Ο Δήμος Ήλιδας και η ζωγράφος – αγιογράφος Μαρία Κολυβά εγκαινίασαν στο νέο Πολυχώρο τη μεγάλη αναδρομική έκθεση αγιογραφίας (φώτο)

Ο Δήμος Ήλιδας και η ζωγράφος – αγιογράφος Μαρία Κολυβά -στο πλαίσιο των εορτών του Πάσχα- εγκαινίασαν το βράδυ της Δευτέρας στο νέο Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Δήμου Ήλιδας, τη μεγάλη αναδρομική έκθεση αγιογραφίας η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 και είναι ελεύθερη για το κοινό.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ήλιδας κατά την τελετή έναρξης:

«Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να υποδέχομαι –εδώ– στο νέο «στολίδι» του Δήμου μας, τον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, μία εικαστικό που κοσμεί την πόλη μας την Αμαλιάδα και έχει συνδέσει τη ζωή και το έργο της με την χριστιανική πίστη μας, την ζωγράφο και αγιογράφο κυρία Μαρία Κολυβά.

Και θα πρέπει να πω ότι ο τόπος που την γέννησε μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει μία έκθεση αντάξια της φήμης της στη Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Και το αναφέρω αυτό διότι η κυρία Κολυβά πρώτα έκανε μεγάλες εκθέσεις με πολύ καλές κριτικές σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, όπως και στην Ελληνική πρωτεύουσα και τώρα την θυμάται ο τόπος της, όπως συμβαίνει με πολλούς συντοπίτες μας.

Όμως όλα αυτά τα αφήνουμε πίσω μας και επικεντρωνόμαστε σε αυτό που έχουμε σήμερα. Την αναδρομική έκθεση αγιογραφίας της οποίας κηρύσσουμε την επίσημη έναρξή της και όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας περιλαμβάνει ένα μεγάλο όγκο της δουλειάς της κυρίας Κολυβά όλα αυτά τα χρόνια.

Πλέον και εμείς ως δήμος Ήλιδας διαθέτουμε έναν χώρο όπως αυτός εδώ, που αναδεικνύει το έργο των καλλιτεχνών στο πραγματικό του μέγεθος.

Και στο σημείο αυτό μου δίνεται η ευκαιρία να τονίσω τη συνεισφορά του νέου μου συμβούλου κυρίου Γιώργου Ξένου, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει στη λειτουργία και την ανάδειξη του νέου Πολυχώρου Πολιτισμού και τον ευχαριστώ από καρδιάς τόσο για τη συνεισφορά του στην προετοιμασία της έκθεσης της κυρίας Κολυβά, όσο και για την καθημερινή του εργασία προκειμένου να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών που δημιουργεί στους δημότες μια τέτοια υποδομή.»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΥΒΑ:

ΜΑΡΙΑ ΣΑΡ. ΚΟΛΥΒΑ – ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Η Μαρία Σαρ. Κολυβά γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Από μικρή ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία. Αυτοδίδακτη, αποκόμισε τις γνώσεις της από τη μελέτη της αγιογραφίας.

Καλλιεργεί τόσο το νεοαναγεννησιακό, όσο και το παραδοσιακό Βυζαντινό στυλ. Επίσης, εφαρμόζει την τέχνη της ξυλογλυπτικής, του ψηφιδωτού καθώς και τη ζωγραφική με πενάκι και σινική μελάνι.

Παρουσιάζει νέες πρωτοποριακές τεχνικές στη σύνθεση των έργων της. Έχει αγιογραφήσει πολλές εκκλησίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου από τις σπουδαιότερες είναι οι εξής:

Στην Ηλεία, Παναγία Ρουπακιώτισσα, Άγιος Γεώργιος Δουνεΐκων, Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη Καλύβια Ήλιδας, Άγιος Αθανάσιος Αμπελάκια Πύργου, Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη Κάστρου Κυλλήνης, ιδιωτική εκκλησία Αγία Τριάδα Δημητρίου Κορδονούρη – Ζάμπακα στην Κεραμιδιά Αμαλιάδας, Άγιος Παντελεήμονας Τσίπιανα Λαμπείας, Άγιος Γεώργιος & Αγίας Κυριακή Λαμπείας.

Στην Ιταλία, στο Ιταλοβυζαντινό μοναστήρι της Santa Maria di Grottaferata στη Σικελία στη μητρόπολη Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Santuario της Παναγίας της Ευχαριστίας, στο μοναστήρι Santuario S. Michele Arcangelo Gargano Foggia.

Στην Ελλάδα κατ’ εντολήν του αείμνηστου Μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας κυρού Αθανασίου, καθάρισε και συντήρησε παλαιές εικόνες, ξυλόγλυπτα, τέμπλα εκκλησιών, προσκυνητάρια (εικονοστάσια) στους Ιερούς Ναούς: Άγιος Γεώργιος Λατζοΐου , Παναγία Ελεούσα Γλύφα, Αγία Παρασκευή Μαζαρακίου, Λάττα, Βουλιαγμένη, Καλαθέικα, Κέντρο, Κορυφή, Μονή Αγίου Νικολάου και Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδας. Στη Ρώμη κατ’ εντολήν του L’ Arcimandrita Emiliano Επάρχου στο μοναστήρι San Nilo το Αρχονταρίκι.

Η ίδια έχει πραγματοποιήσει πάνω από 30 εκθέσεις με έργα της στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Ιταλία, ενώ πολλές είναι και οι εκθέσεις εντός Ελλάδος. Έργα της βρίσκονται και σε ιδιωτικές συλλογές στο εξωτερικό και στη χώρα μας.

 

  1 comment for “Ο Δήμος Ήλιδας και η ζωγράφος – αγιογράφος Μαρία Κολυβά εγκαινίασαν στο νέο Πολυχώρο τη μεγάλη αναδρομική έκθεση αγιογραφίας (φώτο)

  1. ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΥΒΑ
    5 Απριλίου 2018 at 8:21 ΠΜ

    Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛ ΩΡΑΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕ ΕΚΤΙΜΜΗΣΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΥΒΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.