12.7 C
Pýrgos
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλύφας διοργάνωσε εκδηλώσεις του Μικρασιατικού Ελληνισμού

spot_img

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΣΤΗ ΓΛΥΦΑ ΗΛΕΙΑΣ.

Ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλύφας διοργάνωσε τις εκδηλώσεις αυτές, δίνοντας έμφαση στα 97 χρόνια της Γλύφας (1922- 2019), το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη.

Το Σάββατο σε μια κατάμεστη από κόσμο πλατεία, ρίγη συγκινήσεως προκάλεσε η ομιλία Νίκου Αντ. Δεμερτζή ο οποίος γεννήθηκε στη Γλύφα και υπηρετεί ως Διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Καλλιθέας Αττικής. Ο ομιλητής κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τον ακολουθήσουν σε ένα οδοιπορικό μνήμης που αφορούσε την ιστορία του χωριού. Η αρχή έγινε με την προβολή βίντεο που αφορούσε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 1922 στην μικρασιατική καταστροφή. Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τη Τζένη Αβραμίδη να διαβάσει αποσπάσματα από τα βιβλία της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα χώματα» και «Οι νεκροί περιμένουν». Ακολούθως τιμώντας τους πρώτους οικιστές, γεννημένους στην Μικρά Ασία, αναφέρθηκε σε αυτούς, τους παρουσίασε, όπως και τις περιοχές προέλευσής τους. Η ομιλία έκλεισε με αναφορά στην ζωή των κατοίκων του χωριού από την στιγμή της εγκατάστασής τους έως το σήμερα.

Μετά την ομιλία, το χορευτικό Γαστούνης “Τερψιχόρη” ενθουσίασε το κοινό, χορεύοντας μικρασιάτικους σκοπούς, υπό την καθοδήγηση της δασκάλους τους, Γεωργίας Λάττα.

Κατόπιν, μέσα σε κλίμα συγκίνησης έγινε μια λιτή γιορτή αδελφοποίησης της Γλύφας με την Κάτω Παναγιά. Ο Γυμνασιάρχης, ομιλητής, Νίκος Δεμερτζής παρουσίασε τους λόγους της αδελφοποίησης και η Πρόεδρος του Συλλόγου της Γλύφας, Ευαγγελία Ναστούλη απένειμε τιμητική πλακέτα, στην Πρόεδρο του αντίστοιχου Συλλόγου της Κάτω Παναγιάς Κωνσταντίνα Σοφιανού, η οποία ανταπέδωσε απονέμοντας το δικός τους αναμνηστικό ενθύμιο.

Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά από το εξαίρετο παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, προεξάρχοντος του π. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου με μικρασιάτικα τραγούδια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Ωλένης Αθανασίου Μπαχού, των παρευρισκομένων βουλευτών, Διονυσίας Αυγερινοπούλου και Ανδρέα Νικολακόπουλου, του Προέδρου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού, Δημήτρη Βασιλόπουλου, του Προέδρου της Τοπικής κοινότητας Λυγιάς – Γλύφας, Γεωργίου Τσεκούρα και της Προέδρου του Συλλόγου Ευαγγελίας Ναστούλη. Εκτός των προαναφερομένων παρέστησαν, ο π. Αρχιμανδρίτης της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, Φιλάρετος Σπανόπουλος, πολλοί ιερείς, ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης είχε το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού, του οποίου η συνεισφορά για την επιτυχία την εκδήλωσης ήταν σημαντική

 

Την Κυριακή τελέστηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στην Αγία Μαρίνα, χοροστατούντος του π. Αρχιμανδρίτη της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας Φιλάρετου Σπανόπουλου, προσκύνηση της Ι. εικόνας-κειμηλίου, που έφεραν πρόσφυγες από Καππαδοκία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής καταστροφής, στην πλατεία του χωριού, από την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Γλύφας, Ε. Ναστούλη, τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας, Γ. Τσεκούρα, το βουλευτή Α. Νικολακόπουλο και το γηραιότερο πρόσφυγα στη Γλύφα, Χαράλαμπο Δημητρίου.

Την ευθύνη παρουσίασης των εκδηλώσεων, τόσο του Σαββάτου, όσο και της Κυριακής είχε η Σοφία Πέττα.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα