ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΗΛΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΥΡΓΟΥ

Οι εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας: Της γης μας οι κολασμένοι


Την Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018,  πραγματοποιήθηκε   προγραμματισμένη επίσκεψη έμπρακτης αλληλεγγύης από αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας  και ομάδας συναδέλφων στη Νέα  Μανωλάδα.

Συγκεκριμένα η επίσκεψη  έγινε στο χώρο της προσωρινής εγκατάστασης των 360 εργατών γης που  επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στο χώρο που διέμεναν (στις γνωστές  παράγκες φτιαγμένες από νάιλον).  Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν όλα τα υπάρχοντα τους και, κυρίως, όλα τα χαρτιά που αφορούσαν τη νόμιμη  διαμονή τους στη χώρα μας. Μετά από όλα αυτά οι συγκεκριμένοι εργάτες γης έχουν εγκατασταθεί  πρόχειρα σε ένα μικρό οικόπεδο, διαμένοντες ανά 4 άτομα σε μικρές σκηνές τύπου igloo και σε άθλιες συνθήκες υγιεινής. Η προσωρινότητα των 10 ημερών, όριο που εξ αρχής τέθηκε από τη δημοτική αρχή, έχει παρέλθει προ πολλού και δε διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια προσπάθεια για να αλλάξει η κατάσταση.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και τώρα όσο τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στα δεινά της Νέας Μανωλάδας όλοι οι ιθύνοντες τρέχουν να δηλώσουν “παρόν”, ενώ μόλις οι κάμερες σβήσουν αμέσως ξεχνούν τον ανθρώπινο πόνο.

Εμείς, ως σωματείο εκπαιδευτικών, συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στους εργάτες γης που πρέπει να έχουν τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς ζωής μεταναστών και απαιτούμε:

  • Από το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσει για τις διαδικασίες άμεσης χορήγησης της άδειας παραμονής των εν λόγω εργατών. Να πάψουν να ταλαιπωρούνται με το να αναζητά ο καθένας από αυτούς χωριστά, πώς θα ξεμπλέξει από τη γραφειοκρατική Βαβέλ της εξασφάλισης των απαραίτητων εγγράφων.
  • Από τη δημοτική αρχή της Ανδραβίδας-Κυλλήνης να φροντίσει για την άμεση εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχο τους από υγειονομική επιτροπή. Σε αυτήν τη διαδικασία να τεθούν προ των ευθυνών τους και η  εργοδοσία και οι  κρατικοί φορείς.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο Αγώνας για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασίας συνεχίζεται και δεν γνωρίζει σύνορα.