο Νόμος επεκτείνεται τώρα και στα τοπικά πρωταθλήματα. Η ΕΠΣ Δράμας, ζητάει παράταση, εξηγώντας τους λόγους, προτείνοντας να προληφθούν οι μελλοντικές ανάλογες περιπτώσεις οι οποίες θα προκαλέσουν χάος και στα τοπικά πρωταθλήματα. Πλέον, τον λόγο πρέπει να έχουν η Πολιτεία, η ΕΠΟ και οι υπόλοιπες ΕΠΣ.

Η επιστολή της ΕΠΣ Δράμας

«Ο υπουργός Αθλητισμού ανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που αφορά την παράταση της υποχρέωσης διαγραφής από τα μητρώα Ενώσεων και Ομοσπονδιών των σωματείων που δεν έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, μετά την 31-07-2023, αντί της 31-07-2022 (τροποποίηση του άρθρου 30 ν. 4726/ 2020, όπως είχε τροποποιηθεί με το ν.4825/2021,ΦΕΚ Α 157/4.9.2021).

  1. Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, διευκρινίζεται ότι: «Στην παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4726/2020 (Α’ 181) προβλέπεται ότι τα σωματεία, που δεν θα λάβουν την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν θα εγγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 ν. 4714/2020 (Α’ 148) έως την31η.7.2022, διαγράφονται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών και δεν δύνανται να συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες της ένωσης ή της ομοσπονδίας. Με την προτεινόμενη διάταξη μετατίθεται η κατά τα άνω έναρξη της κύρωσης της αυτοδίκαιης διαγραφής των σωματείων από τα μητρώα μελών των ενώσεων ή ομοσπονδιών έως την 31η.7.2023».
  2. Η ακριβής διατύπωση της τροπολογίας είναι: «2. Αθλητικό σωματείο, το οποίο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι ήδη εγγεγραμμένο σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, χωρίς να έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση, μετέχει στην αγωνιστική δραστηριότητα της οικείας ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων, έχοντας τη δυνατότητα να λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και να εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020, το αργότερο έως την 31η.7.2022. Αθλητικό σωματείο που δεν λαμβάνει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγράφεται στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο εντός του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου δεν δύναται να συμμετέχει εφεξής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας και επιπλέον διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας αν δεν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγραφεί στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο έως την 31η.7.2023.»
  3. Η Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. 60330/ 14-02-2022 (Φ.Ε.Κ. Τεύχος B’ 746/18.02.2022) του ίδιου Υφυπουργού Αθλητισμού, που ρυθμίζει τις διαδικασίες εγγραφής στο Μητρώο για το έτος 2022, αναφέρει ρητά, σε σχέση με τα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί ήδη: «Άρθρο 4 Διάρκεια υποβολής, ελέγχου και αξιολόγησης της καταχώρισης στο ηλεκτρονικό μητρώο 1. Η υποβολή, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των αιτήσεων εγγραφής στο ηλεκτρονικό μητρώο για το έτος 2022 διενεργείται σε δύο (2) κύκλους.

α) Ο πρώτος κύκλος υποβολής αιτήσεων εγγραφής εκκινεί από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, ολοκληρώνεται την 15.4.2022.

β) Ο δεύτερος κύκλος υποβολής αιτήσεων εγγραφής εκκινεί την 16.4.2022 και ολοκληρώνεται την 30.9.2022.2. Σωματείο που υπέβαλε οριστική αίτηση εντός των χρονικών ορίων ενός κύκλου, εφόσον η αίτησή του, κατόπιν του διενεργηθέντος ελέγχου, βρέθηκε ελλιπής με αποτέλεσμα τη μη εγγραφή του στο ηλεκτρονικό μητρώο, έχει δικαίωμα συμπλήρωσης – διόρθωσης της αίτησής του, ως προς τα πεδία που δεν έγινε αποδεκτή κατά τον έλεγχο, και υποβολής της εκ νέου (επανυποβολής) για τον πρώτο κύκλο έως 15.6.2022.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων του πρώτου κύκλου ολοκληρώνεται έως 31.7.2022. Για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου, το δικαίωμα συμπλήρωσης – διόρθωσης και επανυποβολής τους λήγει την 30.11.2022. Για τις αιτήσεις υποβολής δίνεται η δυνατότητα έως τριών (3) επανυποβολών συνολικά, ανεξαρτήτως κύκλου και έως 30.11.2022».

Δηλαδή τα μη εγγραφέντα σωματεία, βάσει της απόφασης αυτής, δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για την εγγραφή στο Μητρώο έως την 30-09-2022 και να την διορθώσουν- συμπληρώσουν έως την 30-11-2022.4. Για τα σωματεία που είναι ήδη εγγεγραμμένα στο Μητρώο, προβλέπεται αντίστοιχα ότι: «3. Σωματείο που έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο κατά το έτος 2021 υποχρεούται, για κάθε άθλημα για το οποίο έχει εγγραφεί, να επικαιροποιήσει τα απαιτούμενα στοιχεία έως την 31.7.2022. Η επικαιροποίηση στοιχείων συνιστά νέα αίτηση εγγραφής. Εφόσον η αίτηση επικαιροποίησης της παρούσας παραγράφου βρεθεί ελλιπής, με αποτέλεσμα τη μη επικαιροποίηση της εγγραφής (μη επανεγγραφή) στο ηλεκτρονικό μητρώο για το έτος 2022, το ενδιαφερόμενο αθλητικό σωματείο έχει δικαίωμα διόρθωσης, συμπλήρωσης και επανυποβολής της αιτήσεώς του έως την 30.11.2022. Για τις αιτήσεις της παρούσας δίνεται η δυνατότητα έως τριών (3) επανυποβολών συνολικά. Σε περίπτωση που και μετά τον επανέλεγχο η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, το σωματείο δεν επικαιροποιεί την εγγραφή του και δεν εγγράφεται στο ηλεκτρονικό μητρώο για το έτος 2022 ως προς το άθλημα ή τα αθλήματα για τα οποία δεν πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής. Αθλητικό σωματείο που έχει εγγραφεί στοηλεκτρονικό μητρώο για το έτος 2021 και δεν έχει στο μεταξύ διαγραφεί σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5, θεωρείται έως και την 31.12.2022 εγγεγραμμένο και στο ηλεκτρονικό μητρώο του 2022, εφόσον έχει υποβάλει εμπροθέσμως (έως31.7.2022), σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, αίτηση επικαιροποίησης των στοιχείων του. Μετά από την πάροδο της προθεσμίας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας, το αθλητικό σωματείο διαγράφεται αυτεπαγγέλτως από τοηλεκτρονικό μητρώο, ως προς το άθλημα ή τα αθλήματα για τα οποία παρέλειψε να υποβάλει εμπρόθεσμη αίτηση επικαιροποίησης των στοιχείων του».

Δηλαδή τα σωματεία που είναι ήδη εγγεγραμμένα στον κατάλογο, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση επικαιροποίησης- εγγραφής για το τρέχον έτος έως την 31-07- 2022 και να τη διορθώσουν- συμπληρώσουν έως την 30-11-2022. Πάντως, θα διαγραφούν από το μητρώο, εφόσον υποβάλλουν τη σχετική αίτηση έστω και ελλιπή, όχι πριν την 31-12-2022.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η υποτιθέμενη παράταση που δίδεται με την προς ψήφιση τροπολογία, είναι στην ουσία κενό γράμμα. Τούτο διότι, ενώ δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα στα σωματεία να μη διαγραφούν από τη δύναμη των ενώσεων και ομοσπονδιών πριν την 31-07-2023, στην ουσία, ενώ έχουν ακόμα δικαίωμα να επιδιώξουν την εγγραφήτους, ταυτόχρονα:1.- Στερεί τη δυνατότητα να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα από την 01-08-2022, όσα σωματεία δεν είναι εγγεγραμμένα και παρά ταύτα έχουν δικαίωμα εγγραφής έως την 30-09-2022.2.- Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αξιοπιστία και τέλεση των πρωταθλημάτων κατά την εξέλιξή τους, διότι πολλά σωματεία που είναι σήμερα εγγεγραμμένα στο Μητρώο, ενδέχεται να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επανεγγραφή τους για το τρέχον έτος, οπότε μπορεί να διαγραφούν, είτε την 01-08-2022, όσα δεν κάνουν καθόλου αίτηση, είτε την 01-01-2023, όσα υποβάλλουν αίτηση που δεν θα είναι επιτυχής και δεν θα διορθωθεί έως την 30-11-2022. Στην περίπτωση αυτή, ενώ θα συμμετάσχουν κανονικά στην αρχή των πρωταθλημάτων, στο μέσο αυτών θα πρέπει να αποβληθούν, σύμφωνα με τους ορισμούς της τροπολογίας.3.- Τέλος, υπάρχει ζήτημα για τη δυνατότητα συμμετοχής για τα νεοσύστατα σωματεία, αλλά και για αυτά που έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στα πρωταθλήματα της περιόδου 2021-2022, που πιθανότατα δεν θα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο, αλλά, σύμφωνα μετις παράλληλα ισχύουσες διατάξεις, έχουν ακόμη περιθώριο εγγραφής.Επομένως, εγείρεται τεράστιο ζήτημα για την τέλεση και ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Προτείνεται να επαναφερθεί η ρύθμιση που προέβλεπε το άρθρο 67 ν. 4825/ 2021, ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα τοπικά πρωταθλήματα και να μετατεθεί και η επιβολή αγωνιστικών κυρώσεων, μαζί με την ποινή της διαγραφής από τα μητρώα των ενώσεων, σε όσα σωματεία δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο μητρώο έως την 31-07-2023.

Δράμα, 14 Ιουλίου 2022».

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Λυμπέρης: Απειλεί να αφήσει τους δύο δήμους του Κάμπου… χωρίς νερό!

Την πολιτική του «για όλα φταίνε οι άλλοι» συνέχισε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το …

Η Δημοκρατία έχει καταντήσει Ασυδοσία – Και η εγκληματικότητα στην Ηλεία… καλά κρατεί!

Και η εγκληματικότητα στην Ηλεία… καλά κρατεί! Απ’ όλα είχε το αστυνομικό δελτίο αυτές τις ημέρες. Από επιθέσεις και ληστείες …

Κατέρρευσε… ο μοναδικός παθολόγος του νομού! – Έψαχναν να βρούνε παθολόγο!

Και να που αυτό που φοβόταν και το είχε επισημάνει το «Ilia.news» από την κορύφωση της πανδημίας του COVID, έγινε …

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Κώστας Τζαβάρας

Πληροφορίες του Ilia.news κάνουν λόγο, ότι σοβαρή Πρόταση στον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία κ. …

Συνελήφθησαν δύο άνδρες για ληστεία και κλοπές στην Ηλεία και στην Αχαΐα

Συνελήφθησαν δύο άνδρες για ληστείες και κλοπές στην Ηλεία και στην Αχαΐα Εξιχνιάστηκαν δύο ληστείες σε βάρος γυναικών και (22) …

Ο Δήμος Ήλιδας απειλεί με ποινικές διώξεις για το νερό ενώ έπρεπε να είναι φυλακή όλοι, μελετητές, κατασκευαστές και δήμος… ;

 Η κοροϊδία από τον δήμο Ήλιδας για το νερό συνεχίζεται – Πληρώσαμε σχεδόν 30 εκατομμύρια και νερό δεν έχουμε  ; …

  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Ξεκάθαρος ο Αυγενάκης: «Καμία άλλη παράταση»-Αμηχανία στο Πάρκο-Παράταση ζητάει η ΕΠΣ Δράμας

Ξεκάθαρος ο Αυγενάκης: «Καμία άλλη παράταση»-Αμηχανία στο Πάρκο-Παράταση ζητάει η ΕΠΣ Δράμας

Ξεκάθαρος εμφανίστηκε μέσα από ανάρτησή του στο facebook ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Καμία παράταση για τις ομάδες οι οποίες δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο. Με άλλα λόγια, μετά την 1η Ιουλίου, όσες ομάδες δεν έχουν εγγραφεί, θα αποβάλλονται από τα πρωταθλήματα των ΕΠΣ. Νόμος, ο οποίος ισχυροποιήθηκε μετά και την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, η οποία δικαίωσε την προσφυγή του Πανδραμαϊκού.

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Την ίδια ώρα στο Πάρκο, επικρατεί αμηχανία, επικρατεί εκνευρισμός. Κάποιοι σύμφωνα με πληροφορίες, συμβουλεύουν τον Τάκη Μπαλτάκο, ενώ ένα χρόνο τώρα άφηναν «ανοιχτές θύρες», να ζητήσει να τοποθετηθεί η FIFA στο επίμαχο θέμα, το οποίο αποτελεί για εκείνη «κόκκινη γραμμή». Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του ilia.news, ο Παναγιώτης Μπαλτάκος, αν και δέχεται έντονες πιέσεις από στελέχη της ΕΠΟ, επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να τηρηθεί η απόφαση του ανωτάτου ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται για άλλη μια φορά μπροστά σε ανυπέρβλητα αδιέξοδα, με το ενδιαφέρον στα μεγάλα ΜΜΕ, να μονοπωλείται από το αν ο Μπαλτάκος θα βρει χώρο στην ΕΠΟ, να παραχωρήσει γραφείο στον Μαρινάκη.

 

Το μήνυμα του Αυγενάκη

Την ίδια ώρα, ο Λευτέρης Αυγενάκης, μέσω facebook, προχώρησε σε ένα μήνυμα το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και αλλάζει καταλυτικά τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδας:

Ας δούμε τι αναφέρει:

«Παρατείνουμε για ένα ακόμα χρόνο, έως και τις 31 Ιουλίου 2023, την επιβολή της κύρωσης της αυτοδίκαιης διαγραφής αθλητικού σωματείου από το Μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, εφόσον έως τότε δεν θα έχει λάβει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και δεν θα έχει εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Διευκολύνουμε τα λίγα πλέον ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν απομείνει προς εγγραφή και τους παρέχουμε επιπλέον χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, χωρίς όμως να αδικούμε και τους νοικοκύρηδες, την συντριπτική πλειονότητα που έσπευσε να τακτοποιηθεί και να είναι νόμιμη (περισσότερα από 5.400 είναι ήδη εγγεγραμμένα και φθάνουν ως και το 94% των ενεργών σωματείων των Ομοσπονδιών). Προσοχή: η ετήσια παράταση δεν αφορά ούτε στο δικαίωμα χρήσης εθνικών ή δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ούτε στο δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες. Αυτά τα δικαιώματα παύουν από την 1η Αυγούστου 2022. Αφορά μόνο στη μη αυτοδίκαιη διαγραφή των ερασιτεχνικών σωματείων από τα μητρώα μελών των οικείων ενώσεων ή των ομοσπονδιών τους για ένα ακόμα έτος. Στόχος, να μπορέσουν όλα τα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας να εγγραφούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, ώστε στη συνέχεια να απολαμβάνουν όλες τις παροχές της Πολιτείας. Δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανένα σωματείο. Αγκαλιάζουμε όλη την αθλητική οικογένεια».

 

Τι προτείνει η ΕΠΣ Δράμας

Λίγο μετά, είχαμε επίσημη επιστολή από την ΕΠΣ Δράμας και τον Πρόεδρο Γιώργο Χατζησαρόγλου, μέλος της Ε.Ε./ΕΠΟ, ο οποίος τοποθετείται πάνω στο θέμα, ζητώντας από τον Λευτέρη Αυγενάκη να δώσει παράταση ενός χρόνου. Η επιστολή, απευθύνεται και προς τους Έλληνες Βουλευτές και τις ΕΠΣ. Να σημειωθεί ότι ενώ ένα σωματείο της ΕΠΣ Δράμας, ο Πανδραμαϊκός, προσέφυγε υπέρ της εφαρμογής του Νόμου Αυγενάκη και δικαιώθηκε αναδρομικά και αφού έληξε το Πρωτάθλημα, ο Νόμος επεκτείνεται τώρα και στα τοπικά πρωταθλήματα. Η ΕΠΣ Δράμας, ζητάει παράταση, εξηγώντας τους λόγους, προτείνοντας να προληφθούν οι μελλοντικές ανάλογες περιπτώσεις οι οποίες θα προκαλέσουν χάος και στα τοπικά πρωταθλήματα. Πλέον, τον λόγο πρέπει να έχουν η Πολιτεία, η ΕΠΟ και οι υπόλοιπες ΕΠΣ.

Η επιστολή της ΕΠΣ Δράμας

«Ο υπουργός Αθλητισμού ανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που αφορά την παράταση της υποχρέωσης διαγραφής από τα μητρώα Ενώσεων και Ομοσπονδιών των σωματείων που δεν έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, μετά την 31-07-2023, αντί της 31-07-2022 (τροποποίηση του άρθρου 30 ν. 4726/ 2020, όπως είχε τροποποιηθεί με το ν.4825/2021,ΦΕΚ Α 157/4.9.2021).

  1. Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, διευκρινίζεται ότι: «Στην παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4726/2020 (Α’ 181) προβλέπεται ότι τα σωματεία, που δεν θα λάβουν την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν θα εγγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 ν. 4714/2020 (Α’ 148) έως την31η.7.2022, διαγράφονται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών και δεν δύνανται να συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες της ένωσης ή της ομοσπονδίας. Με την προτεινόμενη διάταξη μετατίθεται η κατά τα άνω έναρξη της κύρωσης της αυτοδίκαιης διαγραφής των σωματείων από τα μητρώα μελών των ενώσεων ή ομοσπονδιών έως την 31η.7.2023».
  2. Η ακριβής διατύπωση της τροπολογίας είναι: «2. Αθλητικό σωματείο, το οποίο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι ήδη εγγεγραμμένο σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, χωρίς να έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση, μετέχει στην αγωνιστική δραστηριότητα της οικείας ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων, έχοντας τη δυνατότητα να λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και να εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020, το αργότερο έως την 31η.7.2022. Αθλητικό σωματείο που δεν λαμβάνει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγράφεται στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο εντός του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου δεν δύναται να συμμετέχει εφεξής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας και επιπλέον διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας αν δεν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγραφεί στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο έως την 31η.7.2023.»
  3. Η Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. 60330/ 14-02-2022 (Φ.Ε.Κ. Τεύχος B’ 746/18.02.2022) του ίδιου Υφυπουργού Αθλητισμού, που ρυθμίζει τις διαδικασίες εγγραφής στο Μητρώο για το έτος 2022, αναφέρει ρητά, σε σχέση με τα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί ήδη: «Άρθρο 4 Διάρκεια υποβολής, ελέγχου και αξιολόγησης της καταχώρισης στο ηλεκτρονικό μητρώο 1. Η υποβολή, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των αιτήσεων εγγραφής στο ηλεκτρονικό μητρώο για το έτος 2022 διενεργείται σε δύο (2) κύκλους.

α) Ο πρώτος κύκλος υποβολής αιτήσεων εγγραφής εκκινεί από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, ολοκληρώνεται την 15.4.2022.

β) Ο δεύτερος κύκλος υποβολής αιτήσεων εγγραφής εκκινεί την 16.4.2022 και ολοκληρώνεται την 30.9.2022.2. Σωματείο που υπέβαλε οριστική αίτηση εντός των χρονικών ορίων ενός κύκλου, εφόσον η αίτησή του, κατόπιν του διενεργηθέντος ελέγχου, βρέθηκε ελλιπής με αποτέλεσμα τη μη εγγραφή του στο ηλεκτρονικό μητρώο, έχει δικαίωμα συμπλήρωσης – διόρθωσης της αίτησής του, ως προς τα πεδία που δεν έγινε αποδεκτή κατά τον έλεγχο, και υποβολής της εκ νέου (επανυποβολής) για τον πρώτο κύκλο έως 15.6.2022.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων του πρώτου κύκλου ολοκληρώνεται έως 31.7.2022. Για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου, το δικαίωμα συμπλήρωσης – διόρθωσης και επανυποβολής τους λήγει την 30.11.2022. Για τις αιτήσεις υποβολής δίνεται η δυνατότητα έως τριών (3) επανυποβολών συνολικά, ανεξαρτήτως κύκλου και έως 30.11.2022».

Δηλαδή τα μη εγγραφέντα σωματεία, βάσει της απόφασης αυτής, δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για την εγγραφή στο Μητρώο έως την 30-09-2022 και να την διορθώσουν- συμπληρώσουν έως την 30-11-2022.4. Για τα σωματεία που είναι ήδη εγγεγραμμένα στο Μητρώο, προβλέπεται αντίστοιχα ότι: «3. Σωματείο που έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο κατά το έτος 2021 υποχρεούται, για κάθε άθλημα για το οποίο έχει εγγραφεί, να επικαιροποιήσει τα απαιτούμενα στοιχεία έως την 31.7.2022. Η επικαιροποίηση στοιχείων συνιστά νέα αίτηση εγγραφής. Εφόσον η αίτηση επικαιροποίησης της παρούσας παραγράφου βρεθεί ελλιπής, με αποτέλεσμα τη μη επικαιροποίηση της εγγραφής (μη επανεγγραφή) στο ηλεκτρονικό μητρώο για το έτος 2022, το ενδιαφερόμενο αθλητικό σωματείο έχει δικαίωμα διόρθωσης, συμπλήρωσης και επανυποβολής της αιτήσεώς του έως την 30.11.2022. Για τις αιτήσεις της παρούσας δίνεται η δυνατότητα έως τριών (3) επανυποβολών συνολικά. Σε περίπτωση που και μετά τον επανέλεγχο η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, το σωματείο δεν επικαιροποιεί την εγγραφή του και δεν εγγράφεται στο ηλεκτρονικό μητρώο για το έτος 2022 ως προς το άθλημα ή τα αθλήματα για τα οποία δεν πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής. Αθλητικό σωματείο που έχει εγγραφεί στοηλεκτρονικό μητρώο για το έτος 2021 και δεν έχει στο μεταξύ διαγραφεί σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5, θεωρείται έως και την 31.12.2022 εγγεγραμμένο και στο ηλεκτρονικό μητρώο του 2022, εφόσον έχει υποβάλει εμπροθέσμως (έως31.7.2022), σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, αίτηση επικαιροποίησης των στοιχείων του. Μετά από την πάροδο της προθεσμίας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας, το αθλητικό σωματείο διαγράφεται αυτεπαγγέλτως από τοηλεκτρονικό μητρώο, ως προς το άθλημα ή τα αθλήματα για τα οποία παρέλειψε να υποβάλει εμπρόθεσμη αίτηση επικαιροποίησης των στοιχείων του».

Δηλαδή τα σωματεία που είναι ήδη εγγεγραμμένα στον κατάλογο, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση επικαιροποίησης- εγγραφής για το τρέχον έτος έως την 31-07- 2022 και να τη διορθώσουν- συμπληρώσουν έως την 30-11-2022. Πάντως, θα διαγραφούν από το μητρώο, εφόσον υποβάλλουν τη σχετική αίτηση έστω και ελλιπή, όχι πριν την 31-12-2022.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η υποτιθέμενη παράταση που δίδεται με την προς ψήφιση τροπολογία, είναι στην ουσία κενό γράμμα. Τούτο διότι, ενώ δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα στα σωματεία να μη διαγραφούν από τη δύναμη των ενώσεων και ομοσπονδιών πριν την 31-07-2023, στην ουσία, ενώ έχουν ακόμα δικαίωμα να επιδιώξουν την εγγραφήτους, ταυτόχρονα:1.- Στερεί τη δυνατότητα να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα από την 01-08-2022, όσα σωματεία δεν είναι εγγεγραμμένα και παρά ταύτα έχουν δικαίωμα εγγραφής έως την 30-09-2022.2.- Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αξιοπιστία και τέλεση των πρωταθλημάτων κατά την εξέλιξή τους, διότι πολλά σωματεία που είναι σήμερα εγγεγραμμένα στο Μητρώο, ενδέχεται να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επανεγγραφή τους για το τρέχον έτος, οπότε μπορεί να διαγραφούν, είτε την 01-08-2022, όσα δεν κάνουν καθόλου αίτηση, είτε την 01-01-2023, όσα υποβάλλουν αίτηση που δεν θα είναι επιτυχής και δεν θα διορθωθεί έως την 30-11-2022. Στην περίπτωση αυτή, ενώ θα συμμετάσχουν κανονικά στην αρχή των πρωταθλημάτων, στο μέσο αυτών θα πρέπει να αποβληθούν, σύμφωνα με τους ορισμούς της τροπολογίας.3.- Τέλος, υπάρχει ζήτημα για τη δυνατότητα συμμετοχής για τα νεοσύστατα σωματεία, αλλά και για αυτά που έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στα πρωταθλήματα της περιόδου 2021-2022, που πιθανότατα δεν θα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο, αλλά, σύμφωνα μετις παράλληλα ισχύουσες διατάξεις, έχουν ακόμη περιθώριο εγγραφής.Επομένως, εγείρεται τεράστιο ζήτημα για την τέλεση και ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Προτείνεται να επαναφερθεί η ρύθμιση που προέβλεπε το άρθρο 67 ν. 4825/ 2021, ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα τοπικά πρωταθλήματα και να μετατεθεί και η επιβολή αγωνιστικών κυρώσεων, μαζί με την ποινή της διαγραφής από τα μητρώα των ενώσεων, σε όσα σωματεία δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο μητρώο έως την 31-07-2023.

Δράμα, 14 Ιουλίου 2022».

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Λυμπέρης: Απειλεί να αφήσει τους δύο δήμους του Κάμπου… χωρίς νερό!

Την πολιτική του «για όλα φταίνε οι άλλοι» συνέχισε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το …

Η Δημοκρατία έχει καταντήσει Ασυδοσία – Και η εγκληματικότητα στην Ηλεία… καλά κρατεί!

Και η εγκληματικότητα στην Ηλεία… καλά κρατεί! Απ’ όλα είχε το αστυνομικό δελτίο αυτές τις ημέρες. Από επιθέσεις και ληστείες …

Κατέρρευσε… ο μοναδικός παθολόγος του νομού! – Έψαχναν να βρούνε παθολόγο!

Και να που αυτό που φοβόταν και το είχε επισημάνει το «Ilia.news» από την κορύφωση της πανδημίας του COVID, έγινε …

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Κώστας Τζαβάρας

Πληροφορίες του Ilia.news κάνουν λόγο, ότι σοβαρή Πρόταση στον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία κ. …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων