ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Παναγιώτης Μπράμος Επερώτηση για το Μεταναστευτικό

  • 5
    Shares

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα,

Υποχρεώνομαι να επανέλθω μετά την από 23/12/2019 επιστολή μου και να ζητήσω σύμφωνα με τον κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διαδικασία των επερωτήσεων ενημέρωση για τον σχεδιασμό εγκατάστασης και αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος στην Π.Δ.Ε.

Στην περιοχή του Δήμου Πύργου, εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας, δημιουργείται Κέντρο Φιλοξενίας κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών στην Τ.Κ. Επιταλίου Δ.Ε. Βώλακος Δήμου Πύργου. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αμφιλοχία με την απόφαση της Κυβέρνησης να μετατρέψει το ανενεργό στρατόπεδο Άγριλου σε δομή φιλοξενίας.

Έχει γνώση η Περιφερειακή Αρχή για τον συνολικό σχεδιασμό λειτουργίας δομών από τα συναρμόδια Υπουργεία στα όρια της ΠΔΕ;

Έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους Δήμους εισδοχής, τους τοπικούς φορείς και τις όμορες Τοπικές Κοινότητες;

Έχει εξασφαλιστεί η κοινωνική συναίνεση που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής και κυρίως της επιτυχίας οποιουδήποτε σχεδιασμού για το μεταναστευτικό;

Έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις συναρμόδιες υπηρεσίες κι έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και παροχές ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι κατάλληλες να φιλοξενήσουν ανθρώπους?

Τέλος κατά ποιο τρόπο είναι έτοιμη η ΠΔΕ να συνδράμει σε επιχειρησιακό επίπεδο σε ό,τι απαιτηθεί για την ομαλή διαχείριση του προβλήματος;

Επαναλαμβάνω ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας λειτουργούν ήδη δομές στην Μυρσίνη του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης από το 2016, αλλά και στον Πύργο μετά την παραχώρηση χώρων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό φιλοξενούνται πρόσφυγες στο Ίδρυμα της Αγίας Φιλοθέης. Για τις δομές αυτές, οι τοπικές κοινωνίες όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά στάθηκαν και αρωγοί, ιδιαίτερα στη Μυρσίνη που είναι η πρώτη εγκατάσταση και δέχτηκε πρόσφυγες σε μία οξεία φάση του μεταναστευτικού προβλήματος για τα νησιά του Αιγαίου και τη Χώρα γενικότερα. Επιπλέον στην περιοχή της Βουπρασίας βρίσκονται εγκατεστημένοι 5.000 αλλοδαποί εργάτες γης, η διαμονή των οποίων δε γίνεται υπό τις καλύτερες συνθήκες και παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί  η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας, υιοθετώντας το «ισπανικό μοντέλο» για τη βιώσιμη εγκατάσταση εργατών γης.

Το μεταναστευτικό ζήτημα δε λύνεται με στείρα άρνηση. Έχουμε όλοι υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας, υιοθετώντας πολιτικές που θα δώσουν λύσεις στην «πηγή», δηλαδή εξαλείφοντας τους λόγους που οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Δεν θα πρέπει στόχος των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων να είναι η δημιουργία νέων αποθετηρίων ανθρώπινων ψυχών. Λύση μπορούν να δώσουν μικρές ευέλικτες ομοιογενείς πληθυσμιακά δομές και να εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές από τη δομή φιλοξενίας του «L.M» στην Μυρσίνη, η οποία αποτελεί πρότυπο πανελλαδικά.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από το μεταναστευτικό δεν δοκιμάζεται μόνο η Ελλάδα. Δοκιμάζεται η Ευρώπη και χρειαζόμαστε ένα ανανεωμένο ισχυρό και κοινό στρατηγικό όραμα, βασισμένο στην επικουρικότητα και την αλληλεγγύη. Ένα όραμα που δεν θα είναι αποτέλεσμα παιχνιδιών εξουσίας, όπου οι στενές εθνικές ατζέντες λαμβάνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα σε σχέση με τις απαιτούμενες πανευρωπαϊκές λύσεις.

 

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Χ. Μπράμος

Δικηγόρος

Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλείας

Με την Παράταξη «Απόστολος Κατσιφάρας – Δικαίωμα στην Πρόοδο»


  • 5
    Shares