21 C
Pýrgos
Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Σωματείου Εποχικών Πυροσβεστών για τη διαφαινόμενη νέα προκήρυξη

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

«Όντας η αντιπροσωπευτικότερη Συνδικαλιστική οργάνωση Συμβασιούχων Πυροσβεστών, αφού απαριθμούμε περισσότερα από 1.600 εγγεγραμμένα μέλη (Εποχικούς Πυροσβέστες), δικαιούμαστε να έχουμε λόγο σε μια προκήρυξη που μας αφορά, έτσι ώστε να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος.

Ως Εποχικοί Πυροσβέστες στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την άμεση αξιοποίησή μας στο Πυροσβεστικό Σώμα, έτσι ώστε να επανδρωθούν οι Π.Υ, με έμπειρο προσωπικό, που έχει αποδείξει εμπράκτως την αξία του, κατά τις τελευταίες αντιπυρικές περιόδους. Πληρούμε όλες τις προδιαγραφές και βρισκόμαστε στην καλύτερη ηλικία προκειμένου να προσφέρουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα και την ελληνική κοινωνία.

Στο επάγγελμα του Πυροσβέστη η απόκτηση εμπειρίας έχει πρωταρχική σημασία. Θεωρούμε δίκαιο λοιπόν, ότι εφόσον υπάρχουν 3.000 οργανικά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα, θα πρέπει να καλυφθούν από εμάς, τους Εποχικούς Πυροσβέστες, που έχουμε πλέον ανάλογα καθήκοντα με το Μόνιμο Προσωπικό και είμαστε έτοιμοι Πυροσβέστες με σημαντική εμπειρία, αποδεδειγμένη επαγγελματική αξία και υψηλό αίσθημα καθήκοντος.

Οι Εποχικοί Πυροσβέστες, κάθε χρόνο αξιολογούμαστε από τους Αξιωματικούς μας για τις επιδόσεις μας, περνάμε πλήρεις υγειονομικές εξετάσεις, ενώ στην πλειονότητά μας, υπηρετήσαμε τη στρατιωτική μας θητεία, είτε στις Ειδικές Δυνάμεις, είτε ως Δόκιμοι Αξιωματικοί, είτε στην Προεδρική Φρουρά. Παράλληλα, πολλοί από εμάς, κατέχουμε πτυχία μεταδευτεροβάμιας η τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ακόμη και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, ενώ είμαστε «ψημένοι» και στην αγορά εργασίας.

Προσφέρουμε τα πιο παραγωγικά μας χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα, κάτω από ιδιαίτερα επιβλαβείς και ανθυγιεινές συνθήκες. Εάν όχι όλες, τις περισσότερες φορές υπερβαίνουμε τα όρια του καθήκοντος εκθέτοντας τη ζωή μας σε κίνδυνο για να προστατέψουμε τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον, τις ιδιωτικές και τις δημόσιες περιουσίες. Αρκετά συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, που μπορεί να μας προκαλέσουν μόνιμες βλάβες και να μας συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής μας. Ο κίνδυνος και το ρίσκο ελλοχεύουν παντού ακόμα και στα πιο απλά συμβάντα, ενώ σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος πυροσβέστης μειώνει τον κύκλο της ζωής του κατά πέντε χρόνια. Ήδη ο κλάδος των Εποχικών έχει θρηνήσει αρκετά θύματα.

Τέλος, κατά την πρόσληψή μας, περάσαμε αθλητικές δοκιμασίες, ενώ οι προκηρύξεις του 2019 και του 2020 με τις οποίες προσληφθήκαμε, έγιναν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Α) Όσον αφορά στη διαφαινόμενη προκήρυξη, προτείνουμε τα εξής:

Να οριστεί ως Κύριο προσόν πρόσληψης η εξειδικευμένη εμπειρία του Εποχικού Πυροσβέστη και εφόσον δεν καλυφθούν οι απαιτούμενες θέσεις από υποψηφίους με την ανωτέρω ιδιότητα, να καλυφθούν από υποψηφίους που κατέχουν δευτερεύοντα προσόντα διορισμού (όπως μπορεί να είναι οι κάτοχοι ΙΕΚ Δασικής Προστασίας, ο βαθμός απολυτηρίου λυκείου κτλ). Είναι κάτι απολύτως νόμιμο και συνταγματικό καθώς η εξειδικευμένη εμπειρία ορίζεται ως τυπικό προσόν πρόσληψης από τον ΑΣΕΠ.

Β) Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τον προϋπάρχοντα Ν.3928/2011 προτείνουμε τα κάτωθι:

  1. Ποσοστώσεις: 15% να καλυφθούν οι θέσεις από Έλληνες πολίτες (ιδιώτες), και το υπόλοιπο 85% να καλυφθεί από Έλληνες πολίτες με την ιδιότητα του Εποχικού Πυροσβέστη, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια).
  2. 2. Ηλικιακά όρια όσον αφορά στην κατηγορία των Εποχικών Πυροσβεστών, τα 40 έτη για τους Μάχιμους και τα 45 έτη για τους Οδηγούς, τα οποία θα προσαυξάνονται κατά ένα έτος για καθεμία αντιπυρική περίοδο που θα κατέχει ο κάθε υποψήφιος.
  3. Οι συμμετέχοντες στην κατηγορία των Εποχικών Πυροσβεστών να μην υποβληθούν σε αθλητικές δοκιμασίες, καθώς κάθε χρόνο αποδεικνύουμε την επαγγελματική μας αξία και την άρτια φυσική και σωματική μας κατάσταση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας.
  4. Υπερμοριοδότηση της εξειδικευμένης εμπειρίας, όπως προβλέπει και ο ΑΣΕΠ. Δηλαδή, ως βαθμολογούμενη εμπειρία να ληφθεί υπόψιν η απασχόληση με την ιδιότητα του Εποχικού Πυροσβέστη, που θα πρέπει να ορίζεται στην προκήρυξη ως τυπικό προσόν διορισμού. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ισχύσει στην περίπτωσή μας, από τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι Πυροσβέστες και δεν είναι λογικό να ξεκινάμε από την ίδια βάση με ανειδίκευτους πολίτες που δεν έχουν εμπειρία πάνω στα πυροσβεστικά καθήκοντα.

Όσον αφορά τη μοριοδότηση των υποψηφίων, παραθέτουμε τον τρόπο που αυτή έγινε στην προηγούμενη προκήρυξη του 2011 και με την οποία εν πολλοίς συμφωνούμε:

  • 4.000 μόρια στον υποψήφιο που εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως Έφεδρος Αξιωματικός ή στις Ειδικές Δυνάμεις ή στην Προεδρική Φρουρά.
  • 3.000 μόρια στους έχοντες άριστη γνώση, 2.000 μόρια στους έχοντες πολύ καλή γνώση και 1.000 μόρια στους έχοντες καλή γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας.
  • 2.000 μόρια στον υποψήφιο που κατέχει άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας, 3.000 μόρια στον υποψήφιο που κατέχει επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Γ’ και 5.000 μόρια στον υποψήφιο που κατέχει επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Δ’ ή Ε’.
  • 6.000 μόρια για καθεμία αντιπυρική στον υποψήφιο που έχει με την ιδιότητα του Εποχικού Πυροσβέστη.
  • 1.000 μόρια στον υποψήφιο που έχει την ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη για κάθε ένα πλήρες έτος υπηρεσίας και μέχρι πέντε έτη.
  • Για τους υποψηφίους Εποχικούς δεν λαμβάνεται υπόψιν ο βαθμός απολυτηρίου, παρά μόνο ο τίτλος σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα