20.9 C
Pýrgos
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο νέος Κανόνας  για το «χέρι» από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο

spot_img

Προτεινόμενα

Βγήκαν στη δημοσιότητα οι νέοι κανόνες (Laws Of The Game) της IFAB για το χέρι. Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, επαναδιατυπώνει επί της ουσίας το άκρως συζητήσιμο θέμα του πότε ένα χέρι συνιστά παράβαση. Οι νέοι Κανόνες, τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο 1η Ιουνίου και ήδη με το… καλημέρα, στον Τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, είχαμε πλήρη εφαρμογή του, στη φάση την οποία ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Λίβερπουλ, σε χέρι του Σισοκό, το οποίο βρισκόταν σε προέκταση του σώματος.

Εδώ και καιρό ήταν γνωστό πως στις νέες τροποποιήσεις της IFAB θα υπάρξουν αλλαγές στους Κανόνες για το χέρι. Οι νέες οδηγίες προσπαθούν να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια. Ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει πολύ έντονα από τη νέα σεζόν, ακόμα και στα ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα, όπου έχουν γίνει τόσες και τόσες «φασαρίες» για αμφισβητούμενες φάσεις με χέρια.

Βεβαίως λέξη «αλλαγή» δεν είναι απολύτως σωστή. Το ποδόσφαιρο είναι γενικά ένα άθλημα το οποίο δεν είναι τόσο ευεπίφορο προς τις αλλαγές, καθώς είναι συνάμα και ένα άθλημα βαθιά ριζωμένο στις συνειδήσεις των φιλάθλων. Στην ουσία, η IFAB για πρώτη φορά προσπαθεί να επαναδιατυπώσει τις οδηγίες που αφορούν στη χρήση των χεριών, να κάνει την παράβαση πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη από διαιτητές.

Ας δούμε αναλυτικά:

ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Ας θυμηθούμε πρώτα τι έλεγε μέχρι τώρα ο κανόνας για το χέρι. Σύμφωνα με τον κανόνα, για να υπάρχει παράβαση, θα πρέπει να υπήρχε ηθελημένη επαφή του χεριού με την μπάλα. Το κρίσιμο σημείο, η πρόθεση δηλαδή, προσδιοριζόταν με βάση τρεις παραμέτρους.

Η πρώτη ήταν το απλό, το αν πηγαίνει το χέρι στην μπάλα. Η δεύτερη η απόσταση, για να “συγχωρέσει” περιπτώσεις που ο παίκτης δεν περιμένει την μπάλα πάνω του, αυτή έρχεται από πολύ κοντά. Η τρίτη ήταν η περίφημη θέση των χεριών.

Τίποτε άλλο δεν έλεγαν οι κανόνες, ούτε για το που πάει η μπάλα, ούτε για παίκτη που κάνει τάκλιν, κτλ. Πλέον, οι νέοι κανονισμοί έρχονται να τα σβήσουν όλα αυτά και να τα βάλουν σε πιο καθορισμένα “κουτάκια”.

ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ;

Πάμε να τα δούμε, ένα προς ένα. Πότε έχουμε παράβαση για χέρι;

  1. Η “ηθελημένη κίνηση του χεριού προς την μπάλα” προφανώς και εξακολουθεί να συνιστά παράβαση.
  2. Παράβαση επίσης έχουμε όταν “το χέρι κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο”. Εδώ για πρώτη φορά δίνεται πιο σαφής ερμηνεία στο “η θέση των χεριών”.
  3. Σαφής οδηγία για παράβαση “όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το ύψος του ώμου”, ακόμα και σε τάκλινγκ. Με την υποσημείωση εδώ πως δεν υπάρχει παράβαση αν η μπάλα βρει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του παίκτη, άτσαλο διώξιμο, κτλ.
  4. Καταργείται η δικαιολογία της απόστασης. Το “χέρι που κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο” και το “χερι πάνω από τον ώμο” θεωρούνται παράβαση, ΑΚΟΜΑ κι όταν η μπάλα έρχεται απευθείας από αντίπαλο.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ;

Οι κανονισμοί για πρώτη φορά εξηγούν τι ΔΕΝ συνιστά παράβαση.

  1. Όταν η μπάλα χτυπάει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του αμυντικού.
  2. Όταν η μπάλα έρχεται από αντίπαλο που είναι πολύ κοντά (εκτός κι αν το χέρι είναι στις “αφύσικες” θέσεις που εξηγήσαμε πριν).
  3. Όταν το χέρι είναι κοντά στο σώμα και δεν το κάνει “αφύσικα μεγαλύτερο”.
  4. Όταν ένας παίκτης πέφτει και το χέρι του είναι ανάμεσα στο έδαφος και το σώμα για να το στηρίξει, αλλά δεν εκτείνεται κάθετα ή οριζόντια μακριά από το σώμα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟ

Τέλος, για πρώτη φορά έχουμε διατύπωση κανόνων που αφορούν το χέρι των επιτιθέμενων παικτών.

  1. Υπάρχει παράβαση όταν η μπάλα βρίσκει στο χέρι του παίκτη και εκείνος μετά σκοράρει ή δημιουργεί ευκαιρία για γκολ.
  2. Όταν σκοράρει με το χέρι, ακόμα και χωρίς να το θέλει, η μπάλα πχ βρίσκει πάνω του.

Με αυτές τις τελευταίες οδηγίες η IFAΒ θέλει να βγάλει εντελώς το χέρι από τις επικίνδυνες προσπάθειες των επιτιθέμενων, αλλά να αφήσει το παιχνίδι να συνεχιστεί αν πχ η μπάλα χτυπάει στο χέρι ενός παίκτη χαμηλά στο γήπεδο, εκεί που δεν μπορεί να σκοράρει ή να δημιουργήσει ευκαιρία για γκολ.

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ UEFA ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Θυμίζουμε πως η UEFA όσον αφορά τη δική της διοργάνωση, το Champions League έχει ήδη δώσει πιο αυστηρή κατεύθυνση στους διαιτητές. Αυτή τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στο Παρί – Γιουνάιτεντ. Το πέναλτι στον Κιμπεπέ δόθηκε γιατί η UEFA έχει απαγορεύσει ειδικά την έκταση των χεριών σε προσπάθεια του παίκτη να μπλοκάρει σουτ ή σέντρα προς την περιοχή.

Ο νέος κανόνας για το χέρι, μαζί με όλες τις υπόλοιπες τροποποιήσεις της ΙΦΑΒ μπαίνουν σε ισχύ, από την 1η Ιουνίου του 2019.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα