Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
25.1 C
Pýrgos

Ο “ρόλος” του «τεχνικού διευθυντή», έφτασε και στο ηλειακό ποδόσφαιρο

spot_img

Άλλος ένας σύλλογος, ο Ηλειακός Βαρθολομιού, ανακοίνωσε σήμερα ότι από τη νέα σεζόν εγκαινιάζει ένα νέο «πόστο» στον σύλλογο, αυτό του τεχνικού διευθυντή. Ένα πόστο το οποίο είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, είτε με παραλλαγές, έχουν πλέον υιοθετήσει πολλές από τις κορυφαίες ομάδες της Ηλείας. Θα έλεγε κανείς, ότι σαν… επιδημία, η μια μετά την άλλη οι ομάδες, εισάγουν αυτό το πόστο στο οργανόγραμμά τους.

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Η παραπάνω διαπίστωση, δείχνει ότι έστω αργά, έστω με χρονοκαθυστέρηση, όπως πάντα εξάλλου συμβαίνει στην Ηλεία, οι ομάδες αντιλαμβάνονται ότι η γνώση, η τεχνική κατεύθυνση που θα δώσει ένας καταρτισμένος άνθρωπος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να αποδώσει το χρήμα που θα διατεθεί σε μια ομάδα,  (δίχως το οποίο χρήμα βεβαίως δεν μπορεί όχι ομάδα με στόχους, αλλά ούτε και τσικό γειτονιάς να λειτουργήσει).

Το θέμα μας όμως σήμερα δεν είναι το χρήμα, αλλά η απαραίτητη τεχνογνωσία που πρέπει να το συνοδεύει. Και οι διακριτοί ρόλοι σε μια ομάδα. Η εποχή στην οποία ο προπονητής κουβαλούσε τις σφραγίδες και τα δελτία, ή ο Πρόεδρος έκανε τον προπονητή, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του Βασίλη Χριστοδουλόπουλου χθες στη Γενική Συνέλευση του Αστέρα: «Μπορεί να λεγόμαστε ερασιτεχνική ομάδα, αν όμως δεν οργανωθούμε σε επαγγελματικά πρότυπα, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα».

Τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε και στις ηλειακές ομάδες η ανάγκη να αναθέσουν την οργάνωση και τη λειτουργία τους σε ανθρώπους κατάλληλους, που φέρουν έστω και άτυπα τον τίτλο του εκτελεστικού διευθυντή (executive director), είτε ακόμα και πιο εξειδικευμένα, άτομα που φέρουν τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή (technical director).

 

Οι παλιοί ποδοσφαιριστές σε «πρώτο πλάνο»

Σε «πρώτο πλάνο», σε πολλές ομάδες της Ηλείας, έχουν μπει παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι επίσημα ή ανεπίσημα, φέρουν αυτή την ιδιότητα και έχουν επωμιστεί το βάρος και το φορτίο να διεκπεραιώσουν οργανωτικά, μετεγγραφικά και άλλα σχετικά θέματα της ομάδας. Το επιτυχημένο μοντέλο με τον Λάμπη Κάρδαρη στον Αίαντα και η άριστη συνεργασία του με τον Θοδωρή Ανδριόπουλο, έφερε τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

 

Στο δρόμο που άνοιξαν Μυροφορίδης-Αγγελής

Η Ηλεία είχε την ευτυχία να περάσουν την τελευταία δεκαετία, δυο εκ των κορυφαίων τεχνικών διευθυντών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Παύλος Μυροφορίδης, ο οποίος σε άριστη συνεργασία με τον Σωτήρη Αντωνίου παρουσίασαν έναν Πανηλειακό που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Και βέβαια ο Βαγγέλης Αγγελής, ο οποίος πέρασε από τον Πανηλειακό, αλλά κυρίως το έργο του φάνηκε στον Αστέρα, οπότε και έθεσε τις βάσεις για να μπορέσει η ομάδα να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του μεγαλύτερου τίτλου της ιστορίας της, αυτόν της Γ΄ Εθνικής. Ο Βαγγέλης Αγγελής βέβαια, είχε και εκτελεστικά καθήκοντα, δηλαδή αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ στο τέλος έφτασε να γίνει μέχρι και Πρόεδρος.

 

Εξαπλώνεται και στο τοπικό

Πέρα από τις ομάδες της Γ΄ Εθνικής, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν υιοθετήσει αυτό τον τρόπο λειτουργίας, όλο αυτό αρχίζει να εξαπλώνεται και στο τοπικό πρωτάθλημα. Κάναμε λόγο πιο πάνω για το περσινό μοντέλο με τον Λάμπη Κάρδαρη και τον Αίαντα Γαστούνης, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πιο επιτυχημένη ομάδα πρόπερσι, ο Ξενοφών, ο οποίος κατέκτησε το νταμπλ, είχε τον παλιό τερματοφύλακά του, Αλεξανδρο Κωστόπουλο, να τρέχει τα πάντα γύρω από την ομάδα. Ένας άλλος Αλέξανδρος, ο Κανελλόπουλος παλιός ποδοσφαιριστής και αυτός, ήταν επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Δόξας Νέας Μανολάδας.

 

Ο Αθανασόπουλος και ο Πανηλειακός

Και βέβαια, πρώτη δουλειά του Κώστα Ντάβαρη, με το που ανέλαβε τον εφετινό Πανηλειακό, ήταν να αναθέσει στον πολύπειρο Λάκη Αθανασόπουλο την ευθύνη της οργάνωσης της ομάδας και του σχεδιασμού της. Θα έλεγε κανείς ότι ο Ντάβαρης, θέλησε αν και η ομάδα βρίσκεται στο τοπικό πρωτάθλημα, να οργανώσει τον Πανηλειακό σε επαγγελματικά πρότυπα, με ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι θα έχουν διακριτούς ρόλους.

 

Ο Χριστοδουλόπουλος και ο Αστέρας

Όπως προαναφέραμε, το μοντέλο αυτό πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ομάδες της κατηγορίας. Μια άλλη μεγάλη ομάδα της Ηλείας, ο Αστέρας, δείχνει ότι πάει να οργανωθεί και να στηριχθεί, βασιζόμενος στη γνώση ενός ακόμα πρώην ποδοσφαιριστή, του Βασίλη Χριστοδουλόπουλου, ο οποίος είναι αυτός ο οποίος κινεί τα νήματα αυτή τη στιγμή στην ομάδα και είναι βέβαιο ότι αν τον εμπιστευθούν όσοι αποφασίσουν να συγκροτήσουν τη διοίκηση ή βάλουν τα χρήματα, τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, το ηλειακό ποδόσφαιρο έχει αρχίσει δειλά-δειλά, έστω και χωρίς μεγάλα οικονομικά μέσα, να βαδίζει σε διφορετικά μονοπάτια από αυτά που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα