24.9 C
Pýrgos
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

ΟΑΣΗ προς Αποστόλου: «Τεράστιο το  πρόβλημα λόγω μη καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης για σταφίδα»

spot_img

Προτεινόμενα

Την εξεύρεση λύσης για το  μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί σε σημαντικό αριθμό σταφιδοπαραγωγών και στην Ηλεία, οι οποίοι χάνουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση λόγω μη συμπλήρωσης των απαιτούμενων κιλών ανά στρέμμα, ζητάει η ΟΑΣΗ με επιστολής της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας δια του προέδρου της Χρ. Γιαννόπουλου, στην επιστολή προς τον κ. Ευαγγ. Αποστόλου επισημαίνει τα εξής:

“Κύριε Αποστόλου έχετε δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους σταφιδοπαραγωγούς με τη μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην Κορινθιακή Σταφίδα. Την περσινή χρονιά λόγω των έντονων φυσικών φαινομένων, άνοιξη 2017, υπήρξε μεγάλη μείωση της παραγωγής που ναι μεν προσμετράται με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στις παραγόμενες ποσότητες σύμφωνα και με την απάντησή σας στην αναφορά των βουλευτών Ν. Μωρα’ί’τη και Νίκου Καραθανασόπουλου που βασίστηκε σε αιτήματα δικά μας όμως φαίνεται δεν δώσατε πολύ σημασία στο σύνολο των απαιτήσεών μας.

Κύριε Υπουργέ συνεχίζεται να λέτε την μισή αλήθεια και αυτό γιατί είχατε ενημερωθεί από την οργάνωσή μας και όχι μόνο, δεν λάβατε υπόψη σας την τεράστια ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειές μας την χρονιά που πέρασε από τον <<μύκητα>> που προκάλεσε ξήρανση των σταφιδάμπελων, ή ασθενή έκπτυξη των πρώτων οφθαλμών και η δευτερογενή έκπτυξη όπου έγινε δεν έφερε παραγωγή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής έως 70% στην πλειοψηφία της παραγόμενης ποσότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ζημιά που γι’ αυτή ο ΕΛΓΑ σφύριζε και σφυρίζει αδιάφορα και δεν την προσμετρά γιατί βλέπει μόνο την ηρτημένη παραγωγή και όχι το ότι για κάποιο λόγο, δεν υπήρξε καρπόδεση.

Είχαμε ενημερώσει προσωπικά το διοικητή του ΕΛΓΑ όταν το περσινό καλοκαίρι τον επισκέφθηκε αντιπροσωπεία μας. Το ζημιογόνο αίτιο ερευνάται ακόμα από το σε πολύ μικρό σε αριθμό, αλήθεια εξαιτίας ποιάς πολιτικής, επιστημονικό προσωπικό στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. Συνεχίζεται και φέτος ο έλεγχος σε επιλεγμένα αγροτεμάχια που συμμετέχουν από πέρσι στην έρευνα σε πολλά σταφιδοπαραγωγικά χωριά.

Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι των συναδέλφων που για διάφορος λόγους δεν έχουν παραδώσει την σταφίδα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια ή στο διάστημα των παρατάσεων με αποτέλεσμα να χάνουν τη συνδεδεμένη, ενώ πληρούν όλους τους όρους για την καταβολή της, [καλλιεργούμενα στρέμματα, παραγόμενη σταφίδα ανά στρέμμα].

Μας προξενεί προβληματισμό η πρόταση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ , σε εκπροσώπους ΟΠ που τον επισκέφτηκαν πρόσφατα, να μην δηλώσουμε κάποια από τα στρέμματα της καλλιέργειάς μας για να μην χαθεί η συνδεδεμένη. Αλήθεια τι σκοπούς εξυπηρετεί πραγματικά και τι αποτέλεσμα θα έχει μακροπρόθεσμα σε εμάς;

Κύριε Υπουργέ πρέπει να πάρετε μια πολιτική απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη της τις παραπάνω επισημάνσεις μας για να εξασφαλίσετε ότι:

  1. Κανένας πραγματικός σταφιδοκαλλιεργητής δεν θα χάσει την συνδεδεμένη λόγω του πλαφόν.
  2. Κανένας σταφιδοκαλλιεργητής που κράτησε την σταφίδα του και την διέθεσε μετά τα οριζόμενα χρονικά όρια ή δεν την έχει ακόμα εμπορευτεί δεν θα απολέσει την συνδεδεμένη.
  3. Η συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να δίνετε σε όλους με βάση τα τιμολόγια διάθεσης είτε σε εμπόρους ή συνεταιρισμούς ή ΟΠ αφού θα αναφέρετε στο τιμολόγιο η χρονιά παραγωγής ανεξάρτητα του πότε θα γίνει χρονικά η πώληση. Ασφαλιστικές δικλείδες αλλά και τρόποι επίλυσης υπάρχουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για έναν ουσιαστικό πραγματικό και όχι προσχηματικό διάλογο”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα