Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
22.8 C
Pýrgos

Ο «μύλος του Πόντσνταμ» και η «άβολη» θέση της ΕΠΣ Ηλείας

spot_img

Στην Πρωσία τον 18ου αιώνα, γεννήθηκε ένας θρύλος. Κοντά στο Πόντσνταμ, ο Βασιλιάς Φρειδερίκος ο Μέγας, είχε δίπλα στα ανάκτορα έναν ανεμόμυλο που έκανε θόρυβο και τον ενοχλούσε, χαλούσε τη γαλήνη του θερινού ανακτόρου.  

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Ο Φρειδερίκος κάλεσε τον μυλωνά και απαίτησε να του πουλήσει τον ανεμόμυλό του. Ο μυλωνάς αρνήθηκε και ο βασιλιάς του απάντησε ότι μπορεί να πάρει έτσι κι αλλιώς το μύλο χωρίς να τον πληρώσει επειδή είναι βασιλιάς. Η απάντηση του μυλωνά, όπως έμεινε παροιμιώδης, ήταν: «Ναι εσύ είσαι βασιλιάς, αλλά υπάρχουν δικαστές  στο Βερολίνο».

Ο θρύλος έχει παραμείνει ακόμα και σήμερα, διότι δείχνει εν πολλοίς ότι στην αυθαιρεσία της εκτελεστικής εξουσίας, υπάρχει πάντα σαν «αντίμετρο», η δικαστική εξουσία.

Στο ηλειακό ποδόσφαιρο, ο θρύλος του μυλωνά, έρχεται στο νου μας, σε μια χρονική συγκυρία, στην οποία έρχεται μια απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΣΗ να καταρριφθεί από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Μια απόφαση, η οποία δεν είχε καμία νομική στήριξη.

Το ζήτημα το οποίο αναδεικνύεται μέσα από αυτή την υπόθεση (Μακρισια-Σώστι) και χωρίς καμία διάθεση να πάρουμε θέση πάνω στην ουσία της υπόθεσης, αφού δεν είναι ακριβώς το θέμα μας αυτό, είναι ότι τελικά τα σωματεία της Ηλείας δεν είναι «όμηροι» αποφάσεων οι οποίες λαμβάνονται στον Πύργο. Και μπορούν να απευθυνθούν και παραπέρα. Μπορεί τα χρήματα που απαιτούνται να είναι λίγο παραπάνω, ωστόσο μερικές φορές, αξίζει τον κόπο να κάνουν αυτή τη θυσία, προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Όσο για την ΕΠΣ Ηλείας, ως προς την εκτελεστική της μορφή, τη διοίκηση που λέμε, η οποία δεν δικάζει, αλλά διορίζει την Πειθαρχική Επιτροπή, είναι βέβαιο ότι μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, να κάνει δεκτή την έφεση των Μακρισίων, δεν θα πρέπει να αισθάνεται πλέον και πολύ «βολικά».  Διότι θα πρέπει στο εφεξής να αναζητήσει τα αίτια του γιατί φτάσαμε ως εδώ…

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα