Δευτέρα, 18 Απριλίου, 2022
16.1 C
Pýrgos

Ο Νίκος Κοροβέσης με αφορμή την έναρξη της τουριστικής σεζόν για την κρουαζιέρα 

spot_img

«Η κρουαζιέρα θα δώσει ανάσα στην αγορά».

Αισιόδοξα τα μηνύματα για το 2022 αλλά και προβληματισμός για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Με αφορμή την έναρξη της  φετινής τουριστικής σεζόν για την κρουαζιέρα και την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι του Κατακόλου ο Νίκος Κοροβέσης εκφράζει την αισιοδοξία του για την  στήριξη της τοπικής αγοράς. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού έχει τοποθετηθεί αρκετές φορές στην καθοριστική σημασία του κλάδου του τουρισμού στην οικονομία της Ηλείας. Είναι γεγονός πως η ρευστότητα που προέρχεται από το εξωτερικό δίνει ανάσα όχι μόνο στην εστίαση και τα καταλύματα, αλλά γενικότερα στη μικροοικονομία της περιοχής μας που λειτουργεί σαν αλυσίδα σε διάφορους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Στην πέμπτη θέση το λιμάνι του Κατακόλου

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς το παρόν, δεν επιτρέπουν την άφιξη ικανοποιητικού αριθμού επιβατών. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως από τις 199 αφίξεις που είχαμε στο λιμάνι του Κατακόλου για το 2019 (413.716 επιβάτες), δηλαδή κάτι περισσότερο από 2.000 επιβάτες ανά κρουαζιερόπλοιο, το 2021 είχαμε 126 αφήξεις (123.509 επιβάτες) δηλαδή 980 περίπου επιβάτες. Αυτό μεταφράζεται σε πτώση της τάξης του 70% στον αριθμό των επιβατών, ποσοστό όχι ικανοποιητικό όμως καλύτερο σε σχέση με προορισμούς όπως Κεφαλονιά και Σαντορίνη με μια πτώση που άγγιζε το 90%. Είναι γεγονός, πως  η πανδημία επηρέασε αρνητικά όχι μόνο τη χώρα και την περιοχή μας αλλά την διεθνή αγορά. Ωστόσο με βάσει τα στοιχεία της ΕΛΙΜΕ, το λμάνι Κατακόλου αν και παρουσιάζει μια πτωτική πορεία και στον αριθμό των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και στον δείκτη άφιξης επισκεπτών της κρουαζιέρας την τελευταία πενταετία, εξακολουθεί να διατηρεί την 5η θέση στα λιμάνια προορισμού της χώρας με το λιμάνι της Ρόδου να μας ακολουθεί με περισσότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων αλλά λιγότερους επιβάτες κρουαζιέρας, πράγμα που σημαίνει ότι στο Κατάκολο προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια μεγαλύτερης δυναμικότητας.

Αισιόδοξα μηνύματα για το 2022

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή. Τα μηνύματα για την φετινή σεζόν του 2022, είναι αρκετά ενθαρρυντικά για την κρουαζιέρα, καθώς οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις στο λιμάνι Κατακόλου  ξεπερνούν για όλη την περίοδο τις 200 και φτάνουν αισίως ίσως και τις 205. Το γεγονός αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό με δεδομένο το ρευστό περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν τον τομέα του τουρισμού όχι μόνο ως αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που δημιουργεί νέα δεδομένα κυρίως στην Ευρώπη.

«Στόχος σε ότι αφορά την κρουαζιέρα, είναι να φτάσουμε το συντομότερο στα επίπεδα του 2018 και το λιμάνι Κατακόλου να αποκτήσει την παλιά του αίγλη» επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης ο οποίος εκφράζει όμως την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει γενικότερα στον τουρισμό και στην Ηλεία, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Οι Ρώσοι επισκέπτες ενίσχυαν με υψηλές κατά κεφαλήν δαπάνες την οικονομία μας» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει πως με βάσει τα όσα συμβαίνουν, το κενό αυτό θα αναπληρωθεί από επισκέπτες που δεν θα επιλέξουν την Τουρκία ως προορισμό. Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει, ενώ το μεγάλο ζήτημα για τα ξενοδοχεία θα είναι φέτος αύξηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους. “Ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν, το ότι είμαστε στο Μάρτιο ακόμα είναι θετικό διότι έχουμε περιθώριο ανάκαμψης έως το Μάιο».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα