ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑ

Ξυλοκέρα: Ένας υπόγειος «θησαυρός» παραμένει ανεκμετάλλευτος…(φώτο)


Αναξιοποίητα παραμένουν τα ιαματικά λουτρά στην Ξυλοκέρα του δήμου Πύργου, τα οποία στο παρελθόν αποτελούσαν  «πόλο έλξης» για χιλιάδες επισκέπτες από την Ηλεία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Οι ιαματικές πηγές στη Ξυλοκέρα,  είναι γνωστές για τα ραδιούχα νερά τους που συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση πάσης φύσεως ρευματικών παθήσεων και δερματικών νοσημάτων (εκζέματα κλπ.).

Η λειτουργία των λουτρών  στην περιοχή , που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΕΟΤ σαν τοπικής σημασίας λόγω της απουσίας ξενοδοχειακού χώρου , γινόταν στο παρελθόν  μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου μέχρι και το τέλος  Σεπτεμβρίου.

Η ανακάλυψη των ιαματικών πηγών στην Ξυλοκέρα έγινε τυχαία περίπου το 1920 , από  ηλικιωμένη που μάζευε χόρτα στην περιοχή η οποία εν συνεχεία πήγαινε και έπλενε τα χόρτα από το νερό που ανάβλυζε  στο συγκεκριμένο κτήμα και με το πέρασμα του χρόνου διαπίστωσε πως οι ρευματικές παθήσεις που είχε εξαφανίστηκαν!

Τελικά μετά τους ελέγχους αποδείχτηκε πως το νερό έχει τις παραπάνω ιδιότητες , οπότε και επετράπη επίσημα η λειτουργία των ιδιωτικών ιαματικών πηγών, προς όφελος χιλιάδων ανθρώπων που υποφέρουν από ρευματικά και δερματικά νοσήματα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα αλλά και ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία τους, τόσο από ιδιώτες όσο και τοπικούς φορείς, γεγονός που θα προσέφερε οικονομική τόνωση  στην ευρύτερη περιοχή.