20.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο.Π. Αμαλιάδας προς Ευαγγ. Αποστόλου: «Σε πλήρες αδιέξοδο οι αγρότες της Ηλείας»

spot_img

Προτεινόμενα

Στο πλήρες αδιέξοδο που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι αγρότες της Ηλείας, αναφέρεται το έγγραφο που απέστειλε η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο έγγραφο η Ο.Π.  Αμαλιάδας, δια τους προέδρου της Χρ. Βαλιανάτου, ζητάει να δοθούν άμεσα λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση Κορινθιακής  Σταφίδας, τροποποίηση κανονισμού ΕΛΓΑ, ζημιές στα προϊόντα από τις πλημμύρες Ιουνίου 2018,  Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου κ.α.

Αναλυτικά στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Ο Αγροτικός Τομέας της Ηλείας, βρίσκεται σε δυσχερή θέση με τους Αγρότες τα τελευταία χρόνια να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξαφανίζονται.

Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν το κερασάκι στην τούρτα σε ένα Νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά μάταια όπως αποδεικνύεται να βρει το βηματισμό του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης.

Μετά τους σεισμούς και τις φωτιές και στην προσπάθειά του Αγροτικού Κόσμου να ανασυνταχθεί τα τελευταία χρόνια ο Αγροτικός Κόσμος πλήττεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τους Αγρότες να οδηγούνται στην καταστροφή.

Τρανό παράδειγμα οι βροχοπτώσεις που έπληξαν αρχές του καλοκαιριού όλα τα προϊόντα αλλά κυρίως τη Βιομηχανική Τομάτα και Κορινθιακή Σταφίδα.

Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για την έξοδο από την κρίση, ο οποίος χάνεται από τον χάρτη. Το πλήγμα για τον Νομό Ηλείας είναι τεράστιο.

Κύριε Υπουργέ,

Ο Αγροτικός κόσμος του νομού Ηλείας περιμένει από εσάς λύσεις τώρα. Απαντήστε στους αγρότες του νομού Ηλείας.

 1. Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας: Σας το έχουμε θέσει πάρα πολλές φορές και μας είπατε να πάνε οι αγρότες στα σχέδια βελτίωσης. Γνωρίζετε ότι οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν μικρό κλήρο. Ποιος έχει χρήματα να πληρώσει τον  μελετητή και όλες τις διαδικασίες για να πληρωθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Πάρτε ένα μέρος από τα σχέδια βελτίωσης και κάντε την αναμπέλωση στην κορινθιακή σταφίδα όπως τη ζητάμε. Εάν δεν το κάνετε σε δύο χρόνια την  Κορινθιακή Σταφίδα στην Ηλεία θα τη βλέπουμε σε φωτογραφίες.
 2. Τροποποίηση κανονισμού ΕΛΓΑ: Πρέπει να προσαρμοσθεί στις σύγχρονες κλιματικές συνθήκες. Οι εκτιμήσεις πρέπει να γίνονται όταν οι καλλιέργειες είναι στο χωράφι και όχι μετά από μήνες, Επίσης, όπως υπάρχει προθεσμία εισφορών στους αγρότες για την πληρωμή αυτά στοιχεία να υπάρχει και προθεσμία αποζημίωσης των Αγροτών. Επίσης, να υπάρχει συμψηφισμός εισφορών με δικαιούμενες αποζημιώσεις.
 3. Ζημιές στα προϊόντα από τις πλημμύρες Ιουνίου 2018: Σας γνωρίζουμε ότι τα δύο βασικά προϊόντα του Νομού Ηλείας, Βιομηχανική Τομάτα και Κορινθιακή Σταφίδα, έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Τα δύο αυτά προϊόντα τα τρία τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Άμεσα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις και να δούμε εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει δυνατότητα μερικής πληρωμής των αποζημιώσεων. Οι παραγωγοί είναι σε δραματική κατάσταση και τίθεται θέμα επιβίωσης.
 1. Χωράφια Λιμνών : Πάρτε πρωτοβουλίες και νομοθετήσετε με βάσει των προτάσεων του Δημάρχου Κρεστένων αλλά και των νέων Αγροτών. Στα χωράφια πρέπει να καλλιεργούν οι πραγματικοί αγρότες με την υποδομή τους αλλά και τα νέα παιδιά. Πρέπει να κλείσει το θέμα με νομοθετική πρωτοβουλία.
 1. Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων: Απαραίτητο να γίνει για όλα τα προϊόντα που καλλιεργεί ο νομός. Θα έχουμε:
 • Ποιότητα προϊόντων
 • Ταυτότητα προϊόντων
 • Ικανοποιητική προσφορά και ζήτηση
 • Καλύτερη πληροφόρηση για την αγορά
 • Καλύτερη τιμή παραγωγού
 • Καλύτερη τιμή καταναλωτή
 • Εξυγίανση του εμπορικού κυκλώματος

 

 1. Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου: Το ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου πρέπει να λειτουργεί και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό την αναδιάρθρωση μέρος των καλλιεργειών και εκμεταλλεύσεων των ιδιαίτερων κλιματικώνσυνθηκών που επικρατούν στον νομό Ηλείας.
 2. Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Πρέπει  επιτέλους να εφαρμοσθεί ο νόμος και να ξεκαθαρίσει το μητρώο. Έχουμε στον νομό Ενώσεις και Συνεταιρισμούς με περιουσιακά στοιχεία που αραχνιάζουν και τα κτίρια  σε λίγο θα πέσουν. Εμείς ως ομάδα παραγωγών συγκεντρώνουμε την κορινθιακή σταφίδα και δεν έχουμε αποθήκες για να κάνουμε αποθήκευση. Πρέπει να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες τώρα.
 3. Αυστηρός Έλεγχος στην Ελληνοποίηση των Εισαγόμενων Προϊόντων: Δράσεις και πρωτοβουλίεςπου θα αναδεικνύουν την ποιότητα των Αγροτικών προϊόντων και των κτηνοτροφικών μονάδων και θα διασφαλίζεται η γρήγορη και σωστή μεταποίηση και προώθηση τους στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.
 4. Μείωση του ΦΠΑ για αγροτικά Εφόδια:
 • Μείωση του ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια
 • Μείωση της φορολογίας για τα αγροτικά προϊόντα που διακινούνται μέσω ομάδων παραγωγών
 1. Συμβάσεις Yπογραφής Βιομηχανικής Τομάτας μέχρι 10 Μαρτίου. Είναι θεμελιώδους σημασίας ο παραγωγός πριν την έναρξη της καλλιέργειας να έχει υπογεγραμμένη με νομική ισχύ για την έκταση που θα καλλιεργήσει για τη ποσότητα που προβλέπεται να παράγει καθώς και τι τιμή πώλησης και τα ποιοτικά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Απαντήστε τώρα. Ο Αγροτικός Τομέας δεν μπορεί να περιμένει. Εμείς είμαστε στην διάθεσή σας για διάλογο για να βρεθούν λύσεις».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα