ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Ομιλία αυτό το Σάββατο, στον Πύργο του έγκριτου Διεθνολόγου Δρ.Κωνσταντίνου Φίλη


Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας

Ο έγκριτος καθηγητής της Διεθνούς πολιτικής δρ.Κωνσταντίνος Φίλης  ένας από τους πλέον ειδικούς όσον αφορά στα εθνικά και διεθνή θέματα αναμένεται να μιλήσει το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου 7μμ,μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν.Ηλείας,

Η ενδιαφέρουσα ομιλία του, θα λάβει χώρα στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας [Νομαρχία]

Με θέμα Προσφυγομεταναστευτικές ροές: Απειλή, πρόκληση ή ευκαιρία για την ΕΕ και την Ελλάδα;

Από το 2015 το προσφυγομεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται ψηλά, συχνά δε στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Το 2018 δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Εφόσον οι πληθυσμιακές μετακινήσεις σε παγκόσμια κλίμακα δεν αναμένεται να περιοριστούν, το ζητούμενο για την Ε.Ε. είναι να ανακόψει τις «ανεξέλεγκτες» και παράνομες ροές προς την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Καθώς οι μετακινήσεις πληθυσμών εντείνονται, η ΕΕ κλονίζεται και οι χώρες πρώτης υποδοχής δοκιμάζονται. Κράτη-μέλη περιφρονούν τις Βρυξέλλες, λαϊκισμός και ακραίες τάσεις ενισχύονται, ενώ αναζητείται φόρμουλα συνεννόησης και διαχείρισης της κατάστασης. Πως διαχωρίζεται ο πρόσφυγας από τον μετανάστη, ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η ΕΕ και ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής;Αυτά είναι μερικά από τα σημεία που θα περιστραφεί η ομιλία.Μετά το πέρας της θα απαντήσει και στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Το καλλιτεχνικό μέρος θα καλύψει  Μικτή Χορωδία Πύργου με ανάλογα τραγούδια
Απαγγελία Νάνσυ Πετροπουλου..
Θα παρίσταται στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας της ΟΤΟΕ κ..Αχιλλέας Μυλωνόπουλος

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και αναμένεται μεγάλη προσέλευση αφού ο ομιλητής θα αναφερθεί σε όλο το πλέγμα συμφερόντων και επιδιώξεων .

ο δρ.Κωνστ. Φίλης Είναι Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης.

Εκλέχθηκε Ανώτερο Συεργαζόμενο Μέλος  (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και παράλληλα υπήρξε Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών. Ανέλαβε ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει υπεύθυνος προγράμματος Jean Monnet για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Διευθυντής Ομάδας Διοίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία καθώς και μέλος Επιτροπής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας για θέματα ριζοσπαστικοποίησης. Έχει παρουσιάσει μέρος του στο Harvard και το London School of Economics κα

Είναι διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων. Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο, με πιο πρόσφατα βιβλία τα εξής: «Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια» και «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν» . Συμβουλεύει εταιρείες με έμφαση σε αναλύσεις ρίσκου. Έχει γράψει μελέτες για τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμύνας, ελληνικές και ξένες κοινοπραξίες.

Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Forum και του Ελληνορωσικού Συνδέσμου και Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Είναι αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και στέλεχος της επιστημονικής επιτροπής για την ενεργειακή πολιτική και τη γεωπολιτική. Είναι, επίσης, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας καθώς και του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Delphi Economic Forum.