16.5 C
Pýrgos
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Ομιλία επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

spot_img

Προτεινόμενα

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συμπολίτες μου στο Νομό Ηλείας που με τίμησαν για ακόμα μια φορά με την ψήφο τους. Ελπίζω να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης τους. Ακόμα εύχομαι να έχουμε όλοι μας μια καλή και εποικοδομητική θητεία προς όφελος του Ελληνικού λαού.  Το έργο μας είναι σπουδαίο, πρωτίστως γιατί θα κληθούμε να ασκήσουμε την ύψιστη νομοθετική αρμοδιότητα, δηλαδή να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα, αλλά γιατί θα νομοθετήσουμε επί σειράς θεμάτων, για να οδηγήσουμε τη  χώρα μας πάλι στην ανάπτυξη και την κανονικότητα. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να οδηγήσουμε τους συμπολίτες μας στην έξοδο από τα αδιέξοδα που τους είχε φέρει η προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας.

Σήμερα οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε και πάλι αισιόδοξοι.  Έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα σελίδα για την χώρα μας, καθώς όπως πληροφορούμεθα από τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και καλής διακυβέρνησης αρχίζει να υλοποιείται- με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ορθολογισμό. Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εμπνεόμενος από τις αρχές της καλής διακυβέρνησης, της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής, του φιλελεύθερου και κοινωνικού ταυτόχρονα κράτους, συνόψισε στην ομιλία του το Κυβερνητικό Πρόγραμμα με στόχο μια «Ισχυρή Ανάπτυξη σε μια Αυτοδύναμη Ελλάδα», μια Ελλάδα  που επιτέλους αξιοποιεί και στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

Η ισχυρή ανάπτυξη στηρίζεται στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων, τη στήριξη της ρευστότητάς τους και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των λοιπών οφειλών, ενώ θα δημιουργηθούν νέες και πρόσθετες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουμε την παρατεταμένη ανεργία που ταλανίζει πλήθος συμπολιτών μας. Η μείωση της φορολογίας εισοδήματος και οι λοιπές φοροελαφρύνσεις που ξεκινούν ήδη από το 2019 είναι φιλολαϊκά μέτρα που θα δώσουν μια ανάσα στους συμπολίτες μας αλλά και στην τοπική και εθνική οικονομία. Η στήριξη της οικογένειας, αλλά και των κοινωνικά ευπαθούς ομάδων και η ενίσχυση των τομέων της υγείας και της παιδείας είναι στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής μας.

Για την ανάταση της οικονομίας μας θα δώσουμε έμφαση μεταξύ άλλων στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, στην υψηλή τεχνολογία και τον τουρισμό.

Για να ενισχυθεί όμως ο τουρισμός, σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, πρέπει να ολοκληρώσουμε και τις υποδομές μεταφορών μας – για την Ηλεία είναι απαρέγκλιτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Ολυμπίας Οδού (Πάτρα – Πύργος) και οι βελτιώσεις του Πύργος – Καλό Νερό. Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση το 2014 είχε νομοθετήσει σχετικά με την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού και είχε θέσει και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της. Αντί όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει τον «δρόμο» που της είχαμε ανοίξει και να τελειώσει το έργο στον προδιαγεγραμμένο χρόνο του, αποφάσισε να σπάσει το έργο σε οχτώ υπεργολαβίες, ώστε τις 4 εξ αυτών να τις αναλάβει η εταιρία «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα. Η εταιρία αυτή δεν κατάφερε ως σήμερα να ανταποκριθεί στο έργο που επιχείρησε να αναλάβει και το όλο εγχείρημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δώσει στους οικείους της τις υπεργολαβίες είχε ως αποτέλεσμα τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων στο μεγάλο αυτό δημόσιο έργο και το τόσο ζωτικό για την ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας και της Ηλείας. Έθεσε δε σε διακινδύνευση τόσο την χρηματοδότηση του έργου από Ευρωπαϊκά κονδύλια, όσο, κυρίως δεκάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ταξιδεύουμε καθημερινά με κίνδυνο ατυχημάτων σε αυτόν τον δρόμο.

Οι υποδομές είναι απαραίτητες και για την περιβαλλοντική προστασία και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προτεραιότητες, τόσο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει να είναι η απορρύπανση και η αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, η οριστική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης όλων των τύπων των αποβλήτων, η αύξηση στο ενεργειακό ισοζύγιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να προμηθευόμαστε φτηνότερη και καθαρότερη ενέργεια, να τελειώνει οριστικά η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα του 2019, αλλά και να προχωρήσουμε σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακος και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα την κλιματική αλλαγή. Βασική τομή και δείγμα υψηλής περιβαλλοντικής ευαισθησίας είναι η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021, την οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, και η οποία θα συνοδευτεί και από κατάλληλα μέτρα ώστε να μην  πληγούν οι εργαζόμενοι στον τομέα, αλλά να υπάρξει μια «δίκαιη μετάβαση» (“just transition”) σε άλλου τύπου εργασία για όλους.

Για την υλοποίησή των περιβαλλοντικών και κλιματικών πολιτικών, θα πρέπει να επιδιώξουμε τη χρηματοδότησή τους και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Το νέο σταθερό φορολογικό περιβάλλον που θα δημιουργήσουμε και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, η εν γένει μείωσης της γραφειοκρατίας, θα πρέπει να συνοδεύονται και από πρόσθετα οικονομικά κίνητρα για τις κλιματικές, βιώσιμες και περιβαλλοντικά και κοινωνικά «υπεύθυνες» επενδύσεις. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει αποδέκτης μεγάλων ανάλογων επενδύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους εν λόγω τομείς από το εξωτερικό, τόσο από θεσμικούς, όσο και από μη θεσμικούς επενδυτές.

Τέλος, πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στις υποδομές οι οποίες σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πρέπει να επενδύσουμε, κατά προτεραιότητα, σε όλη τη χώρα και σε αυτές τις υποδομές, για να μην ξαναζήσουμε άλλη φορά μια άλλη Μάνδρα και ένα άλλο Μάτι. Η ασφάλεια, συνεπώς, με όλες της της διαστάσεις, από την καθημερινότητα του πολίτη, ως την προστασία των συνόρων μας και την διαχείριση του Μεταναστευτικού, καθώς και η βελτίωση της διεθνούς θέσης της πατρίδας μας  πρέπει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητές μας.

Αυτές οι προτεραιότητες ταυτίζονται και με τις προσδοκίες και τις ελπίδες των Ελλήνων. Εκφράζω την πεποίθηση ότι η παρούσα κυβέρνηση θα ανταποκριθεί τα μέγιστα στις εύλογες προσδοκίες του ελληνικού λαού. Για αυτό και υπερψηφίζω τις προγραμματικές δηλώσεις, και δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πολύ!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα