• ΗΛΕΙΑ
  • Ξεκινά η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή

Ξεκινά η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή

 

Αύριο (Σάββατο) η Τελετή Έναρξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Θα τιμηθούν άνθρωποι που στήριξαν την καθιέρωσή του

 

Το δικό μας δάσος δεν το κρύβει ο ουρανός.

Δεν περνούν από δω ξυλοκόποι.

Μανώλης Αναγνωστάκης

Ιδιαίτερο χαρακτήρα θα έχει η Τελετή Έναρξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και Παιδιά και Νέους, αύριο στις 20.00, στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο. Εκεί που πριν από δύο δεκαετίες άρχισε το τολμηρό αυτό ταξίδι στον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, κάνοντας τα παιδιά της Ηλείας κοινωνούς της έκφρασης και του διαλόγου μέσα από εικόνες, της δημιουργικότητας χωρίς όρια και διακρίσεις, μέσα από την επαφή με κινηματογραφικά έργα από ολόκληρο τον κόσμο. Έχοντας κάνει σε αυτά τα χρόνια βήματα, άλματα και υπερβάσεις, το Φεστιβάλ Ολυμπίας καθιερώθηκε ως το κορυφαίο του είδους του, ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και έγινε σημείο συνάντησης και κοινής δράσης παιδιών και νέων που ο διαφορετικός τρόπος ζωής, η κουλτούρα τους, η γλώσσα, βρήκαν κοινό «οδηγό» ώστε αυτός ο τόπος, «ο μικρός, ο μέγας» να αποτελεί πλέον ένα ορόσημο αναφοράς της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης, μέσα από την 7η Τέχνη.

Η τελετή έναρξης είναι η απαρχή μιας μεγάλης και πολυδιάστατης γιορτής, με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Άλλωστε σε αυτά, όπως υπογραμμίζει και στον χαιρετισμό του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου, οφείλονται οι επιτυχίες του Φεστιβάλ, που με το αλάθητο ένστικτό τους κατάλαβαν από την πρώτη χρονιά, ότι ήταν το δικό τους Φεστιβάλ.

Στην 20χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ είχε την τύχη να υποστηριχθεί και από κάποιους ανθρώπους που, μέσα από τους ανοιχτούς τους ορίζοντες, διαισθάνθηκαν και προσέγγισαν την φιλοσοφία των εμπνευστών του, του Δημήτρη Σπύρου, του Νίκου Θεοδοσίου και του Χρήστου Κωνσταντόπουλου, των εκπαιδευτικών, των εθελοντών του, των πολιτών του Πύργου και της Ηλείας, που αποτέλεσαν με την στάση και την δράση τους βασικούς δορυφόρους της δυναμικής του. Αυτούς τους ανθρώπους τιμά φέτος το Φεστιβάλ στην τελετή έναρξης. Τους πρώην προέδρους του Φεστιβάλ Θανάση Ράλλη, Τάκη Δημητρουλόπουλο, Λάμπη Καφύρα και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάνο Ευστρατιάδη και Κώστα Βρεττάκο καθώς και τον Felix Vanginderhuysen, γραμματέας ECFA από το Βέλγιο, έναν άνθρωπο που έχει στηρίξει το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα.

«Πριν από 20 χρόνια δεν ξεκίνησε απλώς ένα φεστιβάλ, δημιουργήθηκε μια οικογένεια»

Ο Felix Vanginderhuysen λόγω του διοικητικού συμβουλίου της ECFA στην Πολωνία δεν θα μπορέσει να παραστεί στην σημερινή τελετή, ωστόσο θα είναι κοντά μας από την Τετάρτη. Ο ίδιος, στο μήνυμά του, χαρακτηρίζει την καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ ήταν να πει “ναι”, όταν τη δεκαετία του ’90 τον προσέγγισε ο Δημήτρης ζητώντας του να τον βοηθήσει στο ξεκίνημα ενός νέου φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα. «Η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ολυμπίας ήταν αλησμόνητη κι υπέροχη. Δεν είχα ξαναβρεθεί σε φεστιβάλ τόσο ζεστό και εμπνευσμένο. Αυτή η ξεχωριστή ατμόσφαιρα διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Πολλοί, αφού επισκέφτηκαν τον Πύργο, έχουν επιβεβαιώσει ότι το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνιέται. Φυσικά γνωρίζω ότι αυτά τα 20 χρόνια ήταν γεμάτα δυσκολίες κι εμπόδια. Πολλές φορές η διοργάνωση του φεστιβάλ ήταν μια μάχη επιβίωσης. Μια χρονιά τα προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα, αλλά σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι κρίσεις επιλύθηκαν με την απίστευτη και πολλές φορές εθελοντική βοήθεια και προσπάθεια πολλών φίλων και συγγενών. Μπορώ λοιπόν να πω ότι εδώ πριν από 20 χρόνια δεν ξεκίνησε απλώς ένα φεστιβάλ, αλλά δημιουργήθηκε μια οικογένεια. Σήμερα είμαι περήφανος και είναι τιμή μου που ανήκω στην οικογένεια του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Αγαπητέ Δημήτρη, όταν ξεκίνησαν όλα αυτά κι οι δυο ήμασταν νέοι. Τώρα τα μαλλιά μας άσπρισαν, αλλά είμαστε ακόμη νέοι στην ψυχή. Εύχομαι τα καλύτερα γι’ αυτή την επετειακή διοργάνωση και για τις επόμενες είκοσι! Γεια μας και είμαι στο δρόμο. Μη σταματήστε τη γιορτή!»

Δημήτρης Σπύρου: «Τις επιτυχίες του το Φεστιβάλ τις οφείλει κυρίως στα ίδια τα παιδιά»

«Είκοσι χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Πώς να τολμήσεις να επιχειρήσεις ένα μικρό απολογισμό; Αν πεις ότι στο 1ο Φεστιβάλ είχαμε 3.500 θεατές, ενώ στο 19ο είχαμε 29.500, αν πεις ότι στο 1ο Φεστιβάλ είχαμε προβολές σε δυο αίθουσες, ενώ στο 19ο σε 16, αν πεις ότι στο 1ο Φεστιβάλ είχαμε δυο παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ στο 19ο εκτοξεύτηκαν στις 85, αν πεις ότι στο πρώτο Φεστιβάλ είχαμε 12 επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ στο 19ο είχαμε 120,  με αυτούς τους αριθμούς γίνεται βέβαια φανερό ότι το Φεστιβάλ παρουσίασε μέσα σ’ αυτά τα 20 χρόνια μια εκρηκτική ανάπτυξη.

Αλλά δεν είναι όλα τα μεγέθη μετρήσιμα. Και κυρίως μέσα σ’ αυτά –τα μη μετρίσιμα μεγέθη – κρύβεται η βαθύτερη ουσία ενός φεστιβάλ, που πρωτίστως ενδιαφέρεται να διδάξει ήθος και  δευτερευόντως να αποκαλύψει στα παιδιά τη μαγεία του κινηματογράφου και να τα εκπαιδεύσει στη δημιουργική χρήση των νέων μέσων.

Πώς να μετρήσεις τα χιλιάδες παράθυρα στον κόσμο που άνοιξε στα έκπληκτα μάτια των παιδιών αυτό το Φεστιβάλ; Πώς να μετρήσεις τη λαχτάρα με την οποία παρακολουθούν τις προβολές, τον ενθουσιασμό για τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια, την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης, την κοινωνικοποίησή τους συνεργαζόμενα με συνομηλίκους τους από ξένες χώρες, την αυτενέργειά τους για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος που εμφανίζεται;

Κι εμείς οι διοργανωτές πώς να μετρήσουμε την αγάπη με την οποία μας περιβάλλουν, τη ζωντάνια με την οποία μας τροφοδοτούν, τις πρωτότυπες ιδέες με τις οποίες μας κατακλύζουν;

Ναι, θα το πω: 20 χρόνια δεν δημιουργήθηκε από τα παιδιά το παραμικρό πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα από παιδιά και εφήβους, που είναι γεμάτα ενέργεια. Από χιλιάδες παιδιά που συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις και όλες τις δομές του Φεστιβάλ!

Είχε δίκιο ο βραβευμένος με Όσκαρ Δανός σκηνοθέτης Γκάμπριελ Άξελ, που ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή των παιδιών στο Φεστιβάλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Στοιχηματίζω όλα μου τα υπάρχοντα, ότι κανένα από τα παιδιά που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, δεν πρόκειται ποτέ σ’ όλη του τη ζωή να γίνει κακοποιός!».

Κι ο αγαπημένος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, δήλωσε στην τελετή λήξης του 1ου Φεστιβάλ: «Εδώ συντελείται ένα θαύμα!».

Λόγω της επετειακής φετινής χρονιάς, μας έχουν κάνει την ερώτηση αρκετοί δημοσιογράφοι: «Μιλήστε μας και για τις δυσκολίες που συναντήσατε αυτά τα 20 χρόνια».

Τι νόημα όμως έχει να απαριθμούμε τις δυσκολίες; Ο ίδιος ο κινηματογράφος, δεν είναι παρά οι δυσκολίες του ήρωα ή των ηρώων να φτάσει στον στόχο του. Και φτάνοντας στο στόχο να νοιώσει κι ο ταυτισμένος μαζί του θεατής τη λύτρωση. Ταυτισμένα με το Φεστιβάλ είναι και τα χιλιάδες παιδιά. Λύτρωση γι’ αυτά είναι η απρόσκοπτη διεξαγωγή του, με ήλιο ή με βροχές, πιο εύκολα ή πιο δύσκολα.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου και κυρίως το Χρήστο Κωνσταντόπουλο και το Νίκο Θεοδοσίου. Τους εκατοντάδες εθελοντές. Τους εκπαιδευτικούς. Τους πολίτες του Πύργου και της Ηλείας. Τους προέδρους του Φεστιβάλ Θανάση Ράλλη, Τάκη Δημητρουλόπουλο, Λάμπη Καφύρα και Γιώργο Γεωργιόπουλο. Τους Δημάρχους Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο και Γαβρίλη Λιατσή. Τιμάμε επίσης τη μνήμη του Γιώργη Δημητρακόπουλου.

Αλλά θα κλείσω το χαιρετισμό μου δηλώνοντας, πως τις επιτυχίες του το Φεστιβάλ τις οφείλει κυρίως στα ίδια τα παιδιά. Με το αλάθητο ένστικτό τους κατάλαβαν από την πρώτη χρονιά, ότι ήταν το δικό τους Φεστιβάλ.

Εκφράστηκε με μοναδικό τρόπο σε ένα κείμενο στην εφημερίδα Ζιζάνιο, στο 1ο Φεστιβάλ, της μαθήτριας λυκείου τότε και γιατρού σήμερα Γιώτας Μπέλμπα.

«Μια παιδική φωνή περπατά και χαράζει ευτυχισμένα μονοπάτια μέσα στη γαληνεμένη πόλη. Θα είναι ωραίο, θα δείτε που θα είναι ωραίο! Γυρίζει και κοιτά τον ήλιο και υψώνει τη φωνή της για να την ακούσουν όλοι. Θάναι ένα ταξίδι σαν κανένα άλλο. Με παρέα όλου του κόσμου τους ανθρώπους και προορισμό το αύριο. Θα μας φέρει πιο κοντά στο αύριο, πιο κοντά στους ανθρώπους, ποιο κοντά στη ζωή. Το κορίτσι συνεχίζει να φωνάζει τα ίδια λόγια, με την ίδια αγωνιώδη φωνή, με τον ίδιο σπαρακτικό οίστρο. Πιο κοντά, πιο κοντά, πιστέψτε με! Αργά – αργά η επιτυχία και το γέλιο που βγαίνουν από εκείνη τη μοναχική φωνή δυναμώνουν, ενώνονται με άλλες φωνές, γίνονται τραγούδι και μελωδία. Γεμίζουν νότες τη γαληνεμένη πόλη, την ξαγρυπνούν, την αναστατώνουν γλυκά, σπέρνουν τη βροχή στο διψασμένο χώμα. Κι εκείνο το ταξίδι στο άγνωστο, στις πιο λεπτές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής αρχίζει. Όλα τα παιδιά τώρα το φωνάζουν και το νοιώθουν. Θα είναι καλό! Αυτό το κινηματογραφικό όνειρο αξίζει».

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους «Καλό 20ο Φεστιβάλ!» »

 

Οι String Demons με  πολύ ρυθμό, τρέλα και φυσικά… έγχορδα!

Με διασκευές που ξεκινούν από τον Bach, τον Vivaldi, τον Χατζιδάκι και φτάνουν στον Βαμβακάρη, στον Τσιτσάνη, στους Iron Maiden, στους Queen, ακόμη και στην εκκλησιαστική μουσική, οι δαίμονες της χορδής, οι String Demons, θα μας παρασύρουν στο μοναδικό  μουσικό τους ταξίδι, στην επετειακή τελετή έναρξης. Με μοναδικό τρόπο θα συμφιλιώσουν την κλασική μουσική με το Heavy Metal και την παραδοσιακή/λαϊκή  με το Rock.

Τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη θα είναι μαζί μας αύριο, με τα βιολιά τους, τα βιολοντσέλα τους, με ρυθμό, τρέλα, κρουστά, τύμπανα και την δημιουργική τους… τρέλα και θα μας παρουσιάσουν στην δική τους προσέγγιση, κάνοντας την κλασική μουσική πιο “λαϊκή” και τη λαϊκή μουσική πιο “κλασική” αλλά και δείγματα από δικές τους συνθέσεις οργανικής μουσικής, που τους έχουν κάνει να ξεχωρίσουν στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Την παρουσίαση της Τελετής θα κάνουν η δημοσιογράφος Δήμητρα Ακριώτου και η Γεσθημανή Ρουμπάνη, πρώην Ζιζάνιο και αρχιτέκτονας σήμερα, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

Στέγαστρο στο προαύλιο του Απόλλωνα

Φέτος, στον κήπο του θεάτρου «Απόλλων» έχει τοποθετηθεί στέγαστρο, ώστε οι φίλοι του Φεστιβάλ να μπορούν και από εκεί να παρακολουθήσουν σε ταυτόχρονη προβολή την Τελετή, σε εξωτερική οθόνη. Με αυτό τον τρόπο, να αντιμετωπιστούν και προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιθανή βροχή.

 

 

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Εκτός από τα κίνητρα για Γιατρούς η Αμαλιάδα – Μόνο Ανδρίτσαινα και Πύργο!

 ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕ «Ο ΠΟΥΘΕΝΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΑ LIDL»… ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ   Υπουργείο Υγείας: …

Σκάνδαλο σε μέρες κρίσης – Άσκοπη Εκδρομή με τα χρήματα του δημότη!!!

ΑΠΟΒΑΣΗ ΗΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ – ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ Το διαβάσαμε και αυτό!! Πληθωρική αντιπροσωπεία  Ηλείων, κυρίως από τον Πύργο. Ακατανόητο …

Άλλη μια ήττα για την Ηλεία από το υφυπουργό από τα Lidl

Σχολή Αστυφυλάκων στο Μουζάκι Καρδίτσας… Η Ηλεία… και πάλι στα αζήτητα! Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων έφτιαξε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη …

TURBOMED SA: 2η Πανελλήνια Έκθεση Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων

Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, η 2η Πανελλήνια Έκθεση Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων, που διοργανώνεται από την εταιρεία TURBOMED SA, …

Δήμος Πύργου: Προβολή με… χοντρομενούδελο!!!

Μόνο σαν φάρσα ή έστω σαν αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί η συμμετοχή του Δήμου Πύργου στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής …

Συνελήφθη άνδρας στον Πύργο για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν (320) γραμμάρια ημίχλωρα τμήματα δενδρυλλίου  κάνναβης και ένα φυτό κάνναβης Συνελήφθη, Τρίτη 10/9/2024  το μεσημέρι,  στον Πύργο, από αστυνομικούς …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Ξεκινά η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή

Ξεκινά η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή

 

Αύριο (Σάββατο) η Τελετή Έναρξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Θα τιμηθούν άνθρωποι που στήριξαν την καθιέρωσή του

 

Το δικό μας δάσος δεν το κρύβει ο ουρανός.

Δεν περνούν από δω ξυλοκόποι.

Μανώλης Αναγνωστάκης

Ιδιαίτερο χαρακτήρα θα έχει η Τελετή Έναρξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και Παιδιά και Νέους, αύριο στις 20.00, στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο. Εκεί που πριν από δύο δεκαετίες άρχισε το τολμηρό αυτό ταξίδι στον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, κάνοντας τα παιδιά της Ηλείας κοινωνούς της έκφρασης και του διαλόγου μέσα από εικόνες, της δημιουργικότητας χωρίς όρια και διακρίσεις, μέσα από την επαφή με κινηματογραφικά έργα από ολόκληρο τον κόσμο. Έχοντας κάνει σε αυτά τα χρόνια βήματα, άλματα και υπερβάσεις, το Φεστιβάλ Ολυμπίας καθιερώθηκε ως το κορυφαίο του είδους του, ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και έγινε σημείο συνάντησης και κοινής δράσης παιδιών και νέων που ο διαφορετικός τρόπος ζωής, η κουλτούρα τους, η γλώσσα, βρήκαν κοινό «οδηγό» ώστε αυτός ο τόπος, «ο μικρός, ο μέγας» να αποτελεί πλέον ένα ορόσημο αναφοράς της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης, μέσα από την 7η Τέχνη.

Η τελετή έναρξης είναι η απαρχή μιας μεγάλης και πολυδιάστατης γιορτής, με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Άλλωστε σε αυτά, όπως υπογραμμίζει και στον χαιρετισμό του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου, οφείλονται οι επιτυχίες του Φεστιβάλ, που με το αλάθητο ένστικτό τους κατάλαβαν από την πρώτη χρονιά, ότι ήταν το δικό τους Φεστιβάλ.

Στην 20χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ είχε την τύχη να υποστηριχθεί και από κάποιους ανθρώπους που, μέσα από τους ανοιχτούς τους ορίζοντες, διαισθάνθηκαν και προσέγγισαν την φιλοσοφία των εμπνευστών του, του Δημήτρη Σπύρου, του Νίκου Θεοδοσίου και του Χρήστου Κωνσταντόπουλου, των εκπαιδευτικών, των εθελοντών του, των πολιτών του Πύργου και της Ηλείας, που αποτέλεσαν με την στάση και την δράση τους βασικούς δορυφόρους της δυναμικής του. Αυτούς τους ανθρώπους τιμά φέτος το Φεστιβάλ στην τελετή έναρξης. Τους πρώην προέδρους του Φεστιβάλ Θανάση Ράλλη, Τάκη Δημητρουλόπουλο, Λάμπη Καφύρα και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάνο Ευστρατιάδη και Κώστα Βρεττάκο καθώς και τον Felix Vanginderhuysen, γραμματέας ECFA από το Βέλγιο, έναν άνθρωπο που έχει στηρίξει το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα.

«Πριν από 20 χρόνια δεν ξεκίνησε απλώς ένα φεστιβάλ, δημιουργήθηκε μια οικογένεια»

Ο Felix Vanginderhuysen λόγω του διοικητικού συμβουλίου της ECFA στην Πολωνία δεν θα μπορέσει να παραστεί στην σημερινή τελετή, ωστόσο θα είναι κοντά μας από την Τετάρτη. Ο ίδιος, στο μήνυμά του, χαρακτηρίζει την καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ ήταν να πει “ναι”, όταν τη δεκαετία του ’90 τον προσέγγισε ο Δημήτρης ζητώντας του να τον βοηθήσει στο ξεκίνημα ενός νέου φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα. «Η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ολυμπίας ήταν αλησμόνητη κι υπέροχη. Δεν είχα ξαναβρεθεί σε φεστιβάλ τόσο ζεστό και εμπνευσμένο. Αυτή η ξεχωριστή ατμόσφαιρα διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Πολλοί, αφού επισκέφτηκαν τον Πύργο, έχουν επιβεβαιώσει ότι το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνιέται. Φυσικά γνωρίζω ότι αυτά τα 20 χρόνια ήταν γεμάτα δυσκολίες κι εμπόδια. Πολλές φορές η διοργάνωση του φεστιβάλ ήταν μια μάχη επιβίωσης. Μια χρονιά τα προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα, αλλά σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι κρίσεις επιλύθηκαν με την απίστευτη και πολλές φορές εθελοντική βοήθεια και προσπάθεια πολλών φίλων και συγγενών. Μπορώ λοιπόν να πω ότι εδώ πριν από 20 χρόνια δεν ξεκίνησε απλώς ένα φεστιβάλ, αλλά δημιουργήθηκε μια οικογένεια. Σήμερα είμαι περήφανος και είναι τιμή μου που ανήκω στην οικογένεια του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Αγαπητέ Δημήτρη, όταν ξεκίνησαν όλα αυτά κι οι δυο ήμασταν νέοι. Τώρα τα μαλλιά μας άσπρισαν, αλλά είμαστε ακόμη νέοι στην ψυχή. Εύχομαι τα καλύτερα γι’ αυτή την επετειακή διοργάνωση και για τις επόμενες είκοσι! Γεια μας και είμαι στο δρόμο. Μη σταματήστε τη γιορτή!»

Δημήτρης Σπύρου: «Τις επιτυχίες του το Φεστιβάλ τις οφείλει κυρίως στα ίδια τα παιδιά»

«Είκοσι χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Πώς να τολμήσεις να επιχειρήσεις ένα μικρό απολογισμό; Αν πεις ότι στο 1ο Φεστιβάλ είχαμε 3.500 θεατές, ενώ στο 19ο είχαμε 29.500, αν πεις ότι στο 1ο Φεστιβάλ είχαμε προβολές σε δυο αίθουσες, ενώ στο 19ο σε 16, αν πεις ότι στο 1ο Φεστιβάλ είχαμε δυο παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ στο 19ο εκτοξεύτηκαν στις 85, αν πεις ότι στο πρώτο Φεστιβάλ είχαμε 12 επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ στο 19ο είχαμε 120,  με αυτούς τους αριθμούς γίνεται βέβαια φανερό ότι το Φεστιβάλ παρουσίασε μέσα σ’ αυτά τα 20 χρόνια μια εκρηκτική ανάπτυξη.

Αλλά δεν είναι όλα τα μεγέθη μετρήσιμα. Και κυρίως μέσα σ’ αυτά –τα μη μετρίσιμα μεγέθη – κρύβεται η βαθύτερη ουσία ενός φεστιβάλ, που πρωτίστως ενδιαφέρεται να διδάξει ήθος και  δευτερευόντως να αποκαλύψει στα παιδιά τη μαγεία του κινηματογράφου και να τα εκπαιδεύσει στη δημιουργική χρήση των νέων μέσων.

Πώς να μετρήσεις τα χιλιάδες παράθυρα στον κόσμο που άνοιξε στα έκπληκτα μάτια των παιδιών αυτό το Φεστιβάλ; Πώς να μετρήσεις τη λαχτάρα με την οποία παρακολουθούν τις προβολές, τον ενθουσιασμό για τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια, την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης, την κοινωνικοποίησή τους συνεργαζόμενα με συνομηλίκους τους από ξένες χώρες, την αυτενέργειά τους για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος που εμφανίζεται;

Κι εμείς οι διοργανωτές πώς να μετρήσουμε την αγάπη με την οποία μας περιβάλλουν, τη ζωντάνια με την οποία μας τροφοδοτούν, τις πρωτότυπες ιδέες με τις οποίες μας κατακλύζουν;

Ναι, θα το πω: 20 χρόνια δεν δημιουργήθηκε από τα παιδιά το παραμικρό πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα από παιδιά και εφήβους, που είναι γεμάτα ενέργεια. Από χιλιάδες παιδιά που συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις και όλες τις δομές του Φεστιβάλ!

Είχε δίκιο ο βραβευμένος με Όσκαρ Δανός σκηνοθέτης Γκάμπριελ Άξελ, που ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή των παιδιών στο Φεστιβάλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Στοιχηματίζω όλα μου τα υπάρχοντα, ότι κανένα από τα παιδιά που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, δεν πρόκειται ποτέ σ’ όλη του τη ζωή να γίνει κακοποιός!».

Κι ο αγαπημένος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, δήλωσε στην τελετή λήξης του 1ου Φεστιβάλ: «Εδώ συντελείται ένα θαύμα!».

Λόγω της επετειακής φετινής χρονιάς, μας έχουν κάνει την ερώτηση αρκετοί δημοσιογράφοι: «Μιλήστε μας και για τις δυσκολίες που συναντήσατε αυτά τα 20 χρόνια».

Τι νόημα όμως έχει να απαριθμούμε τις δυσκολίες; Ο ίδιος ο κινηματογράφος, δεν είναι παρά οι δυσκολίες του ήρωα ή των ηρώων να φτάσει στον στόχο του. Και φτάνοντας στο στόχο να νοιώσει κι ο ταυτισμένος μαζί του θεατής τη λύτρωση. Ταυτισμένα με το Φεστιβάλ είναι και τα χιλιάδες παιδιά. Λύτρωση γι’ αυτά είναι η απρόσκοπτη διεξαγωγή του, με ήλιο ή με βροχές, πιο εύκολα ή πιο δύσκολα.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου και κυρίως το Χρήστο Κωνσταντόπουλο και το Νίκο Θεοδοσίου. Τους εκατοντάδες εθελοντές. Τους εκπαιδευτικούς. Τους πολίτες του Πύργου και της Ηλείας. Τους προέδρους του Φεστιβάλ Θανάση Ράλλη, Τάκη Δημητρουλόπουλο, Λάμπη Καφύρα και Γιώργο Γεωργιόπουλο. Τους Δημάρχους Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο και Γαβρίλη Λιατσή. Τιμάμε επίσης τη μνήμη του Γιώργη Δημητρακόπουλου.

Αλλά θα κλείσω το χαιρετισμό μου δηλώνοντας, πως τις επιτυχίες του το Φεστιβάλ τις οφείλει κυρίως στα ίδια τα παιδιά. Με το αλάθητο ένστικτό τους κατάλαβαν από την πρώτη χρονιά, ότι ήταν το δικό τους Φεστιβάλ.

Εκφράστηκε με μοναδικό τρόπο σε ένα κείμενο στην εφημερίδα Ζιζάνιο, στο 1ο Φεστιβάλ, της μαθήτριας λυκείου τότε και γιατρού σήμερα Γιώτας Μπέλμπα.

«Μια παιδική φωνή περπατά και χαράζει ευτυχισμένα μονοπάτια μέσα στη γαληνεμένη πόλη. Θα είναι ωραίο, θα δείτε που θα είναι ωραίο! Γυρίζει και κοιτά τον ήλιο και υψώνει τη φωνή της για να την ακούσουν όλοι. Θάναι ένα ταξίδι σαν κανένα άλλο. Με παρέα όλου του κόσμου τους ανθρώπους και προορισμό το αύριο. Θα μας φέρει πιο κοντά στο αύριο, πιο κοντά στους ανθρώπους, ποιο κοντά στη ζωή. Το κορίτσι συνεχίζει να φωνάζει τα ίδια λόγια, με την ίδια αγωνιώδη φωνή, με τον ίδιο σπαρακτικό οίστρο. Πιο κοντά, πιο κοντά, πιστέψτε με! Αργά – αργά η επιτυχία και το γέλιο που βγαίνουν από εκείνη τη μοναχική φωνή δυναμώνουν, ενώνονται με άλλες φωνές, γίνονται τραγούδι και μελωδία. Γεμίζουν νότες τη γαληνεμένη πόλη, την ξαγρυπνούν, την αναστατώνουν γλυκά, σπέρνουν τη βροχή στο διψασμένο χώμα. Κι εκείνο το ταξίδι στο άγνωστο, στις πιο λεπτές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής αρχίζει. Όλα τα παιδιά τώρα το φωνάζουν και το νοιώθουν. Θα είναι καλό! Αυτό το κινηματογραφικό όνειρο αξίζει».

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους «Καλό 20ο Φεστιβάλ!» »

 

Οι String Demons με  πολύ ρυθμό, τρέλα και φυσικά… έγχορδα!

Με διασκευές που ξεκινούν από τον Bach, τον Vivaldi, τον Χατζιδάκι και φτάνουν στον Βαμβακάρη, στον Τσιτσάνη, στους Iron Maiden, στους Queen, ακόμη και στην εκκλησιαστική μουσική, οι δαίμονες της χορδής, οι String Demons, θα μας παρασύρουν στο μοναδικό  μουσικό τους ταξίδι, στην επετειακή τελετή έναρξης. Με μοναδικό τρόπο θα συμφιλιώσουν την κλασική μουσική με το Heavy Metal και την παραδοσιακή/λαϊκή  με το Rock.

Τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη θα είναι μαζί μας αύριο, με τα βιολιά τους, τα βιολοντσέλα τους, με ρυθμό, τρέλα, κρουστά, τύμπανα και την δημιουργική τους… τρέλα και θα μας παρουσιάσουν στην δική τους προσέγγιση, κάνοντας την κλασική μουσική πιο “λαϊκή” και τη λαϊκή μουσική πιο “κλασική” αλλά και δείγματα από δικές τους συνθέσεις οργανικής μουσικής, που τους έχουν κάνει να ξεχωρίσουν στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Την παρουσίαση της Τελετής θα κάνουν η δημοσιογράφος Δήμητρα Ακριώτου και η Γεσθημανή Ρουμπάνη, πρώην Ζιζάνιο και αρχιτέκτονας σήμερα, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

Στέγαστρο στο προαύλιο του Απόλλωνα

Φέτος, στον κήπο του θεάτρου «Απόλλων» έχει τοποθετηθεί στέγαστρο, ώστε οι φίλοι του Φεστιβάλ να μπορούν και από εκεί να παρακολουθήσουν σε ταυτόχρονη προβολή την Τελετή, σε εξωτερική οθόνη. Με αυτό τον τρόπο, να αντιμετωπιστούν και προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιθανή βροχή.

 

 

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Εκτός από τα κίνητρα για Γιατρούς η Αμαλιάδα – Μόνο Ανδρίτσαινα και Πύργο!

 ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕ «Ο ΠΟΥΘΕΝΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΑ LIDL»… ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ   Υπουργείο Υγείας: …

TURBOMED SA: 2η Πανελλήνια Έκθεση Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων

Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, η 2η Πανελλήνια Έκθεση Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων, που διοργανώνεται από την εταιρεία TURBOMED SA, …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων