ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ

Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Υπόμνημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


-Ζητούν διάλογο με τον Υπουργό

-Στο υπόμνημα επισημαίνονται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, απέστειλε χθες υπόμνημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, το οποίο κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στους Βουλευτές του Νομού και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο ζητούν άμεση συνάντηση με τον Υπουργό, ώστε να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που επικρατούν στον αγροτικό κόσμο.

Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο, επισημαίνεται τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον Νομό Ηλείας, από τις πρόσφατες φωτιές και ακραία καιρικά φαινόμενα, με το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται συνεχώς αφού τα παραμένουν άλυτα τα προβλήματα.

Ακόμα, στο σχετικό υπόμνημα τίθεται και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας και η Ομάδα τονίζει ότι εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια την σταφίδα θα την βλέπουν μόνο μέσα από φωτογραφίες.

Παράλληλα, ζητείται η αξιοποίηση του Ινστιτούτου Κοροίβου, ώστε να προτείνονται οι καλύτερες λύσεις στον αγροτικό τομέα, ενώ επίσης στα αιτήματα συμπεριλαμβάνονται και οι ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα του 2016, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και μάλιστα υπενθυμίζουν στον Υπουργό, ότι ενώ είχε επισκεφθεί την Ηλεία και είχε πει ότι θα αλλάξει ο Κανονισμός των ΠΣΕΑ και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, αυτό δεν έχει γίνει εφικτό.

Επίσης, στο έγγραφο επισημαίνεται, η επιστροφή στους παραγωγούς του 20% από τις ζημιές του 2016, αλλά παρά την υπόσχεση ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα αποζημιώνονταν οι παραγωγοί, αυτό δεν έγινε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να αναφέρει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει εγκρίνει ακόμη την πίστωση και αναμένεται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου να καταβληθεί το 10% και το υπόλοιπο όταν εγκριθεί η πίστωση.

Στο υπόμνημα αναφέρεται και το τι μέλλει γενέσθαι με τις εκτάσεις που είναι πλησίον στις λίμνες, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2017, οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που δεν έχουν ζωοτροφές, η καταβολή του αγροτικού πετρελαίου και το πρόγραμμα νέων αγροτών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος,τόνισε ότι ζητείται διάλογος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και μέσω του υπομνήματος γίνεται γνωστό τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στον Νομό, ενώ ο κ. Βαλιανάτος υπογράμμισε ότι ο Υπουργός θα πρέπει να καταλάβει ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και μεγάλα και χρειάζονται άμεσες λύσεις και επιπλέον ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ότι περιμένουν τον Υπουργό να καλέσει την Ομάδα για διάλογο.

http://amaliadanews.gr